Stambord
Læsetid: 6 min.

Tupperware vækker mindelser om farmor og firserne. Men opgøret med madspild har givet skålene ny relevans

Født i efterkrigstidens gyldne år, ringforlovet med firsernes mikroovnskultur og udskammet af plastikfornægtere efter årtusindskiftet. Tupperware stod for det oprindelige opgør med madspild og brug-og-smid-væk-kulturen – det har givet de ikoniske beholdere ny aktualitet
Født i efterkrigstidens gyldne år, ringforlovet med firsernes mikroovnskultur og udskammet af plastikfornægtere efter årtusindskiftet. Tupperware stod for det oprindelige opgør med madspild og brug-og-smid-væk-kulturen – det har givet de ikoniske beholdere ny aktualitet

Anna Rich

Moderne Tider
5. juni 2021

Jeg var tupperwarejomfru indtil i sidste uge. Sådan hedder det i jargonen, når man ikke har deltaget i et såkaldt tupperwareparty før. Nu har jeg prøvet det. Endda som vært, for som så meget andet er det Florida-baserede plastikfirmas koncept også rykket online. At være vært for et tupperwareparty kræver i skrivende stund ikke andet end en netforbindelse samt, hvis man er til den slags, et glas vin inden for rækkevidde.

Til gengæld for den minimale anstrengelse får man et deep dive ind i en fortælling om otte årtiers amerikansk kulturhistorie – og en fornemmelse af, hvordan de oprindelige mantraer om råvareøkonomi, bæredygtighed og holdbarhed har fået ny aktualitet.

Tupperware var farverig og materialerevolutionær og dermed adskilt fra europæisk designtradition af mere end bare et Atlanterhav. Det var produktet, der på perfekt vis inkarnerede efterkrigstidens økonomiske opsving og USA’s kulturelle dominans. Soft power direkte ind i hjemmets arne. Technicolor til køkkenet i fremtidens materiale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her