Medarbejderdemokrati
Læsetid: 16 min.

Snaps, skænderier og oplagsrekord – den vilde historie om dengang medarbejderne bestemte på Information

Ideerne om medarbejdereje og -demokrati på arbejdspladserne blomstrer igen rundt om i verden og i Danmark. Dagbladet Information er en af de få danske virksomheder, som har været ejet og styret af medarbejderne, og det gav både stor arbejdsglæde – og store frustrationer. Her er historien om de glade år med medarbejderdemokrati fra 1970-1990
En ny rotationspresse tages i brug i januar 1975. T.v. med halsklud, cigarstump og skarp skilning avisens grundlægger og chefredaktør, Børge Outze, i samtale med bladdirektør, Steffen Gullman.

En ny rotationspresse tages i brug i januar 1975. T.v. med halsklud, cigarstump og skarp skilning avisens grundlægger og chefredaktør, Børge Outze, i samtale med bladdirektør, Steffen Gullman.

Ernst Nielsen

Moderne Tider
5. juni 2021

I tre årtier var ideen om medarbejderdemokrati forsvundet i tågerne – som en af 1970’ernes spændende, men urealiserbare ideer. Men tanken om medarbejdereje og -demokrati har i de seneste år fået et uventet comeback. 

I Sydeuropa og USA opstår stadig flere virksomheder, som er ejet af medarbejderne og i mange tilfælde også demokratisk styret – og herhjemme er demokratiske virksomheder pludselig blevet noget, som danske politikere på begge fløje taler varmt om:

»Der er helt klart ved at ske noget,« siger Niels Mygind, som er professor på CBS og har forsket i emnet i flere årtier.

I finansloven for 2021 er der således sat penge af til en arbejdsgruppe af eksperter, som skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan oprette nye demokratiske virksomheder og overdrage eksisterende virksomheder til demokratisk ejerskab. Og i sin nye og meget omtalte bog Nordisk socialisme argumenterer Enhedslistens Pelle Dragsted for, at det er »på høje tid, at vi også i Danmark skubber gang i en demokratisk revolution af vores erhvervsliv og økonomi«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her