Interview
Læsetid: 14 min.

Hvis man vil forstå nutidens optagethed af køn, identitet og magt, skal man læse Shakespeare

Den verdensberømte amerikanske Shakespeare-forsker James Shapiro fortæller om ’Julius Cæsar’, og hvorfor Shakespeare er den største dramatiker i USA: »Hans stykker er fulde af vold, race, intolerance, udstødelse og grundlæggelse af fællesskaber ved at holde andre ude – ligesom vores historie de seneste årtier«
James Shapiro har diskuteret stykket 'Julius Cæsar' med sine studerende gennem flere årtier. Han har aldrig røbet over for de studerende, hvilken karakter i stykket han sympatiserer med.

James Shapiro har diskuteret stykket 'Julius Cæsar' med sine studerende gennem flere årtier. Han har aldrig røbet over for de studerende, hvilken karakter i stykket han sympatiserer med.

Emma Howells

Moderne Tider
17. juli 2021

Det første møde mellem William Shakespeare og James Shapiro gik elendigt:

»Jeg svor, at jeg aldrig ville læse Shakespeare igen – medmindre jeg blev tvunget til det,« fortæller Shapiro.

Han var fjorten år gammel og gik på high school i New York City. De læste Romeo og Julie i klassen, og han kunne se på sine kammeraters reaktioner, at der var både sjove og sjofle passager i stykket, som de andre fattede, men som Shapiro forstod absolut ingenting af.

Det var nedværdigende for ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Med til historieskrivningen hører vel nok at den romerske republik bestemt ikke var demokratisk, men et oligarki med en række tilskuerdemokratiske skueprocesser - hvorfor det politologiske dilemma mellem demokrati og autokrati, som typisk opstilles i vor historieskrivning når drabet på Cæsar behandles, er vildledende (hvilket vel egentligt er klassisk for vores kultur; vi rider på kvarte bølger og illusoriske krusninger, mens vi udnævner disse til at være den ganske virkelighed).

Mikael Velschow-Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Birthe Drews, Rolf Andersen, Nicolai Bo Andersen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Disse interviews er simpelthen guld

Tak for at du kom tilbage til Information, Rune Lykkeberg
Det er hér, du hører hjemme

/O