Efter corona
Læsetid: 7 min.

Coronasenfølger er diffuse størrelser. Læger og patienter er ikke altid enige om, hvornår de er reelle

Mange danskere har coronasenfølger, og der er stort pres på landets senfølgeklinikker. Men fordi sygdommen er ny, er der også stor usikkerhed om, hvornår der er tale om faktiske senfølger, og hvornår patienternes oplevelser har en psykologisk forklaring. Sheila Moberg er en af dem, der selv mener, at hun har senfølger, selv om lægerne ikke er enige
Sheila Moberg blev i foråret 2020 syg med influenzalignende symptomer, men hun fik ikke taget en PCR-test, da man på det tidspunkt testede langt mindre end i dag. Siden sygdommen har Sheila Moberg oplevet en lang række symptomer, som hun tror kan være senfølger efter corona.

Sheila Moberg blev i foråret 2020 syg med influenzalignende symptomer, men hun fik ikke taget en PCR-test, da man på det tidspunkt testede langt mindre end i dag. Siden sygdommen har Sheila Moberg oplevet en lang række symptomer, som hun tror kan være senfølger efter corona.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
17. juli 2021

Tusindvis af danskere oplever symptomer som muskelsmerter, træthed, hukommelsesbesvær og forstyrrelser af lugte- og smagssansen efter coronasygdom. Landets klinikker for senfølger er overfyldte og har lange ventelister. Men mange af COVID-19-senfølgerne er også diffuse størrelser: Man kan ikke tage en blodprøve eller en test, som viser, om en patient lider af muskelsmerter og træthed som følge af coronavirus – og spørgsmålet om, hvor meget der skyldes virussen, og hvor stor en rolle det psykiske spiller, bliver diskuteret blandt eksperter.

Nye forskningsprojekter, som skal give klarhed over, hvad der er op og ned i forhold til senfølgerne, er undervejs, men foreløbig er meget uvist. Og ifølge eksperter er der patienter, som måske fejler noget helt andet, der søger imod diagnosen. Omvendt føler en del patienter, at de ikke bliver taget alvorligt i sundhedssystemet, når de henvender sig med symptomer, de selv ser som coronarelaterede.

Sheila Moberg, som er 38 år og bor i Jyllinge er en af de patienter, som har forsøgt at komme i behandling på en coronasenfølgeklinik, men endnu ikke er kommet det.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Mit problem er at jeg gennem flere årtier har oplevet symptomer som muskelsmerter, træthed, hukommelsesbesvær og lejlighedsvis forstyrrelser af lugte- og smagssansen uden nogen som helst relation til coronasygdom, men måske til almindelig influenza, alkohol og den slags og min erfaring er det er ikke noget det offentlige går særlig meget op i. Til gengæld brækkede jeg engang kravebenet i forbindelse med et beskæftigelsesprojekt og det gav pote - jeg fik lov til at holde fri indtil jeg var arbejdsmarkedsparat igen.

Rolf Andersen, Steen K Petersen, Gunilla Kurdahl, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Gitte Loeyche og olivier goulin anbefalede denne kommentar
Denise Ellefsen

Nu forstår jeg mørketallet med dem der ikke anmelder deres senfølger. de bliver ikke taget alvorligt, men bliver mistænkt for at have ondt i psyken. jeg har en veninde der havde e meget mildt forløb med Corona i december 2020. Hun havde blot mistet smagssansen en enkelt dag. Men blev testet positiv.
Siden da har hun haft svært ved at huske navneord. Et helt nyt problem for hende. Hun har ikke fortalt det til sin læge. Som hun siger: Hvad kan han gøre?
Så hun er en del af mørketallet.

Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Dennis Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Gennemsnitsalderen for dem, som dør med corona, er 83 år, hvilket er nøjagtigt det samme som gennemsnitsalderen for dem, der dør uden corona. Og nu er man i gang med at vaccinere børn med en vaccine, som ifølge professor Christina Stabell Benn sandsynligvis vil svække deres generelle immunsystem. Hvorfor er der ingen politikere eller journalister, der stiller spørgsmål til dette absurde misforhold?

Carl Chr Søndergård og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Nicklas Møller Jepsen

En ting er at de sociale medier bliver beskyldt for at sprede misinformation om senfølger, men som en der har fulgt med i dagspressen og ikke så meget på SoMe vil jeg mene at problemet er ligeså stort her. Der er simpelthen kæmpe fokus på “senfølger” selvom der iflg sst.dk er meget få der oplever dette.

Det er jo selvfølgelig også en smart strategi hvis man germe have en hel befolkning til at vaccinere sig..

Louise Hansen

Nicklas Møller Jepsen, hvorfor tror du, at man gerne vil have en hel befolkning til at vaccinere sig?

Jens Christensen, Henriette Bøhne, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Gunilla Kurdahl

Louise Hansen, ud fra hvor mange gange jeg har fået tilbudt vaccinen, nu har jeg ikke talt i min e-boks, men et slag på tasken kunne være 10, så synes jeg det sender et ret klart signal om at man gerne vil have at befolkningen vaccinerer sig.
Der er også blevet brugt nogle lidt ufine metoder til at få de unge til at blive vaccineret, 'Kom tilbage til det du savner' var sloganet.

Rolf Andersen

Jamen det var da også forfærdeligt at vi udbredte MFR-vaccinerne til så stor en del af befolkningen .. hvad har dét gavnet befolkningen ??

hint: de livstruende sygdomme: mæslinger, fåresyge og røde hunde er stort set udryddet.

Og de børn der, istedet for vaccinationen, blev 'tvangsudsat for den rigtige sygdom fik det væsentlig værre, end dem, der 'bare' blev vaccineret.

https://www.ssi.dk/vaccinationer/vaccineleksikon/m/mfr-vaccine.

Og i forbindelse med internationale rejser er jeg naturligvis også vaccineret mod malaria, kolera, polio og meget andet "godt" ... Så hvorfor ikke også covid-19?

Henning Kjær, Sven Christensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

@Gunilla Kurdahl, det var ikke det, jeg mente. Jeg opfattede Nicklas' skriv som konspirationsteoretisk, og hvis denne opfattelse er korrekt, så må han jo også have en forklaring på, hvorfor "man" gerne vil have befolkningen vaccineret - altså bortset fra den åbenlyse grund: Vaccine leder til immunitet overfor sygdom, redder liv og den slags.

Sven Christensen

Herhjemme er vi ikke fremme i skoene med at forstå langtidsvirkningerne af en Covid-19 infektion. Så det er tilladt at se på andre lande. I England er "long-Covid" et anerkendt fænomen, også selvom det er svært at diagnosticere/behandle. Men reel forskning i diagnoser og behandling starter altså med anerkendelse af en tilstands/sygdoms eksistens.

Herhjemme er det ikke gået så hårdt ud over aldersgruppen 10-29 år. Ingen dødfald, men en hel del indlagte, også i længere tid. Aldersgruppen har også det højeste smittetal både nu og igennem hele epidemien. Jeg har imidlertid ikke kunnet finde en kortlægning af eventuelle langtidsvirkninger som ikke så sjældne i denne aldersgruppe i England.

Jeg har selv oplevet, at min sygdom er blevet opfattet som noget "psykisk". Jeg har som 27 årig fået en hjernestammeinfarkt, som først er blevet fundet for en et halvt år siden - dvs. mere en 50 år efter. Jeg har i mange år kæmpet for at få læger til at forstå, at jeg virkeligt er syg. Så jeg forstår coronaofre.
Skader på hjernestammen giver bl.a. dysautonomi, dvs. forstyrrelser i det autonome nervesystem. Ifølge amerikanske læger kan infektioner - og herunder også Covid-19 -give de samme symptomer. Oplysninger om dette kan findes på Autonomia International.
Jeg håber, der kommer noget mere viden om dysautonomi herhjemme

Jeg skrev forkert, jeg mener selvfølgeligt "Dysautonomia International".

Michael Hansen

Lad os da for pokker vedtage, at senfølger er overvejende psykiske. Og for at få de sidste tvivlere med og få lukket munden på de berørte, så trækker vi blot det fremmeste kort, netop HPV-vaccinen som skræmmeeksempel på, hvor farligt det kan gå, hvis nogen tvivler...
Tankevækkende, at de japanske sundhedsmyndigheder til stadighed ikke anbefaler sidstnævnte vaccine.