Interview
Læsetid: 4 min.

Enhedslisten er klar til at hjælpe færøske kvinder med at få abort i Danmark

Enhedslisten og De Radikale har foreslået at bruge 20 millioner kroner over fire år på at hjælpe polske kvinder med at få en abort i Danmark. Det handler om at sende et signal, siger Enhedslistens sundhedsordfører Pernille Skipper, der er klar til at lave samme tiltag for kvinder fra Færøerne, hvor man heller ikke har fri abort
Enhedslistens sundhedsordfører Pernille Skipper vil gerne udstrække forslaget om fri abort til polske kvinder til også at gælde kvinder fra Færøerne.

Enhedslistens sundhedsordfører Pernille Skipper vil gerne udstrække forslaget om fri abort til polske kvinder til også at gælde kvinder fra Færøerne.

Miriam Dalsgaard

Moderne Tider
24. juli 2021

– Hvorfor vil I hjælpe polske kvinder til at få en abort i Danmark?

»For det første vil det hjælpe udsatte kvinder og særligt de kvinder med færrest midler. Dem vil vi gerne hjælpe, nu hvor reglerne i Polen er blevet så stramme, at kvinder for eksempel skal gennemføre graviditeten, selvom barnet ikke kan leve efter fødslen. Den anden grund er signalværdien i det. Vi sender et klart signal til Polen og resten af verden om, at når et EU-land tager et skridt i den direkte forkerte retning, så stiller vi os op, siger fra og forsøger at presse den polske regering og den internationale holdningsdannelse i en retning, som kæmper for kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.«

– Populister i Polen og Ungarn taler ofte om indblanding fra udenlandske kræfter og bruger den ydre trussel til at mobilisere på hjemmefronten – risikerer man ikke at levere ammunition til dem?

»Det er en risiko, men alternativet – ikke at gøre noget – er værre. Den polske kvindebevægelse har bedt om hjælp og om, at vi blander os i debatten. Det konkrete forslag er udarbejdet med Sex og Samfund, der har en samarbejdsorganisation i Polen, som har været inde over forslaget. Historisk set har kvinders reproduktive og seksuelle rettigheder altid været en international slagmark, og det er blevet diskturet på utallige FN-konferencer. Tidligere kæmpede vi for at presse lande som Irland og Vatikanet, og nu er turen så kommet til Polen, og det synes jeg, vi skal blive ved med.«

– Så du er ikke bange for, at den polske regering vil udnytte jeres indblanding?

»Altså, hvis jeg var det, ville jeg ikke foreslå det. Kvinders rettigheder er for os et internationalt anliggende, og så skal vi huske, at før vi fik fri abort herhjemme i 1973, så tog danske kvinder til Polen for at få abort. De hjalp os dengang, og nu skal vi hjælpe dem. Og så kan man sige, at vi ikke har noget at tabe ved at blande os, for som tingene er lige nu, står de reaktionære kræfter, der p.t. sidder på magten, også som sejrsherrerne, fordi det er lykkedes dem at få gennemført deres nye abortlovgivning.«

– På Twitter skriver du om jeres forslag, at det sender »et klart signal til resten af verden: kvinders ret til egen krop er noget Danmark kæmper for i praksis, i hele verden«. Men I kæmper jo ikke engang for kvinders ret til at bestemme over egen krop i rigsfællesskabet, hvor der stadig ikke er fri abort på Færøerne?

»Det er rigtigt, og jeg vil gerne medgive, at Danmark kunne være mere højlydte i sin kritik af Færøerne, og at vi også burde have været det i de forgangne år. Så jeg giver dig fuldstændigt ret, og selv er jeg stor kritiker af reglerne på Færøerne. Når vi har fokus på Polen, så handler det om, at vi ser tilbageskridt lige nu. Men vi kan heller ikke hjælpe alle polske kvinder, faktisk er det ganske få kvinder, vi kan hjælpe. Derfor er det vigtigste for os signalet i forslaget. I forhold til Færøerne vil vi gerne udstrække forslaget til også at gælde dem. Jeg så Dansk Folkeparti være ude og sige, at de ikke støttede vores forslag blandt andet på grund af situationen på Færørene, men det tænker jeg ikke bør være et problem, og hvis de er klar på det, må vi sætte os ned og finde en løsning, så vi også kan hjælpe færøske kvinder. Situationen på Færøerne må ikke blive et argument for passivt at lade Polen fratage kvinder basale rettigheder.«

– Men handler det ikke om, at I har en berøringsangst overfor at blande jer i lovgivning, som Færøerne selv har lavet?

»Nej, i Enhedslisten er vi ikke bange for at presse Færøerne, selvom de naturligvis har deres egne love. Men vi er ikke berøringsangste over for rigsfællesskabet. Grunden til, at vi har lavet et udspil angående Polen, er, at det er mere aktuelt lige nu.«

– Hvis man for alvor vil lægge pres på regeringen i Polen, giver det så ikke mere mening at gøre det i regi af EU, der har større gennemslagskraft end Danmark alene?

»Det mener vi også i Enhedslisten, og Nikolaj Villumsen, der sidder i Europaparlamentet, har foreslået, at man fra EU’s side skulle lave en række økonomiske sanktioner overfor Polen som direkte konsekvens af deres nye abortlov. Ligesom han sammen med andre medlemmer i parlamentet arbejder for, at den nye retsstatsmekanisme, der er lavet for at sikre retsstatsprincipper, skal aktiveres over for Polen som konsekvens af deres angreb på kvinders ret til at bestemme over egen krop.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Pernille Skipper jeg vil gerne vide, hvor I vil finde de penge? Trænger de fattige ikke til mere hjælp? Hvad med dem, og hvad med alle dem, der er på offentlige ydelser, skal de betale jeres gilde, for at hjælpe både Polen og Færøerne? Skal pensionisterne ikke have lidt mere at leve for? De er skåret i pension, jeg ved godt, at de på et tidspunkt fik en forhøjelse på HELE 7 kroner, jeg syntes at Folketinget gjorde pensionisterne til grin. Man kan ikke engang købe en pakke leverpostej for det beløb. Men alle de ønske I har skal I bruge flere 100 milliarder, til hvad, og hvem kommer det til gavn? Velhavende skal have, og så bliver der måske et par kroner til de offentlige ansatte, der ikke får mange kroner i forvejen, jeg har læst, og set, at sygeplejersker har 25.000 i grundløn, deres genetillæg er dem velundt. Men en anden løsning kunne være, at Folketinget tager sig sammen, og giver dem et meget bedre arbejdsmiljø. I har talt om det i mange år, men hvad er det blevet til - varmluft. Få ændret det minuttyranni, og giv dem deres ansvar tilbage, og det var nok en god ide, hvis I respekterer deres arbejde, det er ynkelig, at høre nogle af dem, går grædende hjem, fordi de føler de ikke slår til. Men det gør de, men rager det jer vel en sølvpapirhat. I stedet for at tale i flere år om det, så gør dog noget ved det. Men du vil vel heller ikke svare her, for det vil du jo ikke på FB, hvis man er uenig med dig. en løsning til, at finde nogle penge til sygeplejerskerne, kan være at fjerne rentefradraget, efter hvad jeg læst, kan staten spare ca. 20 milliarder, som kunne bruges til deres, og andre af de ting I drømmer om. Men I tør vel ikke at fjerne det fradrag, for det går ud over husejerne, men dem tør I vel ikke gøre fortræd på den måde. At os der bor til leje betaler hele molevitten, betyder jo ikke noget for jer. I tænker måske på at hæve afgifterne på drikkevarer, og tobakspriserne får vel også et hak opad, men tænker I så på følgerne, det vil hæve grænsehandlen betydelig. Jeg kan fortælle dig, at hvis I hæver de afgifter, så handler jeg kun i Tyskland.

Nike Forsander Lorentsen

Som fattigpensionist støtter jeg EL forslag til 100%. Kvinder i Polen og på Færøerne har ret til at bestemme over egen krop, og kvinder i alle lande må og skal stå op for hinanden. Og den med leverpostejen kan jeg være ligeglad med, da jeg ikke spiser den slags foder.

Rolf Andersen, Søren Christensen, Thomas Tanghus, Henrik Ovesen, Inge Lehmann, Mogens Kjær, Gitte Loeyche, Asiya Andersen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Holger Nielsen:
Dine argumenter er nok ok, men vores fællesøkonomi og prioriteringer i den større sammenhæng, giver nok ikke mindre brød på bordet hvis enhedslistens prioritering går igennem. Gad vide om du også mener at vi ikke skal giveflygtninge husly og nyt land, fordi du mener det går ud over din dagligdag?

Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Inge Lehmann, Mogens Kjær, Asiya Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Holger Nielsen

20 millioner kroner over 4 år forslår ikke engang som en skrædder i helvede, når det gælder om at rette op på årtiers nedskæringer overfor pensionister og andre overførsler.

Til eksempel koster det staten 12 millioner kroner at føre sag mod Inger Støjberg.
13 millioner kostede det staten at købe et vandrehjem på Langeland, der skulle have været anvendt til hjemrejsecenter for udlændinge.

Når vi taler om overførsler, er der tale om tyveri af milliarder af kroner, 'reguleret' af den hedengangne satspulje.
Nu skal folk på overførsler i stedet spare tvungent op til pension, der-voila- vil blive modregnet folkepensionens tillægsydelser.

Rolf Andersen, Anders Hüttel, Thomas Tanghus, Carsten Munk, Inge Lehmann, Ruth Sørensen, Gitte Loeyche og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Dietrich

Jeg blev umiddelbart lidt irriteret på intervieweren spørgsmål. De handlede mere om at undersøge om nogle blev sure. Kritisk journalistik handler også at folde emnet ud. Det forsøgte Pernille at gøre til trods. Jan Dietrich

Det er ret billigt at tilbyde abort - jeg forstår ret godt pseudo-argumentet om at det fil fjerne penge fra lokale fattige i Danmark. Pseudo argumentet er helt tilsvarende til de, der bekæmper flygtninges rettigheder "for at hjælpe i nærområderne", hvor akkurat de samme mennesker så heller ikke vil hjælpe...

I USA har vi et stort religiøst moralitets-argument: "hvornår er fosteret levende". Sagen er naturligvis at fosteret er levende allerede før befrugtningen, det er en sammensmeltning af to levende halv-celler. Det egentlige spørgsmål er, hvorfor kvinden ikke ses som et selvstændigt individ, der har ret til at melde sig ud?

Vi har ikke tvangs-organ-donation, selv ved livstruende situationer, hvor min ene nyre objektivt set kunne redde en yngre person, uden at forkorte min levetid væsentligt.

Hvorfor så opfinde alle mulige moral-komplekser, hvor det drejer sig om fosterets levedygtighed eller morens voldtægt eller morens arbejde i sexindustrien?

Hvis en kvinde ønsker at abortere, så behøver hun sådan set ikke udspecificere hvorfor hun blev gravid eller hvorfor hun ikke skal have et barn lige nu,

Indtil vi indfører tvangs-donation af fx nyrer, så kan de religiøse tosser stikke deres anti-abort-argumenter skråt op i røven!