Ugen der gik
Læsetid: 5 min.

Langt om længe træder Putin i karakter som historiker

Sibirien står i flammer, men til gengæld er mysteriet om Ukraines oprindelse endelig blevet løst – af Vladimir Putin. Vi leverer det egensindige overblik over endnu en uge, der er kørt af sporet
Ruslands præsident Vladimir Putin har denne sommer tændt for det lange lys og kastet sig over de historiske forbindelser mellem Rusland og Ukraine helt tilbage fra Middelalderen og frem til i dag i et 5.000 ord langt essay.

Ruslands præsident Vladimir Putin har denne sommer tændt for det lange lys og kastet sig over de historiske forbindelser mellem Rusland og Ukraine helt tilbage fra Middelalderen og frem til i dag i et 5.000 ord langt essay.

ALEXEY NIKOLSKY

Moderne Tider
17. juli 2021

Gennem sommeren gør vi hver uge status over ugens bemærkelsesværdige begivenheder – de vigtige, de mærkværdige og de vanvittigt perifere.

Ugens hyggehistoriker

Når folk bliver ældre, sker det tit, at de begynder at interessere sig for historie, og Vladimir Putin på 68 år er ingen undtagelse. Efter Ruslands præsident sidste sommer udgav en artikel om ’den sande lære fra Anden Verdenskrig’ – en tekst, som en historiker her i avisen vurderede til lige omkring dumpeniveau – har han denne sommer tændt for det lange lys og kastet sig over de historiske forbindelser mellem Rusland og Ukraine helt tilbage fra Middelalderen og frem til i dag.

I et resumé af det 5.000 ord lange essay hos det regimekritiske medie Meduza kan man læse, hvordan Putin fremstiller samtidens Ukraine som et resultat af, at landet efter russisk assistance til at blive selvstændigt blev korrumperet af en elite, der med hjælp fra Vesten har gjort det antirussisk og forarmet.

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij har ifølge Radio Free Europe ikke fået analyseret hele den lange, lange tekst i dybden, men erklærer sig imponeret – og også lidt misundelig – over, at en vigtig mand som Putin har fritid nok til at skrive på den slags. Ideen om, at der skulle være tale om broderfolk, kan den ukrainske præsident til en vis grad genkende – selv om Ruslands opførsel for ham leder tankerne hen på et ganske specielt broderpar: »Det ligner mere Kain og Abel«.

Mikkel Vuorela

Ugens vantro

Morten Messerschmidt undrer sig i denne uge over, at Mette Frederiksen er blevet gift i en kirke, når hun i et 20 år gammelt interview har udtalt, at hun ikke er troende.

Morten Messerschmidt undrer sig i denne uge over, at Mette Frederiksen er blevet gift i en kirke, når hun i et 20 år gammelt interview har udtalt, at hun ikke er troende.

Nogen vil måske sige, at agurketiden for alvor har ramt dansk politik, når DF’s altid debatlystne Morten Messerschmidt angriber statsministeren på baggrund af et knap tyve år gammelt interview om hendes tro.

Som 27-årig sagde Mette Frederiksen nemlig her i avisen, at hun ikke var troende – men nu er hun gudhjælpemig blevet gift i kirke og har citeret en salme på de sociale medier. Hun bruger den kristne tro til at lokke vælgere til, selv om hun i virkeligheden er fuldblodsateist, mener Messerschmidt. Alle ved jo, at man udvikler livslange, uforanderlige holdninger i tyverne. Endnu et afgørende bevis er, at hun har stemt imod DF’s forslag om obligatorisk salmesang i folkeskolen. Og kun en kætter siger som bekendt nej til obligatorisk lovprisning af herren.

Et overraskende forsvar kommer fra det konservative medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss, der ser sig nødsaget til at tale statsministerens sag. I Berlingske skriver hun, at hun som kristen må sætte foden ned og forsvare Mette Frederiksen og andre, der i disse år omfavner folkekirken.

En og anden kunne måske mene, at Messerschmidts kritik om kristendomspopulisme peger tilbage på ham selv, da også han har en fortid som erklæret ateist. DF’eren Kenneth Kristensen Berth har tidligere fortalt DR om deres fælles tid i DFU, hvor Berth fandt det »anstrengende at være sammen med en, der nærmest prædiker ateisme med så lille en respekt for folk som blandt andet mig selv, der har en dybtfølt kristen tro«.

Som det står skrevet i Salmernes bog, kapitel 17: »Den der graver en grav for andre, skal selv falde i den.«

Martine Amalie Krogh

Ugens flugt

Montinique Monroe
Som regel vil politikere gerne være så tæt på magtens centrum som muligt, men i Texas bevæger de sig den modsatte vej: De flygter fra parlamentet, ja faktisk ud af selve staten, i et forsøg på at gøre deres indflydelse gældende.

57 demokratiske politikere har i denne uge forladt the Lone Star State – dermed er parlamentet ikke længere beslutningsdygtigt, og dermed kan det republikanske flertal i USA’s andenstørste stat ikke vedtage de stramninger af valglovgivningen, som man ellers havde planlagt. Og da demokraterne er rejst hele vejen til Washington, har den texanske ordensmagt heller ikke bemyndigelse til at pågribe de undslupne politikere og trække dem tilbage til taburetterne, sådan som guvernør Greg Abbott har truet med.

Flugtmanøvren skal spænde ben for ny lovgivning, der blandt andet vil begrænse muligheden for at brevstemme og forkorte valgsteders åbningstid. En række konservative delstater har nemlig strammet valgreglerne i kølvandet på Trumps højst mistænkelige nederlag i november – en udvikling, som Joe Biden langede hårdt ud efter tirsdag, hvor han sagde, at USA står over for »den mest betydningsfulde test af vores demokrati siden borgerkrigen«.

Som modsvar barsler demokraterne i Washington med lovgivning, der skal styrke valgrettighederne i hele USA, men deres flertal i Senatet er så snævert, at tiltaget ser dødsdømt ud. Noget tyder altså på, at de texanske flygtninge skal forberede sig på et langvarigt eksil.

Niklas Hessel

Ugens hedebølge

Mia Mottelson

Som trofaste læsere af disse spalter måske har bemærket, har det ene ekstreme vejrfænomen afløst det andet denne sommer. I starten af måneden berettede vi for eksempel om, hvordan den lille canadiske by Lytton næsten var blevet futtet af i de ukontrollable brande, der hærgede som følge af en temperatur på intet mindre end 49,6 grader.

Og de vilde temperaturer vil ingen ende tage for tiden – senest har det russiske militær set sig nødsaget til at sende vandbombende fly til Sibirien for at støtte de mere end 2.500 brandmænd, der kæmper med at inddæmme de enorme skovbrande, der breder sig som følge af en omfattende hedebølge. Det skete som bekendt i den samme uge, hvor Tyskland og flere nabolande blev ramt af voldsomme oversvømmelser.

Hvis man synes, det hele virker temmelig usædvanligt, tager man ikke fejl. Holder vi os til heden, var juni måned den varmeste nogensinde målt på den nordlige halvkugle, og i den i forvejen notorisk hede Death Valley i Californien kom temperaturen sidste fredag op på hele 54,4 grader. Dermed flirtede ørkenen med de allerhøjeste temperaturer, der nogensinde er målt.

Verdens all-time varmerekord tilhørte i forvejen Death Valley, der på en solrig dag i sommeren 1913 angiveligt kom op på hele 56,7 grader. Flere eksperter mener imidlertid, at den måling ikke er troværdig på grund af datidens måleudstyr, og det er derfor sandsynligt, at temperaturen sidste fredag faktisk er den varmeste, man nogensinde har målt.

For at give temperaturen lidt perspektiv kan det bemærkes, at en medium rare-bøf i gennemsnit bør have en temperatur på mellem 55 og 60 grader, når den serveres. Velbekomme!

Bror Axel Dehn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her