På Tuse Næs er der plads til at tænke

Tuse Næs har hverken iskiosk eller minigolf, til gengæld er der masser af bakkede marker og krystalklare fjorde fyldt med rejer, krabber og blåmuslinger. Her kan man give sig hen til naturen og gå på opdagelse i fortiden i den gamle kirke, hvor bizarre dommedagsscener udspiller sig på væggene
Tuse Næs har hverken iskiosk eller minigolf, til gengæld er der masser af bakkede marker og krystalklare fjorde fyldt med rejer, krabber og blåmuslinger. Her kan man give sig hen til naturen og gå på opdagelse i fortiden i den gamle kirke, hvor bizarre dommedagsscener udspiller sig på væggene

Mia Mottelson

Moderne Tider
10. juli 2021

De færreste ved, hvor Tuse Næs ligger, når jeg fortæller, at min familie har sommerhus der. Så lad os for en god ordens skyld starte med at få geografien på plads: Det er det lille stykke land, en halvø vel egentlig, der stikker ud mellem Lammefjorden og Holbæk Fjord.

Kommer du kørende ad Nykøbingvej fra Holbæk, skal du bare dreje til højre i det første lille kryds, når du har en bedemandsforretning på den ene side og et gammelt busskur på den anden. Her stod i mange år skrevet med graffiti »Det er så vigtigt at tænke«.

Umiddelbart er der ikke meget at tage sig til på Tuse Næs. Du finder hverken store hvide sandstrande, isbutikker eller minigolf i klitlandskaber. Men efter mange weekender på næsset, har jeg lært, at området har en underspillet charme, og at der, måske netop på grund af fraværet af klassiske ferieaktiviter, faktisk er tid til at tænke.

Man skal besøge Tuse Næs for naturen og det stille landliv. Her er rapsmarkerne særligt gule og valmuerne ekstra røde. Der er vejsalg efter statsministerens smag, bløde bakker, eventyrlige skove og krystalklare fjordbade, som altid virker lidt varmere end andre steder. Og mon ikke du kan klare dig et par sommerdage uden vaffel og fritter fra havnegrillen? Hvis ikke, er Holbæk kun tyve minutters kørsel væk.

Der bor 31 børn i Kisserup

Jeg har primært befundet mig på nordsiden, hvor næssets to strande, Kisserup Strand og Løserup Strand, er placeret. Her byggede min farfar et lille træhus i 1971 med udsigt over fjorden. Dengang lovede landmanden, der ejede jorden, at der ikke ville komme huse foran mine bedsteforældres – men som årene gik, kom der alligevel en ny yderste række, som tog bunden af solnedgangen. Og en række til.

Heldigvis er der aldrig langt til kysten på Tuse Næs. Vandet er altid lavt, så en badebro er essentiel. Til gengæld er det utroligt rent, blødt og fyldt med fjordrejer, blåmuslinger og krabber, man kan fiske op og tage med hjem til gryden.

På den anden side af fjorden ved Kongsøre holder frømandskorpset til. Hvis du er heldig, kan du se en helikopter flyve ud fra spidsen og smide en soldat med oppakning i vandet. Det er ganske underholdende.

På vej til den nordlige kyst kommer man forbi Hørby, hvor et polsk ægtepar for et par år siden åbnede Hørby Pølsemageri. Det er en anbefaling værd. De taler hverken dansk eller engelsk i nævneværdig grad, så det handler om at pege på de rigtige pølser. Her vil jeg anbefale de længste, de har. Jeg ved ikke, hvad de indeholder, men de har en lækker konsistens og god smag. Ellers de korte med ramsløg og ost.

Kører du videre mod nord, kommer du igennem den største by, Udby. Her ligger Dagli’Brugsen, den eneste indkøbsmulighed, og et forsamlingshus, der tiltrækker navne som Birthe Kjær & The Feel Good Band og John Mogensen Live Duo. Tidligere på sommeren var der også Tuse Næs-mesterskab i at spise flest tarteletter på tid her, så timer du din tur rigtigt, er der uden tvivl et fremragende arrangement i vente.

Den næste lille by, før du når vandet, er Kisserup. Her bliver man mødt ved bygrænsen af et hjemmelavet træskilt, der løbende tæller, hvor mange børn der bor i byen. »Der bor 31 børn i Kisserup«, står der vist for tiden.

Da jeg var lille, var byens midtpunkt en stor Spar-købmand ved gadekæret, men den er desværre lukket nu, og bygningen står stadig tom. Jeg har ofte tænkt, at en entreprenant type ville kunne lave en hyggelig lille cafe dér med lokalt grønt og gode is til sommerhusgæsterne. Så hvis en læser går med den slags drømme, er ideen hermed givet videre.

Tilbage er nu kun Tuse Næs’ pizzeria, som jeg ikke vil anbefale. Vil man ud at spise godt, må man tage en sviptur til Holbæk.

Dommedag i kirken

Det lyder måske som en dræbende kedelig feriebeskæftigelse, men jeg vil alligevel foreslå, at man på vej mod Holbæk slår et smut forbi Tuse Kirke. Her er væggene nemlig dækket med kalkmalerier fra 1400-tallet, der blandt andet forestiller små djævle med smilende ansigter på lemmet. Man skulle næsten tro, der har været en satanisk kult på egnen, men det skal vist forestille en form for dommedagsscenarie, og der er både levende døde på vej op af graven, barnemord, folk, der brænder ihjel og får trukket indvoldene ud af maven. Klart et besøg værd!

Langs fjorden på Holbæk-siden finder du Tyrkisk Bad, som har hamam og et boblebad udenfor, hvor du kan nyde et glas æblete og frisk frugt med udsigt over fjorden og Tuse Næs på den anden side. Engang min far var derinde, var massagerummet fyldt med Bandidos-rockere, der kløede hinanden på ryggen med skrubbehandsker og sæbede deres leder ind. Men derudover er det vist ganske almindelige holbækkere, der benytter stedet.

Er du til fine dining, kan du slutte dagen af med at følge vandkanten videre ned til fiskerestauranten SuRi. Her er der østers, kaviar, hummer og perfekt tilberedte kammuslinger fra byens næstbedste udsigt. Den bedste plads, på forreste parket til solnedgang over fjorden, er desværre optaget af en kæmpestor Jensens Bøfhus.

Skip eventuelt desserten, og snup en vaffelis i havnekiosken, før du vender snuden tilbage og drejer til højre ved »Det er så vigtigt at tænke«.

Hjemmesafari

Sommeren er over os, europakortet er mestendels grønt, men orker man at rejse ud i verden med mundbind på i flyveren og Delta Plus i horisonten?

Du kunne også genopdage Danmark – det er stadig fyldt med underbelyste pletter af skønhed og skørhed, som ikke er blevet nedtrampet af masseturismen.

I denne serie guider vores skribenter til deres personlige favoritter.

Seneste artikler

 • I Hornsherred findes Dejligheden

  7. august 2021
  Hornsherred er for mange et ukendt stykke dansk geografi. Men det skal være slut. Her kan man fare lykkeligt vild i Nordskoven, udforske den maritime kulturhistorie og opdage området, der fyldte Henrik Pontoppidan med lyrisk inspiration
 • Vær hilset, landsbybeboere, vi kommer for at gentrificere jer!

  31. juli 2021
  Det nordøstlige Falster er sandsynligvis det skønneste sted i Danmark og har i nogle år dannet ramme om mine somre. Og om en hel masse andre menneskers – men indtil for nylig ikke nogen, jeg kendte. Det er hastigt ved at ændre sig, og det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal mene om
 • Hvis du tænker over det, lyder en firesporet vej faktisk ligesom havet

  24. juli 2021
  Jeg havde aldrig troet, jeg skulle tilbringe så meget tid ved Ringvej 3, hvor Rødovre møder Glostrup, Ballerup og Herlev, men det skulle jeg, og det fejler ikke en skid
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Tak for en dejlig anbefaling.