Interview
Læsetid: 4 min.

Søren Brostrøm: Vi giver ikke coronavacciner til børn for deres egen skyld, men det er ikke et nybrud

Torsdag gik direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ud med en melding til forældre om at få deres børn mellem 12 og 15 år vaccineret hurtigst muligt. Der er brug for at øge immuniteten i samfundet for at undgå nedlukninger og sygdom i efteråret, siger Søren Brostrøm, der ikke ser det som et nybrud, at man giver vacciner, som ikke har en personlig gevinst for den enkelte
Den nye og mere smitsomme deltavariant understreger behovet for, at børn mellem 12-15 år lader sig vaccinere mod covid-19, siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Den nye og mere smitsomme deltavariant understreger behovet for, at børn mellem 12-15 år lader sig vaccinere mod covid-19, siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.

Thomas Lekfeldt

Moderne Tider
31. juli 2021

– Hvad er det vigtigste argument for, at 12-15-årige bør vaccineres mod corona?

»Det er, fordi vi i Danmark har brug for en høj befolkningsimmunitet. Det skyldes, at vi nu bevæger os mod koldere tider, og at vi har med en virus at gøre, som gang på gang bliver ved med at bide fra sig, særligt i vintersæsonen. Vi vil meget gerne fortsætte med at holde samfundet åbent, og det kræver en høj immunitet, fordi den mutation af coronavirus, som vi ser i landet i dag, deltavarianten, er dobbelt så smitsom som de foregående mutationer. Derfor risikerer vi at skulle lukke dele af samfundet ned igen, hvis vi ikke får befolkningsimmuniteten højere op. Får vi ikke børnene med, kan det betyde, at virussen, som fortsat vil kunne florere blandt dem, kan skvulpe over i andre grupper og dermed ramme de svage og ældre. For selv om vaccinerne har vist sig at være ekstremt effektive, så dækker de ikke 100 procent, og derfor kan nogle af de ældre og svageste fortsat blive ramt af hård sygdom, selv om de er vaccinerede. Det vil vi gerne undgå, og derfor udvider vi nu vaccinationsprogrammet, så børn mellem 12 og 15 år og gravide og ammende kvinder også kan blive vaccineret. Målet er, at vi skal have 95 procent af alle i gruppen 12 år og opefter vaccineret.«

– Børn får yderst sjældent alvorlige coronaforløb. Er det ikke problematisk at give børnene en ny vaccine af hensyn til andres sundhed frem for deres egen?

»Nej, tværtimod. Vi er helt ærlige og melder ud, at vi giver vaccinen til børnene primært for at opretholde den højest mulige grad af epidemikontrol i Danmark. Men der er også en række positive konsekvenser af vaccinationer for de 12- til 15-årige selv. Først og fremmest passer de jo på deres bedsteforældre og andre svage i samfundet, og så vil vacciner til børnene betyde, at de ikke igen risikerer at skulle sendes hjem fra skole, og at samfundet generelt kan forblive åbent. Begge dele er jo noget, som også påvirker børnenes egen trivsel. Men vi er meget åbne i vores argumentation om, at det her handler om at sikre hele befolkningen mod coronavirussen. Jeg så nogle børnelæger være ude at sige, at det var et nyt princip at give vacciner, som ikke har en direkte personlig gevinst for den enkelte. Det må jeg bare sige, jeg er fuldstændig uenig i. I Danmark er det ikke noget nyt, at man vaccinerer ud fra et solidarisk princip for at beskytte en bestemt befolkningsgruppe. Se bare på vaccinationen mod mæslinger, som typisk gives til børn på omkring 12 måneder. Langt de fleste børn kan let klare en omgang mæslinger, men vi vaccinerer for at sikre de få sårbare. Det samme gælder med HPV-vaccinen, som gives gratis til drenge fra niårsalderen. Den giver man primært for at sikre, at kvinder ikke får livmoderhalskræft.«

– Hvorfor ikke vente med at vaccinere de 12-15-årige, til der foreligger flere data om bivirkninger, sådan som børnelægernes formand har opfordret til?

»Vi synes, der er rigeligt med data til at komme med anbefalingen om at lade sine børn vaccinere. Udenlandske resultater viser, at vaccination af 12-15-årige mod COVID-19 er sikkert. Derfor er jeg også her uenig med formanden for børnelægerne. Lodtrækningsforsøg med 5,6 millioner børn i USA viser, at der ikke er fundet nogen nye eller overraskende bivirkninger. Vi ser samme bivirkninger som ved voksne: muskelømhed og i visse tilfælde mild hovedpine. Samtidig er mRNA-vaccinerne ekstremt sikre vacciner, og de er 100 procent effektive hos børn.«

– Christine Stabell Benn, professor i global sundhed ved SDU, har argumenteret for, at man kan skabe naturlig immunitet mod corona i barndommen ved netop ikke at vaccinere børn. Hvorfor ikke lade corona være en børnesygdom?

»Jeg forstår ikke argumentet. I mine øjne ville det være et eksperiment. Vi er ramt af en pandemi fra en virus, som gang på gang bliver ved med at vise tænder. Når vi så har en hamrende effektiv og sikker vaccine, så er det langt at foretrække at bruge den.«

– Burde vi ikke hellere hjælpe med at få vaccineret i fattigere lande end at vaccinere endnu bredere herhjemme, hvor vaccinetilslutningen er tårnhøj?

»Jeg tror, man skal gå på begge ben. Men jeg er enig i, at den globale vaccinefordeling er bekymrende. Som direktør i Sundhedsstyrelsen sidder jeg og kigger på pandemien fra et dansk perspektiv. Så når jeg kommer med en anbefaling om at vaccinere børn mellem 12 og 15 år, er det, fordi mit job er at varetage den danske befolkning bedst muligt. Men jeg er også medlem i WHO’s globale bestyrelse, og med WHO-kasketten på tænker jeg: Selvfølgelig skal vi bidrage til vaccinesikkerheden i andre lande.«

– Men det bidrager Danmark vel ikke til, når man vælger at vaccinere danske børn i stedet for at videregive vaccinerne til lande, hvor risikogrupper stadig ikke er vaccineret?

»Det er bestemt en etisk overvejelse: Skal man bruge sin vaccine på egen befolkning eller donere dem til lande med et mere akut behov? Igen vil jeg sige, at man skal gå på to ben. Men Danmark har allerede sendt en million vacciner til de baltiske lande (fra AstraZeneca, red.). Ligesom vi har doneret en million overskydende vacciner til COVAX, der er det internationale vaccinesamarbejde. Det er ikke mig, der står for arbejdet med at skulle donere vacciner, det er en politisk beslutning. Men den konkrete anbefaling om vacciner til børn handler om at varetage den danske befolkning bedst muligt og sørge for, at vi har epidemikontrol herhjemme. Men jeg mener, vi forsøger at gøre begge dele. Om det så er tilstrækkeligt, må du spørge andre om.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Høivang

Vacciner til børn gives for, at forældrene kan arbejde mest muligt.

Holger Nielsen, Peter Mikkelsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Elisabeth Christiani

Da Folkeskolen i NørreÅby 5580 endelig åbnede med 0-8 klase og ca 20 børn i hver var der - 6 børn i en klasse som havde corona …
Et simpelt regnestykke 8x20 børn med x 2 forældre sendt hjem - hvor mange arbejdspladser er berørt ?
Og hvor mange forældre er lærer, soc. og sundheds folk som har flere som er afhængige af at de alle møder op - ??
For få forældre går en tur lørdag morgen sammen til test og så er alle chek’ et af.

Holger Nielsen, Birte Pedersen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er ikke kun derfor, Peter Høivang.

Det er også fordi kun halvdelen af befolkningen har fået to stik, og de ældste og sundhedspersonalet er vaccineret engang i begyndelsen med AstraZeneca, der ikke virker specielt godt imod alvorlig sygdom, også fordi den er ved at aftage i virkningen.

Der er stadig 17% af den voksne befolkning, heriblandt mange sårbare, der slet ikke er vaccinerede endnu.

Og Delta-varianten smitter også færdigvaccinerede, som spreder smitte på samme måde som uvaccinerede, og giver alvorligere sygdomsforløb.

Desuden kommer flere mutationer hele tiden til i de lommer, hvor folk ikke er beskyttede mod alvorlig sygdom.

Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, uffe hellum og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Der er bekymring for, om virus kan udvikle sig til at være truende over for børn og unge.

Desuden er Long-Covid (senfølger) et stort problem.

Holger Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Nille Torsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

Nu var min ene sætning jo åben for fortolkning.

Vacciner til børn gennemgår en samfundsøkonomisk beregning.

Der regnes på hvor mange sygedage et barn får af en given sygdom(som der findes en vaccine imod), hvor mange dages produktivitet der går tabt ved at forældre skal være hjemme, hvor meget det koster at behandle barnet nu og med senere senfølge osv.

Der findes flere vacciner som ikke møder de og andre kriterier.

Fx. Skoldkoppe vaccine

Det tog også lang tid før HPV vaccinen kom med i vaccine programmet.

Karin Hansen

Enig i at der skal fokus på epidemikontrol - derfor vil det måske være endnu mere effektivt at fraråde alle unødvendige udlandsrejser.
Dertil at stille krav om test af alle der komme hjem fra ferierejser uanset om de er vaccineret eller ej, da senest undersøgelse fra bl.a USA har vist at mange vaccinerede bærer rundt på store mænger smitte. https://www.berlingske.dk/usa/biden-vil-ogsa-have-de-vaccinerede-til-at-...

Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Viktor Petersrn, Nille Torsen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg ønsker mig bare så meget at min datter på 10 kan blive vaccineret. Jeg er selv vaccineret og er førtidspensionist og ville have svært ved at komme igennem et Covid forløb, og det gør utroligt ondt, nu på 2 år at skulle holde afstand, være på vagt, mellem os herhjemme. Tænk hvad det ville gøre ved os, og hende!, hvis hun smittede mig??
Det har kæmpe trivsels følger at ikke vaccinere bønene og det er et stort stort ansvar at lægge på børnene.
Mange børn bliver svigtet igennem det her forløb.

Peter Mikkelsen

"Man" mangler stadig at forholde sig til den forskning, som Christine Stabell Ben og andre har foretaget omkring de nye ikke-levende vacciners påvirkning af børns/vores generelle immunforsvar. Hvis deres konklusion er sand (og indtil videre har ingen anfægtet den) er vi i gang med at svække alle vore børns immunforsvar og dermed gøre dem endnu mere sårbare for fremtidige varianter og nye sygdomme. Det vil i sandhed være en katastrofe.