Interview
Læsetid: 4 min.

Igen søger unge mod storbyerne for at uddanne sig. Men S-ordfører tror på, at udviklingen kan vendes

Mandag var sidste frist for at søge optagelse på en videregående uddannelse, og tallene viser, at de unge igen søger mod storbyen, og at færre vælger en velfærdsuddannelse. Alligevel tror regeringen på, at man kan lykkes med at udflytte uddannelser og ansætte flere sygeplejersker og pædagoger, siger uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg (S)
Igen i år er antallet af ansøgere til velfærdsuddannelser som for eksempel pædagog og sygeplejerske faldet.

Igen i år er antallet af ansøgere til velfærdsuddannelser som for eksempel pædagog og sygeplejerske faldet.

Sofie Amalie Klougart

Moderne Tider
10. juli 2021

– Igen i år har rigtig mange unge søgt ind mod de store byer, da de skulle vælge uddannelsessted. Er det ikke ildevarslende for regeringens plan om at udflytte videregående uddannelser?

»Det er jo netop derfor, at den aftale er så vigtig. Den skal være med til at bremse udviklingen. Vi kigger ind i nogle mindre ungdomsårgange, og derfor er vi er nødt til at reducere andelen, der søger i de største byer, for at kunne gøre uddannelserne uden for de fire største byer levedygtige i fremtiden. De sidste 30 år har uddannelserne i de store byer vækstet massivt, og de har oprettet rigtig mange pladser. Det er dejligt, at mange får en uddannelse, men nu er vi altså nødt til at reducere antallet af pladser i de største byer ved enten at lukke dem eller rykke dem uden for de største byer, så Danmark ikke knækker over.«

– Men man kan vel ikke være sikker på, at de unge flytter med, når uddannelserne flytter ud? Og så reducerer I samtidig antallet af pladser i de store byer?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alvin Jensen

Og den måde de vil gøre det på virker ikke. Der skal penge på bordet - helt nye penge. Det virker ikke at fodre hunden med dens egen hale.

trine christoffersen

der mangler lærer og pædagoger i storbyerne og det vil man løse ved at flytte uddannelserne til provinsen. Beryndelsen for at flytte uddanelser ud af storbyen er at folk ofte bliver boende der hvor de har taget deres uddannelse. Det hænger ikke sammen .Problemet med manglen på pædagoger og lærer løses ikke kun ved at uddanne flere men er mere kompleks og handler også om at man som pædagog ikke har råd til at købe et hus i storbyerne

Viggo Okholm

Så måske skal mennesket tvinges til at fravælge dansen om guldkalven? Læs: Stoppe bolig spekulationer og de pengestærkes ret
De unge tror generelt at det græsset er grønnere blandt de mange og samtidig har de stærke undervisere valgt de store byer, da de har råd til at bo der.
Men klart kulturen og væremåder og hermed livssyn er ikke ens omkring Skjern-Ølgod -Varde og så området omkring København.