Interview
Læsetid: 3 min.

Virolog: »Når denne runde er slut, tror jeg, at vi skal i gang med at genvaccinere«

Professor Søren Riis Paludan mener, at det er en god idé at tage Johnson & Johnson-vaccinen tilbage i vaccinationsprogrammet – men den politiske indblanding i beslutningen er problematisk
I denne uge begyndte firmaet Practio at vaccinere med AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vacciner i DGI-byen i København.

I denne uge begyndte firmaet Practio at vaccinere med AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vacciner i DGI-byen i København.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
5. juni 2021

– Hvad synes du om at tage de fravalgte vacciner ind i vaccinationsprogrammet igen?

»I forhold til AstraZeneca, hvor bivirkningerne er relativt hyppige, og vi har alternativer, synes jeg ikke, at der er særligt stærke argumenter for at gøre det. Desuden er der et studie, som viser, at den ikke beskytter ret godt imod den sydafrikanske variant. Vaccinen fra Johnson & Johnson giver det derimod god mening at have med i vaccinationsprogrammet. Der er 2,1 millioner, der har fået den i Europa, og det har foreløbig ført til ét registreret tilfælde af de alvorlige blodpropper. Desuden beskytter den imod den sydafrikanske variant.«

– Det er primært borgere under 50, der mangler at blive vaccineret, og Johnson & Johnson-vaccinen anbefales kun til de ældste befolkningsgrupper i andre europæiske lande. Får det nogen effekt at tage den ind i vaccinationsprogrammet, hvis Danmark vælger samme tilgang?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Den "politiske indblanding" er ikke problematisk. Det problematiske består mere i, at nulboner som Søren Riis Paludan får fri taletid i medierne uden at være demokratisk valgt.

kjeld jensen, Holger Nielsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Jacob Rørdam Holm-Jørgensen

At læger har mulighed for at udskrive (ordinere) godkendte lægemidler er normaltilstanden. At politikerne sørger for at det også gælder Covid-vaccinerne er derfor ikke indblanding; det er at sikre normaltilstanden. Hvis politikerne forbød lægerne at udskrive godkendte lægemidler, så ville det derimod være politisk indblanding.

Alvin Jensen, Holger Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@For meget smittespredning DK

og så er det jo vigtigt, at vi får smitten ned, hvis vi skal tilbage til fuld normalitet. Men samtidig er det vigtigt, at vi får skiftet det fokus i takt med, at flere og flere bliver vaccinerede.« ( Citat slut)

Jeg forstår ikke at vi tillader så høje smitteniveauer nu, hvor vi er undervejs med at få vaccineret hele befolkningen. Incidenstallene i DK er himmelhøje eksempel Dragør Kommune 325, Aalborg Kommune 273. På landsplan er jeg nået frem til at vi må ligge med et incidenstal omkring 130.

I Tyskland er lands incidenstallet 29, og den for tiden hårdest ramte kreds er Hildburghausen med 115

Der er ikke så mange døde i DK nu fint i maj måned 2021 var det kun 31 døde mod forrige år maj måned 2020 122 døde.

Men COVID19 er en ny sygdom, hvor der stadigvæk er rigtig mange ubekendte med hensyn til langtidsvirkninger af at have været inficeret med COVID19. Sygdommen kan udvikle forskellige former for betændelsestilstande herunder Mycormocosis, som er en svamp, der kan angribe hjernevæv og indre organer. Mycormocosis er desværre set forekommende i Indien, hvor pandemien er langt værre. Denne svampesygdom optræder efter et afsluttet COVID19 sygdomsforløb og den kan ramme alle aldersgrupper. Det menes at den behandling som skal gives ved alvorlige COVID19 forløb antiinflamatorisk behandling i nogen tilfælde sænker patientens immunforsvar ( som bivirkning ) og derfor kan disponere for en efterfølgende svampeinfektion. Jeg finder denne her sag meget underbelyst i Danmark. Kan hænde det er et særtilfælde. Mycormocosis er en alvorlig sygdomshændelse uanset alder.

MEN

Det er en ny sygdom, og alle dem som har været syge har ikke været sendt til en helbredsundersøgelse efterfølgende. Vi har derfor ikke et fuldt oplyst overblik over COVID19´s langtidsvirkninger på folkesundheden.

Desuden det meget høje incidenstal giver stadigvæk selvom det ikke er en realitet nu en risiko, for at der med tiden opstår vaccineresistente mutanter.

Jeg taler ikke for en total nedlukning af samfundet men jeg synes det er gået lidt rigeligt stærkt med åbningen specielt på områder, hvor der kan forventes mange mennesker sammen i indendørs lokationer.

Det må som i citatet fra denne artikel være et mål at få udryddet COVID19, så denne sygdom med tiden er et mere isoleret tilfælde og ikke en global plage. Systematiske vaccinationer med stor tilslutning hos befolkningen er nøglen til ikke kun at forhindre nye smittetoppe men til at få sygdommen helt udryddet på sigt.

Derfor min opfordring der vil være en overgangsperiode fortsat, hvor forskellige restriktioner er relevante og skal tages i brug, så vi holder smitten nede på et acceptabelt omfang.

God Midsommer uden COVID19.

VH
KFK

John Scheibelein, Birte Pedersen, Torben Arendal, Benta Victoria Gunnlögsson, Alvin Jensen, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mycormycosis sygdomsartikel BBC

Mycoromycosis svampeinfektion

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-57027829

VH
KFK

Niels Jakobs

Overskriften dækkes ikke af den følgende artikel, altså "genvaccination", altså behovet herfor ses allerede, eller hvad?

Morten Balling

@Louise

Nulbon? Takes one... ;)

Jesper Frimann Ljungberg

@Kim Folke Knudsen

"Jeg forstår ikke at vi tillader så høje smitteniveauer nu, hvor vi er undervejs med at få vaccineret hele befolkningen"

Det er fordi du ikke forstår tallene, vi har ikke sammenlignet med de fleste andre lande, en høj smitte i befolkningen i Danmark. Smittetallet er en funktion af antallet af testede.

Når vi nu tester 700.000 mennesker per dag, så finder vi selvfølgelig flere tilfælde end man gør i Tyskland.

Der er en artikel på DR der beskriver tingene:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/ugens-coronatal-forklaret-danmark-har-...

Når det kommer til genvaccination så skal vi ha' gang i vacciner, som den Bavarian Nordic er i gang med at udvikle. Nu må vi så bare se om man kan nå det i tide.

Hvilket man nok havde kunne, hvis ikke regeringen havde haft så travlt med at overbelaste fagembedsværket, og blande sig så Lægemiddel styrelsen lavede fejl og ikke fik støttet udviklingen af vaccinen i tide.

// Jesper

Anders Reinholdt, Lars Hansen og Sten Hansen anbefalede denne kommentar
Kenneth Lund

Genvaccinere, hvad sker der her, vi burde ikke en gang have tænkt på en første vaccination, dette kunne have været overstået hvis folk havde opført sig ansvarligt under den første nedlukning.
Hvorfor kunne folk ikke bare holde sig i ro i 3 uger så vi kunne have være ovre alt dette i Europa, så kunne de fattige lande havde fået vaccinerne.
Jeg har stadig håb for menneskeheden, men mit håb er nu hos de ufødte, desværre.

@ Jesper Frimann Ljungberg

Tak for link til interessant artikel på DR. Ikke at noget af indholdet i den kommer bag på mig, men for mange andre kan den forhåbentlig være en øjenåbner. Så super fint at DR har brugt tid på at skaffe og sammenstille alle de tal.

Apropos artiklens fokus på rejserestriktioner viser den jo så også fint, hvor absurd hele det her krav om karantæne, bare fordi man har krydset en landegrænse, i bund og grund er. Og hvor absurd det er at dele lande op i "farver" baseret på registrerede smittetal. Alt det latterlige cirkus skal naturligvis skrottes så hurtigt som overhovedet muligt.

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
Problemet er jo, at ligesom den Basis ydelse, diskussion vi har på en anden artikel, at folk i høj grad baserer deres holdninger på ulogiske følelser. Og enten vægter disse følelser højere end videnskabelige underbyggede fakta/teorier eller nægter at lytte til andet end disse følelser.

// Jesper

@ Jesper Frimann Ljungberg

Jamen det er jeg da helt enig i. Samtidig synes jeg så også, der er grund til optimisme nu. Som DRs tal viser, er der et meget lavt antal indlagte i Danmark. Og i andre lande i Europa styrter antallet af indlagte nu ned, f.eks. her i Sverige, hvor det nærmest er i frit fald.

Så med mindre der sker noget kedeligt og uventet til efteråret, så er pandemien nu slut i Europa, og resten er stort set det, brandmænd ville kalde efterslukning. Og forhåbentlig kan vi med tiden så også slippe for, at man skal vise coronatest eller i karantæne for at besøge et andet europæisk land. Her tager det nok bare lidt tid for diverse regeringer at kravle ned fra de træer, de er kravlet op i.