Ugerevy
Læsetid: 4 min.

Kim Jong-un har tabt sig. Bør man være bekymret?

Det går ikke så godt i Nordkorea. Til gengæld har klimakrisen gjort producenter af airconditionanlæg til denne uges store vindere
Kim Jong-un før og efter det ’bekymrende’ vægttab. Originalfoto: AP/Ritzau Scanpix

Kim Jong-un før og efter det ’bekymrende’ vægttab. Originalfoto: AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
3. juli 2021

Gennem sommeren gør vi hver uge status over ugens bemærkelsesværdige begivenheder – de vigtige, de mærkværdige og de vanvittigt perifere.

Ugens virusvarianter

Bedst som vi gik og troede, at vi i hvert fald kunne holde sommerferie med sænkede coronaskuldre, skal vi nu pludselig forholde os til både delta og måske også delta plus-varianten, som vi dog foreløbig kun har registreret et enkelt tilfælde af i Danmark. Deltavarianten er mere smitsom end de tidligere, og derfor isolerer man ud i tredje smitteled, hvilket kan lukke butikker, restauranter og ikke mindst de sommerlejre, som de hårdt prøvede forældre netop har sendt deres børn af sted på.

Alt er ved det gamle: Epidemiologerne er bekymrede for smitten, og Dansk Erhverv er bekymrede for nedlukningen. Om man selv hælder til den ene eller den anden side, er et moralsk spørgsmål – vi dømmer ingen. Men her er lidt fakta: Smitten er stigende i mange lande – også nogle af dem, hvor man

er langt med vaccinerne, herunder USA og England. I Danmark er smitten fortsat lav, men andelen af deltasmittede stigende. I sidste uge udgjorde de 20,4 procent af alle tilfældene mod 6,5 procent ugen før.

Der er dog også gode nyheder: Både Pfizer og Moderna siger, at deres vacciner beskytter effektivt imod deltavarianten, og i Danmark går det rigtig godt med vaccinationerne – ikke mindst efter de første sendinger af de rumænske overskudsvacciner landede i Kastrup torsdag, og vaccinationskalenderen er rykket to uger frem. Så måske skal coronaskuldrene kun hæves en lille smule.

Kristian Villesen

Ugens vinder

Det har været absurd varmt i USA og Canada, hvor den ene temperaturrekord har afløst den anden. Sidste lørdag blev målt til den varmeste dag i Portland, Oregons historie med 42,2 grader, men rekorden holdt kun til søndag, hvor termometret viste 44,4 grader, hvilket var rekord helt indtil mandag, hvor det var 46,7 grader.

I Canada blev den nationale rekord slået, da der var 47,5 grader i den lille by Lytton, hvilket tangerede varmerekorden for Las Vegas, som gudhjælpemig ellers ligger i en ørken. Men det stoppede ikke der. Senere på ugen var der 49,6 grader i Lytton, som derefter blev evakueret på grund af brande.

Darryl Dyck

I klimaforandringernes onde spil er alle tabere, tænker du måske, men det er de ikke nødvendigvis. Producenterne af airconditionanlæg er ugens store vindere. Folk strømmede ud for at købe sig noget elektrisk drevet nedkøling, og over hele kloden er behovet stigende i takt med, at der kommer flere ekstreme hedebølger.

Klimaanlæg kræver dog meget energi at drive, og ironisk nok kan det bidrage til yderligere opvarmning af atmosfæren, hvilket virker som en virkelig fucked up og potentielt guldrandet forretningsmodel. Måske et godt tidspunkt at købe aktier.

Mikkel Vuorela

Ugens mysterium

Det går ikke så godt i Nordkorea. Det hører jo næppe til kategorien for store overraskelser, men det opsigtsvækkende er, at meldingen kommer fra toppen i den notorisk lukkede og selvgratulerende stat. Faktisk er det Kim Jong-un himself, der stadig oftere bringer dårligt nyt til torvs.

I denne uge skosede og fyrede han ledende partifolk, der skal have forårsaget en »alvorlig hændelse«, som har bragt nationens sikkerhed i fare. Inden for de seneste måneder har han også kaldt fødevaresituationen »anspændt« og advaret om, at landet står over for »den værste situation nogensinde«. Ikke rare ord i en nation, hvor 1990’ernes hungersnød anslås at have kostet op mod tre millioner livet.

Kim Jong-un er åbenbart heller ikke selv på toppen. I hvert fald har den normalt velnærede leder tabt sig, og forleden lod statsligt tv ligefrem en bekymret borger udtrykke sin sorg over hans »udmagrede« forfatning.

Før.

Før.

Hvad foregår der? Måske, spekulerer analytikere, skal tv-indslaget understrege, at den nordkoreanske øverstbefalende skam også yder store ofre i denne svære tid. Ud over de evige sanktioner lider befolkningen under styrets ekstraordinært hårde coronagrænselukning, som blandt andet har ramt importen af fødevarer. Med henvisning til corona nægter regimet samtidig at lukke nødhjælpsorganisationer ind i landet.

Efter.

Efter.

Til gengæld har man så ikke haft et eneste smittetilfælde. Det har i hvert fald været det glade, officielle budskab indtil nu, men måske er der også snart dårligt nyt på den front.

Niklas Hessel

Ugens twitterkrig

Der har været en ond stemning mellem danskere og svenskere på Twitter i ugens løb. Først mere end antydede den svenske sportsredaktør Oskar Månsson, at danskerne ikke har været helt så overbevisende, som vi selv synes ved EM-slutrunden, og at vores vej imod semifinalen er historisk nem.

»Det är vad man kaller att glide på ett smørrebrød,« skrev han.

Lars Baron

Da Sverige så få dage senere blev slået ud af Ukraine, fik både Månsson, det svenske landshold og Sverige som sådan en ordentlig omgang prygl tilbage fra de danske fodboldfans.

Men nu må det være nok med al den hån, spot og latterliggørelse. Lad os genfinde den gode stemning og minde os selv og hinanden om, at der er masser af gode ting ved vores naboland – og selv om fodboldlandsholdet ikke er et af dem, er der sågar punkter, hvor svenskerne er os direkte overlegne. Vi kan umiddelbart komme på tre: nationalsang, natur og affaldssortering.

Kristian Villesen

Serie

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Karlsen

Photoshop fortæller mig, at Kim Jong-uns briller skægt nok også har tabt sig ;-)

John Andersen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Rolf Andersen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Agurketid much?