Ugen der gik
Læsetid: 4 min.

Lukasjenko lader illegale migranter rejse til det »oplyste, varme og hyggelige Europa«

Den hviderussiske diktator Aleksandr Lukasjenko er begyndt at lade illegale migranter fra Mellemøsten rejse ind i Litauen. »Vi vil ikke tilbageholde nogen. Vi er trods alt ikke deres endelige destination. De er på vej til det oplyste, varme og hyggelige Europa,« sagde han forleden. Endnu en uge er kørt af sporet, og vi bringer dig et overblik over fire bemærkelsesværdige historier fra ugen
Ifølge Litauen har det statslige hviderussiske turistbureau – gode gamle Tsentrkurort – fløjet personer fra Irak til Minsk, som derefter er blevet sendt ind over grænsen til Baltikum. Det sker eftersigende fordi, at Litauen har vakt den hviderussiske diktators misbehag ved at huse hans politiske modstander Svetlana Tikhanovskaja.

Ifølge Litauen har det statslige hviderussiske turistbureau – gode gamle Tsentrkurort – fløjet personer fra Irak til Minsk, som derefter er blevet sendt ind over grænsen til Baltikum. Det sker eftersigende fordi, at Litauen har vakt den hviderussiske diktators misbehag ved at huse hans politiske modstander Svetlana Tikhanovskaja.

Maxim Shipenkov

Moderne Tider
10. juli 2021

Gennem sommeren gør vi hver uge status over ugens bemærkelsesværdige begivenheder – de vigtige, de mærkværdige og de vanvittigt perifere.

Ugens grænsehegn

Man kan sige meget om Litauen, men det lille, baltiske, postsovjetiske land er ikke kendt som en typisk destination for flygtninge og migranter. Det er imidlertid ved at ændre sig, lyder det fra Vilnius, som i denne uge annoncerede, at man vil bygge en barriere på grænsen til Hviderusland. Det skyldes, at den hviderussiske diktator Aleksandr Lukasjenko er begyndt at lade illegale migranter fra Mellemøsten rejse ind i nabolandet, der blandt andet har vakt hans mishag ved at huse hans politiske modstander Svetlana Tikhanovskaja. Ifølge Litauen har det statslige hviderussiske turistbureau – gode gamle Tsentrkurort – sågar fløjet personer fra Irak til Minsk, som derefter er blevet sendt ind over grænsen til Baltikum.

Uanset om det præcis er foregået sådan, har Lukasjenko i hvert fald ikke lagt skjul på sin intention om at bruge migranter mod Hvideruslands irriterende demokratifikserede naboer: »Vi vil ikke tilbageholde nogen. Vi er trods alt ikke deres endelige destination. De er på vej til det oplyste, varme og hyggelige Europa,« sagde han forleden.

Litauen fortæller, at man siden juni har tilbageholdt over 1000 migranter, der har krydset grænsen fra Hviderusland. Vel ikke en decideret oversvømmelse, men dog en pæn stigning fra blot 81 personer hele sidste år.

Sagen skal drøftes på et møde mellem EU’s udenrigsministre på mandag, men en anonym Bruxelles-repræsentant bemærker over for Reuters, at litauerne næppe skal forvente offentlig opbakning til deres nye tiltag, da »EU generelt er imod hegn«.

Og det er jo sandt nok: Unionens ledere plejer at foretrække studehandler med despoter i nærområdet, når der skal lukkes for flygtninge og migranter.

Niklas Hessel

Ugens varmerekord

De mange varmerekorder er flere steder skyld i skovbrande.

De mange varmerekorder er flere steder skyld i skovbrande.

Andrea Anastasiou
At snakke om vejret har længe været ugleset og betragtet som en lidt banal form for smalltalk, men det er ved at ændre sig. På grund af en mørk og ildevarslende undertone af katastrofe har samtalen om vejret efterhånden potentiale til at være sådan lidt punk, og det er ikke en god udvikling, for det skyldes, at verden er blevet sindssyg: Vi vælter rundt i varmerekorder.

New Zealand – hvor det er vinter nu – har lige haft sin varmeste juni nogensinde, og i Nordnorge i den lille flække Banak lige syd for Nordkap, 500 kilometer nord for polarcirklen, blev der sat varmerekord med 34,3 grader i denne uge. Det er stadig et stykke fra Canadas rekord i sidste uge på 49,6 grader, men stadig ret heftigt for et område, som er noget mere præget af tundra og rensdyr end af palmer og pina coladas.

Klimaforandringerne betyder forandret vejr og forandrede vejrsamtaler, og udviklingen kommer ikke til at vende. Så den bedste vej til at trivialisere vejrsamtalen er næppe at håbe på, at vejret snart bliver normalt – måske skal vi snarere normalisere det ekstreme: »Har du hørt, at Vojens står i flammer, Morten?« »Ja, så er det endelig sommer igen, Jan. Vil du have en kop lava?«

Mikkel Vuorela

Ugens fodboldidé

De er vilde med løsrivelse i fodbold-England for tiden. De engelske EM-sejre over Tyskland og Danmark kædes således ivrigt sammen med Brexit i den offentlige debat. Og for bare få måneder siden stod flere engelske fodboldklubber bag ideen om ’Super League’ – en lukket udbryderliga for de bedste hold fra udvalgte lande.

Paul Ellis

Måske er tiden moden til at svare igen ved at lave en landsholdsturnering kun for EU-lande! Farvel til englænderne og deres evige ’It’s coming home’. Farvel til UEFA. Farvel til udmattende rejser til Baku og kedelige kvalifikationskampe mod Georgien og Liechtenstein – i EU-mesterskaberne er alle EU-lande naturligvis automatisk kvalificerede! Som en positiv sidegevinst for unionen kan sådan en fodboldturnering måske lægge en dæmper på de kræfter i medlemslandene, som ønsker at følge Storbritanniens eksempel og forlade fællesskabet.

Og så kan englænderne lave deres egen turnering med Schweiz, Norge, Rusland og Aserbajdsjan – det vil også øge chancen for, at ’den kommer hjem’ betragteligt.

Kristian Villesen

Ugens hackerangreb

I december 2015 slukkede hackere strømmen i en del af Ukraine. Den vestlige region af landet lå pludselig hen som en sort plet på landkortet. Et system. En region. Slukket.

Hackerangrebet i Ukraine er siden blevet brugt som et eksempel på, hvad vi i resten af verden har i vente, hvis hackere i fremtiden skaffer sig adgang til vores kritiske infrastruktur og lukker ned for de systemer, som styrer vores samfund.

I denne uge kunne man i danske og internationale medier læse, at hackere har angrebet den amerikanske virksomhed Kaseya, som leverer software til andre virksomheder, og at disse virksomheder derfor er ramt af angrebet. Blandt de ramte virksomheder er svenske Coop og en svensk apotekerkæde, nogle tankstationer og bistroerne i de svenske tog. Hackerne, der menes at tilhøre en russisk gruppe, har krævet 70 millioner dollars for at gøre de ramte data tilgængelige igen.

Kaseya? Det lyder ikke som kritisk infrastruktur.

Normalt forbinder vi kritisk infrastruktur med et statsligt selskab eller en offentlig myndighed, men som leverandør til en række selskaber ramte angrebet på den obskure softwarevirksomhed omkring 1.000 virksomheder – og måske er kritisk infrastruktur ikke noget, der er samlet et enkelt sted i hver nation, men snarere spredt som små stykker over hele verden.

En lidt bekymrende tanke. 

Otto Lerche

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Vedrørende irakiske flygtninge til Litauen over Belarus:

Der er gode penge i at anvende flyene fra Belarus' nationale flyselskab, Belavia, lidt kreativt, når nu alle ruter til EU er blokeret.

Litauens indenrigsminister, Agle Bilotaite er overbevist om, at flugten over grænsen er led i en plan udviklet i præsidentpaladset i Minsk. Migranter fra Mellemøsten betaler op mod 90.000 kr. for at få frit lejde ind i EU, siger ministeren til nyhedsmediet Delfi.
citat fra JyllandsPosten 07.07.2021

Det statslige belarussiske turistbureau, Tsentrkurort, har sågar oprettet kontor i Bagdad, så de glade nyheder kan blive spredt viden om i Mellemøsten.

Jamen altså .... Aleksandr Lukasjenko er en snu fyr.

Arne Albatros Olsen

Man skulle tro at det var et plot i en tegneserie, men nej.

Sören Tolsgaard

Det er virkelighedens konspiration, hvis hensigt er at oversvømme Vesteuropa med Mellemøstens vedvarende befolkningsoverskud..

Brian W. Andersen

@ Sören Tolsgaard

Nej, konspiration er det ikke, fordi der skal flere parter til at lave en konspiration. Alexander Lukashenko er blot en enkelt mand, men en mand med en plan og en mand som har et helt land under sig.

Og hvad denne plan end er, så er en del af den at sælge flybilletter fra Tyrkiet og Irak til Minsk igennem rejsebureauerne UmnoTury og Tsentrkurort, samt at sælge disse til en overpris, som svarer til menneskesmugleres normale rater. Det er også en del af planen at give køberne af disse billetter fri passage fra Minsk og til grænsen mellem Hviderusland og Litauen. Og inden jeg går videre, kan du læse lidt flere detaljer om historien her: https://www.reuters.com/world/europe/lithuania-build-barrier-belarus-bor...

Hvis hensigten er at at oversvømme Vesteuropa med migranter, så er dette en utroligt dårlig plan, fordi kun en meget lille andel af de flygtninge og andre migrationssøgende, der opholder sig i Tyrkiet, Irak og MENAP i det hele taget, er i stand til at betale den krævede pris.

Indtil videre har Lukashenko bevist at han kan sælge ca. 700 billetter om ugen og han vil sandsynligvis kunne øge salget noget, måske til det dobbelte og måske lidt mere, men næppe meget mere end dette, fordi der er ikke ret mange af hans potentielle "kunder", som kan skaffe sig råd til at betale hvad der svarer til 50.000-90.000 kr. pr. billet. Dertil kommer at mange af hans "kunder" vil have købt billetten i stedet for at betale traditionelle menneskesmuglere for en rejse til EU-området, så det hviderussiske bidrag til den samlede migration ind i EU vil være langt mindre end disse tal antyder.

Dette kan der ikke blive nogen oversvømmelse af Vesteuropa ud af, så det er næppe dette Lukashenkos plan går ud på. Han står til gengæld med egne problemer, som planen kan hjælpe lidt på. Han mangler penge, rigtigt mange penge, hvis han gerne vil blive siddende på magten.

Hviderusland var engang det rigeste land i USSR, men siden da er det gået skidt med økonomien, der er baseret på landbrug og traditionel industri. Den hviderussiske rubel lider under at have de seneste 20 års rekord i inflationsrate og Hviderusland har flere gange skullet have international økonomisk hjælp for at undgå statsbankerot. D. 31. december i år bliver hviderusserne færdige med ombytning af pengesedler og mønter efter den anden redenominering af rublen, som foregår efter ombytningsraten 10.000 gamle rubler for 1 ny rubel, men også den nye rubel, som blev lanceret i 2016, er allerede udhulet af inflation. Samtidigt er forholdet til Putins Rusland, som Hviderusland er i unionsfællesskab med, blevet meget anstrengt, og forholdet til EU, der er Hvideruslands næststørste handelspartner, er så anstrengt at Hviderusland er under økonomiske EU-sanktioner.

Lukashenko var ude på dybt vand allerede inden pandemien ramte og nu er han ved at drukne i de økonomiske problemer. Selv hvis han ville oversvømme EU/Vesteuropa med migranter, så har han slet ikke de økonomiske ressourcer til at gøre det med, men der er ressourcer som han har. Disse inkluderer flyselskabet Belavia, der ligesom alle andre flyselskabet har mistet sin indtjening pga. pandemiens rejserestriktioner, og de inkluderer rejsebureauer som UmnoTury og Tsentrkurort, der ligeledes har stået stille. Her under den globale genåbning er konkurrencen i rejsebranchen benhård og disse virksomheder vil have meget svært ved at byde ind i konkurrencen, så Lukashenko har lang vej til et håb om at de kan kaste et overskud af sig ved normal drift.

Hvad skal en presset og frustreret diktator dog gøre?

Tja, han kan f.eks. gå ind i menneskesmuglerbranchen og tjene nogle af de mange penge i de dejlige udenlandske valutaer, som ligger gemt på menneskesmuglernes sorte markeder. Når man har et helt land at gøre godt med, så sker hvidvaskningen af de sorte penge jo automatisk. Hvis han kan holde billetsalget bare på det niveau det er startet ud med, så er der minimum hevet et beløb svarende til 150 mio. danske kroner ind i hans slunkne statskasse hver måned. Går det godt, kan det let blive 3 gange så meget, men "kunderne" skal jo også smugles et sted hen, for at få fat i disse dejlige penge.

Praktisk nok for dette så er nabolandet med i Schengen og han er ikke just begejstret for at litauerne huser og støtter hans hårdeste udfordrer til magten i Hviderusland; Svetlana Tikhanovskaya. Og så kan det jo være ganske smart at påføre litauerne nogle problemer som er dyre og vanskelige at løse, da dette vil bruge nogle af de økonomiske ressourcer, som han frygter kan blive brugt til at støtte hans modstander i en omkamp. Samtidigt er han også utilfreds over EU's sanktioner mod Hviderusland og mener ikke at vi bør slippe ustraffet fra at prøve at styre hvordan han leder sit land. Set fra hans perspektiv har vi påført ham problemer og den "venlighed" vil han gerne gengælde ved at sende nogle til os.

Selvom Lukashenko er diktator, så er han også stadig en politiker, og hvis der er noget som alle politikere elsker, så er det at lege "den tapre skrædder" og slå flere fluer med et smæk. Dette opnår han, hvis han kan opretholde den migrationsrute han har igangsat, så til disse formål er det set fra hans perspektiv en god plan. Den skaffer jo penge i kassen, jobs til hviderussere, rammer hans politiske modstander og hendes hjælpere, sender et stærkt signal til EU og pengene der kommer ind i udenlandske valutaer, kan bruges til at købe nogle af de varer hans land mangler. Det er mindst fem fluer i et smæk, så jeg tror ikke at vi skal regne med at det er mere kompliceret end dette.

Glem bare alt om flygtningeforskrækkelse og migrationsparanoia. I værste tilfælde kan Lukashenko sende 70.000-100.000 migranter ind i EU i løbet af et år eller to, før at ruten er lukket af grænsebarrierer og grænsebevogtning. De fleste af disse ville under alle omstændigheder komme hertil ad andre veje, fordi det er dem, der har ressourcerne til at gøre det. Hvor mange der ender med at ankomme bliver sandsynligvis ikke worst case scenariet, men selv hvis det gør, så kommer disse mennesker ind i en europæisk befolkning på 447 millioner mennesker. Dette er ikke en oversvømmelse, men blot en lille dråbe i havet.

Rent midlertidigt kan det dog godt skabe så stort flygtningepres på Litauen at landet får brug for hjælp fra de øvrige EU-lande, men da alle har interesse i at lukke det nye hul ind i EU's ydre grænse, så skal den hjælp nok komme.

Ole Frank, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Brian W. Andersen -

Hvis du hæver blikket en smule fra Lukashenkos perspektiv, kan det muligvis skimtes, at han står i - mere eller mindre bevidst - ledtog med kriminelle organisationer og politikere langs migrationsruter på kryds og tværs af tre kontinenter.

Der er mange motiver og indgangsvinkler til migrationsstrømmen, og Lukashenko er kun en lille brik, som trods tvistigheder i høj grad styres af Moskva. Din detaljerede beskrivelse viser i øvrigt udmærket, hvad spillet handler om. Man må blot vurdere, at trafikken via Litauen skal ganges med en faktor hundrede eller mere, hvis hele den stedfindende migrationsstrøm skal medregnes. Og denne folkevandring fortsætter år efter år og intensiveres, medmindre Vesteuropa vågner op.

Og så vil jeg i øvrigt påpege, at landet nu hedder Belarus ifølge officiel dansk og europæisk standard. At bibeholde 'Hviderusland' er vand på Lukashenkos mølle, mens befolkningen over en bred kam støtter op om det historiske Belarus og det hvid-rød-hvide flag som samlende symbol.

Daniel Joelsen

De rige kan få opholdstilladelse og indrejse i Europa uden problemer (Malta gjorde en hel dyd af det, men det sker overalt i Europa), mens dem med mindre midler eller fra krigsområder er efterladt ruten over Middelhavet, hvor EU og Grækenland enten lader dem drukne eller afleverer dem til forbryderiske bander i Libyen mod penge.

Og så glemte jeg lige det åbenlyse alternativ med Tesfeyes kontor i Rwanda!

I dette perspektiv virker denne historie om Lukasjenko måske blot som endnu en artikel i bagvaskelsen af en upopulær leder i Europa?

Sören Tolsgaard

At rige arabere, russere, etc. kan købe sig til statsborgerskab i flere sydeuropæiske lande er velkendt og belastende for EU. Hvis det også finder sted i Norden, bør det frem i pressen og de involverede stilles til ansvar.

Europa kan naturligvis ikke vedvarende fungere som havn for millioner, der flygter fra fejlslagen regering i Asien og Afrika. Disse lande må løse deres egne problemer, først og fremmest den fortsatte befolkningstilvækst. Fx har Mellemøsten 5-6 doblet sin befolkning siden 1960erne. Hvor det stadigvæk er et ideal at få mange børn, vil enorme konflikter naturligvis blive følgen, mens folket kunne have levet fredeligt sammen i kraft af fornuftig familieplanlægning.

Skæbnen selv vil smæde Lukashenko og andre diktatorer, som indsætter sig selv på livstid. Sådanne samfund er dømt til stagnation, indtil systemet vakler. Og det sker uundgåeligt trods censur, tortur og flugt til nabolandene. Belarusere ønsker at være en del af Europa, og ikke et stalinistisk fængsel.

Niels Erlinger

Det er nok rigtigt at flygtningene kommer over grænsen en ad gangen. Og på den måde ser det ud som om, at det er en dråbe i havet.

Men der er det der med dråber; dråben udhuler ikke stenen ved sin kraft, men ved sin stadighed.

Flemming Kjeldstrup

Hvad er det der er så tiltrækkende, for flygtninge i Vesteuropa?
For et par år siden, i Kiev, bemærkede jeg at jeg absolut ikke så en eneste arabisk udseende person.