Feature
Læsetid: 19 min.

Kan man stadig sige ’Det sagde hun også i går’?

Vi har en særlig tradition for lummer humor i Danmark med sexjokes på arbejdspladsen, kontroversielle reklamefilm og revynumre under bæltestedet. Men er det stadig muligt at være lummer efter #MeToo? Eller er vores humor i gang med at ændre sig? Kristian Villesen undersøger sagen – og får meget forskellige svar i Kerteminde og København

Revydirektør Mads Nørby og skuespillerne Farshad Kholghi og Kim Hammelsvang mener, at humor må sparke både opad og nedad. De er oplever dog også, at samfundet og humoren er under forandring.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
24. juli 2021

Christine Astrid står på scenen i Tornøes Hotel i Kerteminde iført en såkaldt tykdragt. Hun spiller rollen som Dorte, der har taget gevaldigt på under nedlukningen, og hun sørger for at vende siden til publikum, så man kan se dragtens enorme bagdel.

»Hvis jeg var et hus, ville der være en del k3’ere,« siger hun. Dortes bryster er blevet som et Lars Lilholt-nummer, »lange og kedelige«, siger hun.

»Og der er svamp i kælderen,« tilføjer hendes kæreste, Didrik, som bliver spillet af Kim Hammelsvang.

Publikum i den lille sal skraldgriner. De har netop spist sig mætte i stegt flæsk, og nummeret med Dorte og Didrik sætter for alvor gang i årets Kerteminderevy.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Louise Hansen

Jeg sagde det i går.

Ole Frank, Flemming Kjeldstrup og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Humoren er ikke ved at ændre sig, den er ved at blive slået ihjel!

I dag, i hvertfald i det offentlige rum, der kan man stort set ikke fyrre en vits af uden at nogle tager anstød af den, og det dræber denne interaktion og komen hinanden ved, i mellem mennesker.

Vi skal åbenbart alle ende med at være død alvorlige i hele tiden, satire, sarkasme og ja lummer humor bliver i dag, mere eller minder, bevidst misforstået, fordejet og brugt som benzin på de krænkelsesparates grådige bål.

Man glemmer at humor også er med til at forløse og berolige, samt indirekte at formidle omkring et emne.

John Cleese siger det rimeligt godt i nedenstående link/videoklip:

https://www.youtube.com/watch?v=QAK0KXEpF8U&t=153s

Bo Klindt Poulsen , Rolf Andersen, ulrik mortensen, arne tørsleff, jan sørensen, Hans Larsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

@Peter Hansen, hvis du oprigtigt har et problem med at fyre vitser af i det offentlige rum, så er det måske dine vitser, der er problemet, og ikke det offentlige rum.

Ole Frank, Elisabeth Andersen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Dennis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

@Louise Hansen

Jeg er da ked af hvis du straks bliver så krænket over mit indlæg, at du går efter personen frem for sagen.

Jeg taler naturligvis ikke kun ud fra egen oplevelse, men en general tendens.

Men din reaktion er også en tendens, og en typisk reaktion fra de her rabiate humorforladte og dræbere af selvsamme, i forstår at sætte en stemning!

Ole Frank, Egon Stich, Rolf Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

@Peter Hansen, jeg jokede. Jeg er ked af, at du blev så krænket.

OSV.

Humor bliver mestendels slået ihjel af dem, der ikke forstår den. Så du bidrog lige til humorens død, dødbider.

Ole Frank, Elisabeth Andersen, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Dennis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Når "opad" og "nedad" kun/primært er identitet, er det at gøre nar ad dem "opad", ligeså sandsynligt at blive tolket/bevidst manipuleret som at sparke "nedad".

Opad er magten. Privilegierne, ikke sandt? Jamen, hvad sker der når vi får et samfund hvor man tror at man er privilegeret per association? Hvis en person med magt og indflydelse over andre folks liv hører til i en "identitets-gruppe", der associeres med "nedad", f.eks hvis " nedad" anses for at være alle der er ikke-hvide, alle der ikke er heteroseksuelle, alle der ikke er mænd, vil en kritik eller satire over dem med politisk, økonomisk og kulturel magt kunne blive affærdiget som at "sparke nedad".
Ikke fordi den pågældende er magtesløs, men fordi man går ud fra at magt og privilegier er lig identitet, og ikke en konkret handling, ikke tale, ikke kultur, ikke institutioner.

Hvis en politiker eller anden offentlig person bruger deres identitet som skjold mod kritik, er det på sin plads at gøre grin.

Hvad angår lummer humor: Forstår ikke "problemet". Ja, moden/trenden er ved at ændre sig. Moder og trends kommer altid fra oven, fra overklasse og ned, trickle down culture, alt vi tror på, tror vi på fordi det blev populært blandt en prestigefyldt overklasse. Og intet og ingen af disse modefænomener, trends og luner, hvadenten det gælder "menneskerettigheder", "ytringsfrihed", "mangfoldighed" eller andre ord, koncepter og ideer om rigtigt og forkert, propert og taktfuldt, korrekt og respektfuldt... Det er intet der varer ved. Det er intet der er sandt for evigt, for altid og slet ikke alle vegne.

Lad overklassen, eliten, og den middelklasse der ønsker at imitere og opføre sig som den hørte til det finere selskab have deres humor. Og underklassen deres. Vi lever alligevel ikke i samme samfund længere, så hvorfor grine ad det samme? Vi risikerer at ende som briterne og få deres kulturforbrug: TV-serier og film, hvor underklassen konsekvent bliver set ned på og alle TV serier tager udgangspunkt i overklassens perspektiv om at man skal kende sin plads. Hellere anerkende vore forskelle, end fordømmelse per association fordi visse mennesker kun har et begrænset antal associationer i deres mentale værktøjskasse.

Danny Hedegaard

Mon ikke det nemmeste vil være at knibe munden sammen, sætte et stykke tape på, og så simpelthen bare holde sin kæft:-(

Så vil der blive endnu mindre at skrive om for alle der studerer brødløse fag, og som ikke kan få et arbejde efter endt uddannelse.

Men undervejs er de blevet sindssygt gode til at skrive langt og meget om identitetspolitik, blive woke og drive cancel culture:-(

Det i en sådan grad at marginale minoriteter kan gøre livet u udholdeligt for almindelige mennesker, og samværet i et herre omklædningsrum, eller i fredagsbaren til tam trist affære.

Og nej jeg støtter hverken diskrimination af LGBT personer, kvinder eller etniske minoriteter!!

Hvad bliver det næste?

Skal Rokoko Posten lukke!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Flemming Kjeldstrup, Asiya Andersen og jan sørensen anbefalede denne kommentar

Situationsfornemmelse er nok altid en god egenskab at have, så svært er det heller ikke. Første tegn på mangel på situationsfornemmelse er, når man(d) mener, at det er ærgerligt for humoren, at det ikke er ok at krænke andre mennesker.

Elisabeth Andersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

Heldigvis er det er problem der hovedsageligt findes i København og i medierne.
Ude i den virkelige verden, hvor de voksne mennesker bor, er humoren stadig sjov.
I øvrigt er det ikke så slemt at blive krænket.

Egon Stich, Tommy Gundestrup Schou og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

Og så blev det hele pludselig lidt incels-agtigt ;-)

Peter Hansen

@Rikke Nielsen

At blive krænket er et valg man selv tager, man kunne også bare trække på skulderen og sige pyt!

Min påstand er at det stort set aldrig er meningen at krænke nogen for hvori skulle fornuften og formålet være i det. Så hvis man lige tænker den tanke og lige tænker lidt over i det inden man lader sig krænke, så tror jeg vi kunne nå langt, og F.eks humoren kunne få lov at bestå.

Margit Johansen

Værsgo til Kerteminderevyen: Den kvindelige forsikringsagent modtager den mandlige klient som vil have forsikret sine kronjuveler, agenten tror det drejer sig om
juveler og diamanter, men det er jo mandens ædlere dele han er øm over - viser det sig til sidst efter alle mulige lumre forviklinger såsom at agenten vil se varerne, at prisen for forsikringen stiger jo hårdere stenene er osv. osv. Det kan I sagtens få et nummer ud af ;).