De uønskede lege
Læsetid: 4 min.

Ingen tilskuere, ringe lokal opbakning, massivt fokus på corona. Så er OL i gang!

Et rekordstort antal danske atletikudøvere vil kæmpe om finalepladser ved et særpræget OL i Tokyo, der kæmper mod et stigende coronasmittetal og lokal utilfredshed med begivenheden
Atleterne til OL i Japan skal i år konkurrere uden publikum på tribunerne.

Atleterne til OL i Japan skal i år konkurrere uden publikum på tribunerne.

Li He/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
24. juli 2021

Sidst Tokyo var vært for De Olympiske Lege, var der fest i byen. I 1964 stod Japan klar til at åbne sig for omverdenen efter nederlaget og rædslerne under Anden Verdenskrig, og hovedstaden mødte både egne og tilrejsende atleter med smil og åbne arme. Tokyos olympiske stadion var propfyldt under konkurrencerne, der blev betragtet som en glædelig global begivenhed med politisk betydning.

Sådan forholder der sig som bekendt ikke i år, hvor sommerens Olympiske Lege længe har været overskygget af skepsis, skandaler og ikke mindst smittefrygt. Det sidste fylder naturligvis mest. Hovedparten af den japanske befolkning er ikke blevet vaccineret endnu, og de fleste ville ønske, at OL 2020, som det jo hedder, blev aflyst eller udsat. Selv kejseren har udtrykt bekymring for situationen.

Den manglende opbakning har fået en af legenes største sponsorer, Toyota, til at udsende en meddelelse om, at man ikke vil vise OL-relaterede tv-reklamer i august. Toyota havde ellers ikke blot planlagt lanceringen af nye førerløse biler under legene, men også udviklet robotter, der kunne bringe mad og drikkevarer rundt til publikum på det olympiske stadion. Dem bliver der ikke brug for, da det stigende smittetal i Tokyo har fået myndighederne til at forbyde tilskuere på arenaerne.

Men legene vil blive afholdt »for enhver pris«, som Seiko Hashimoto, landets øverste OL-chef, for længst har understreget. Og hun blev tidligere på ugen støttet af både Japans premierminister Yoshida Suga, der ser »lys for enden af tunnelen«, og Thomas Bach, præsident for den Internationale Olympiske Komité, der mener, at »OL i Tokyo vil give menneskeheden fornyet tro på fremtiden«.

Danskere rækker ud efter finalen

Troen fejler heller ikke noget hos Dansk Atletikforbund. Hele 17 danske atletikudøvere er udtaget til Legene, hvilket er det største antal siden 1920.

Første dansker i konkurrence er den forsvarende sølvmedaljevinder fra OL 2016 i 400 meter hæk, Sara Slott Petersen, hvis indledende heat skydes i gang lørdag 31. juli klokken 02 dansk tid. Det er tredje gang, at 34-årige Slott Petersen er med til OL, og denne gang blander hun sig næppe i medaljestriden.

Tidligere på året blev verdensrekorden i 400 meter hæk sprængt, da Sydney McLaughlin ved de amerikanske udtagelsesmesterskaber som den første kvinde i historien kom under 52 sekunder og vandt med tiden 51,90 sekunder. På andenpladsen kom Dalilah Muhammad, der vandt OL i Rio for fem år siden foran Slott Petersen og var indehaver af den hidtidige rekord på 52,16 sekunder. Til sammenligning lyder danskerens årsbedste på 55,21 sekunder, hvilket er sæsonens 25.-hurtigste i disciplinen.

Ambitionerne fra Dansk Atletik Forbunds side ved OL er »at række ud efter de attraktive finalepladser«, som Bo B. Overgaard elitechef i Dansk Atletik udtrykker det på forbundets hjemmeside. En elegant formulering, der ikke lægger unødigt pres på nogen, men samtidig understreger kvaliteten af de talenter, vi har sendt til Tokyo.

På mændenes maratondistance, der afvikles på legenes sidste dag, 8. august, stiller vi eksempelvis med to løbere, hvilket ikke er sket siden 1984, da vi havde både Henrik Jørgensen og Allan Zachariassen med ved OL i Los Angeles. Dengang befandt dansk langdistanceløb sig i en guldalder, og Henrik Jørgensen er stadig den eneste dansker, der har løbet under 2 timer og 10 minutter på maratondistancen, nemlig 2:09,43, da han blev nummer fem ved London Marathon.

I år stiller Abdi Ulad og Thijs Nijhuis til maratonstart efter at have klaret det internationale OL-krav på 2:11,30. Ulads tid på 2:11,03 sat ved Fukuoka Marathon i netop Japan er i øvrigt den hurtigste danske tid på distancen siden 1988, da nævnte Henrik Jørgensen vandt London Marathon med tiden 2:10,20.

Ulad og Nijhuis kommer næppe til at løbe med om sejren – dertil er de afrikanske løbere for dominerende – men måske de kan anspore hinanden til et par flotte præstationer.

Første 100 meter-løber siden 1928

Vores største mulighed for at række ud efter en finaleplads er nok Anna Emilie Møller. Ved VM i Doha, Qatar, i 2019 forbedrede den dengang blot 22-årige VM-debutant den danske rekord i 3.000 meter forhindringsløb to gange og endte på en syvendeplads i finalen. Kun 12 kvinder har siden overgået Møllers rekord på 9:13,46.

På herresiden i samme disciplin kvalificerede Ole Hesselbjerg sig sidste måned til Tokyo i 3.000 meter ved at løbe 8:20,24 og slette Flemming Jensens danske rekord fra 1987.

Atletiktruppen tæller derudover både kvindernes og mændenes 4x100 meter stafet (med et par reserver) samt sprinteren Kojo Musah, der stiller op på 100 meter – en disciplin, hvor vi ikke har haft dansk deltagelse siden 1928. Musah er naturligvis også en del af mændenes stafethold, der ligesom kvindernes har leveret fine internationale resultater og godt kunne overraske i Tokyo.

Som det er blevet udtrykt i Washington Post, burde atleterne have en medalje alene for at være nået til Tokyo i en skræmmende og uvis tid. I stedet får de lov til at konkurrere på tomme arenaer uden tiljublende fans og forældre. Også pressekorpset vil være decimeret, og deres fortællinger vil uden tvivl og helt forståeligt handle om meget andet end sportslige bedrifter.

»Så hvorfor gør vi overhovedet det her?« spørger Washington Posts Eugene Robinson, der pointerer, at OL normalt giver os mulighed for at hylde det menneskelige fællesskab og drømme om en bedre verden. Men i Tokyo, skriver Robinson i sin klumme, »vil fokus sikkert ikke være på kvaliteten af konkurrencerne, men på om arrangørerne kan standse en ødelæggende smitteudbredelse af COVID-19 i den olympiske by og en farlig stigning af infektionsraten i Japan«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Drop det. Hold sommerferie. Slap af.