Reportage
Læsetid: 9 min.

USA er næsten ude af Afghanistan, og regeringshæren er svækket. Nu indtager militserne scenen

Som kvindelig guvernør og øverstkommanderende for den lokale milits er Salima Mazari et særsyn i Afghanistan. Men med USA’s exit og regeringshærens svækkelse står lokale væbnede grupper til at få en nøglerolle i kampen mod Taleban. Det kan presse islamisterne – og øge faren for en egentlig borgerkrig
Den kvindelige guvernør Salima Mazari sidder ved siden af sin mand på vej hen for at besøge oprørsstyrker i Charkint-distriktet i Balkh-provinsen i Afghanistan.

Den kvindelige guvernør Salima Mazari sidder ved siden af sin mand på vej hen for at besøge oprørsstyrker i Charkint-distriktet i Balkh-provinsen i Afghanistan.

Massoud Hossaini

Moderne Tider
17. juli 2021

På de gyldne og grønne sletter i Afghanistans nordlige Balkh-provins ånder alt tilsyneladende fred og ro. Men kun i dagtimerne. Ved nattetid er billedet et andet. Så snart mørket falder på, strømmer bevæbnede krigere ud fra de Taleban-besatte landsbyer som motorcykelbander på hærgetogt og går til angreb på kontrolposter bemandet af lokale borgerværn, der er opsatte på at modstå den islamistiske bevægelses erobringsforsøg.

Skudvekslingerne mellem Taleban og de lokale militser kan stå på i få timer, eller de kan vare hele natten. »Deres mål er at holde os vågne og på mærkerne. Og at udmatte os,« siger Mohammad Amir, leder af Opstandskommissionen i Charkint-distriktet, der ligger en times køretur syd for provinshovedstaden Mazar-e-Sharif. Amir har det logistiske ansvar for omkring 350 lokale mænd, som har besluttet sig for at gribe til våben for at stoppe Talebans fremstød i deres hjørne af Afghanistan.

Modstandskampens øverstkommanderende hedder dog Salima Mazari – en 40-årig distriktsguvernør og en af yderst få kvinder, som har opnået en så magtfuld position i Afghanistans mandsdominerede politiske landskab.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er uhyre vigtigt at være klar over at Taleban oprindeligt dannedes i afghanske og pakistanske koranskoler - og bag dannelsen stod bl.a. CIA og pakistansk efterretningstjeneste. Det er også uhyre vigtigt at være klar over at det mest signifikante udkomme af den vestlige besættelse af/krig i Afghanistan er en ekstremt øget ulighed i landet.

Temmeligt vigtigt er det også at huske på at amerikanske og vestlige statsledere i årtier har løjet og manipuleret så det drev, når fremgangen/berettigelsen af vestligt militær i Afghanistan skulle turneres.

Og endelig er det nok vigtigt at de civile befolkninger i Vesten aktiverer en seriøs krigsmodstand i fremtiden. Aktuelt er det tilmed sådan at vestlige kræfter og medier taler om at bombe i Cuba, fordi der er arrangerede protester mod landets regering i fortrinsvist Miami (!).

Per Torbensen, Anders Graae, Lars Løfgren, Troels Ken Pedersen, Birthe Drews, Espen Bøgh, Jeppe Bundgaard, Jan Jensen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Nominally, the American conservatism of Ronald Reagan's Republican Party influenced Zia to adopt his idea of Islamic conservatism as the primary line of his military government, forcefully enforcing the Islamic and other religious practices in the country. (Wikipedia)

Estimates of the numbers of madrassas vary, but all agree their number has grown enormously, having expanded greatly during and after the rule of President General Zia-ul-Haq (1977–1988). (Wikipedia)

Hvorfor er Hegemon altid på de værstes side?