Fattigdom
Læsetid: 13 min.

Tiggerlov og menneskerettigheder støder sammen. Snart skal landsretten tage stilling

En dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol betyder, at den danske tiggerlov kan være i strid med menneskerettighedskonventionen. Den danske regering afviser at ændre loven, som blev lavet på grund af et stigende antal udenlandske hjemløse. Nu er den første prøvesag på vej

Sara Houmann Mortensen, Jesse Jacob, Anna Rich og Katrine Bælum

Moderne Tider
12. juni 2021

Gabriella havde 84 kroner og 50 øre i sit engangskrus.

Den rumænske kvinde sad på Strøget i København, et par meter fra indgangen til legetøjsbutikken Fætter BR og tøjbutikken Saint Tropez med kruset foran sig. Det meste af dagen havde hun gået rundt i byen for at samle flasker, men nu var hun ifølge sin forklaring i retten blevet træt og havde derfor sat sig. Hun sad foroverbøjet og med blikket vendt ned.

I løbet af eftermiddagen lagde flere forbipasserende penge i koppen. Hver gang kiggede hun op og sagde »thank you« eller »tak«. De kunne ifølge to civilklædte betjente, som stod nogle meter fra Gabriella, »ikke undgå at skulle tage stilling til hende og hendes betleri«.

Efter omkring en time blev hun anholdt.

De seneste år er en række udlændinge som Gabriella blevet anholdt og senere dømt for tiggeri i Danmark.

I 2017 vedtog et flertal i Folketinget en stramning af straffelovens bestemmelse om tiggeri, som blandt andet betød, at det er muligt at straffe personer for at tigge i det offentlige rum uden advarsel, og at straffen for tiggeri er blevet fordoblet.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Tiggeri er ikke noget større problem for de rige, så længe de holder sig i deres reservater - og hvorfor skulle de ikke gøre det.

Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Alvin Jensen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Erik Karlsen, Gert Romme, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

I Danmark har vi et velfærdssamfund og et socialt sikkerhedsnet der betyder at folk ikke skal tigge. Bl.a. derfor betaler vi en høj skat. Og det er heller ikke noget problem med danskerne. Men pga. den frie bevægelighed i EU har mange fundet vej fra især syd- og østeuropa til nord, hvor man har en meget stor forskel mellem rig og fattig, fordi de lave skatter ikke giver den samme omfordeling som vi har her i Norden. Derfor er det også rimeligt at stille krav om at man skal have et anerkendelsesværdigt foremål med sit ophold, for at vi ikke skal døje med de sociale uligheder som giver problemer og er utryghedsskabende. I den sammenhæng er det derfor rimeligt at straffe tiggeri.

Dorte Sørensen

Hvad så med dem der beder om hjælp over nettet og få den - Der er desværre ikke så gode kår for alle borgerne i Danmark så tiggeri ikke kan forekomme.
Folk kan da selv bestemme om de vil lægge noget i "koppen" eller gå uden om - hvad utryghedsskabende er der ved det?

I mine øjne virker fx. politikkers påtrængenhed ved valgkampe osv. da meget mere utryghedsskabende . Skal det så ikke også forbydes udenfor stationer og gågader og give 20 dages ubetinget fængsel ?

Bjørn Pedersen, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Viggo Okholm, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Erik Karlsen, Birte Pedersen, Gert Romme, Søren Cramer Nielsen, John Andersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Der er ellers et stort problem med overfyldte fængsler - var opgivelsen af denne tåbelige lov ikke et skridt til mindre overfyldte fængsler?

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Gert Romme, Inge Lehmann og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Vi kan vel se frem til at EU indfører en fælles mindsteløn og krav om ordentlige arbejdsbetingelser, for beskyttelse af udsatte mennesker. Som kan tjene mere ved at tigge end arbejde i deres hjemlande. Folk skal have noget at leve af. Og er ve medlem af EU er Østeuropa også vores problem.

Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, Alvin Jensen, Erik Karlsen, Inge Lehmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Inge Lehmann

Man må tage det sure med det søde.

Politikerne ville partout have hele østblokken med i EU, velvidende hvad den økonomiske forskel ville give af problemer.

Men som Lars Løkke Rasmussen sagde folk skal være sultne og desperate nok. Det skal betale sig at arbejde.

Så politikerne fik det de ville. Dvs ung, sund, veluddannet og desperat arbejdskraft til ved social dumping, at underminere de ordentlige forhold vi engang tilkæmpet os.

De instanser der skulle kontrollere forholdene er så år efter år blevet sparet ned til sokkeholderne.

Det efterlader fagforeningerne, som folk får bildt ind ikke er i deres interesse, at være medlem af.

Politikerne vil gerne have det søde, men ikke have ansvar for det sure og forfalder til victimblaming.

Andet kan man ikke kalde det, at lave tiggeri strafbart og kalde noget, der er ubehageligt at blive mindet om og se, for utryghedsskabende.

Det er at beskytte sig selv mod den ubehagelige virkelighed, at tro det kun rammer udlændinge.

Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Per Torbensen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Dorte Sørensen, Jens Ole Mortensen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Problemet er simpelt: -Er fattigdom strafbart i henhold til konventionen, eller er det ikke.

Konventionerne er en vigtig del af EU-traktaten, og ingen lande vil kunne få EU til at ændre på dette. Så dette er på forhånd en markant tabersag, hvilket de ansvarlige politikere også burde have kunnet indse..

Derfor syntes, at Danmark bør til stemmeboksene:
- Dem der mener, at fattigdom er et alvorligt problem for dem, bør stemme nej til Unionen.
- Og dem der ikke mener det, kan jo stemme for at blive i Unionen.

Flere nyere målinger - også i Danmark, at Unionen for tiden er mere populær end nogen sinde. Derfor syntes jeg, at dem, der vil ud af unionen, simpelt hen bør forlade den sammen med deres politikere.

Mulighederne er in legio. Norge er et ganske godt sted, der dog har underlagt sig EU-traktatens regler. Men ellers er det jo Schweitz, UK, Albanien med flere. Og vi, der har valgt en tilværelse udenfor Danmark, ved at solen altså også skinner udenfor Danmark.

@ Jacob Nielsen. jeg vil røbe en lille hemmelighed for di - jo der findes fattigdom i DK og der findes tiggende danskere. Og ja - de bliver både ramt af loven og får zoneforbud.

Bjørn Pedersen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Per Torbensen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Viggo Okholm, Gert Romme og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg vl forsigtigt påstå at de tikke er andre menneskers skyld nogen føler sig utrygge,
Hvis ingen truer dig eller vil tvinge dig er det helt dit eget ansvar at blive utryg fordi du ser en pjaltet person med en kop som faktisk oftest bare sidder.
Turister? Der er tiggeri i adskillige byer bl. a. Rom og det er skam mere tydelig end her
Er det den dårlige samvittighed eller den skjulte medfølelse der gør os utrygge?.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg vl forsigtigt påstå at de tikke er andre menneskers skyld nogen føler sig utrygge,
Hvis ingen truer dig eller vil tvinge dig er det helt dit eget ansvar at blive utryg fordi du ser en pjaltet person med en kop som faktisk oftest bare sidder.
Turister? Der er tiggeri i adskillige byer bl. a. Rom og det er skam mere tydelig end her
Er det den dårlige samvittighed eller den skjulte medfølelse der gør os utrygge?.

Ole Chemnitz Larsen

Hvorfor tiggere overholde loven?

Når Københavns Politi igen og igen bryder loven.