Hjemmesafari
Læsetid: 4 min.

Vær hilset, landsbybeboere, vi kommer for at gentrificere jer!

Det nordøstlige Falster er sandsynligvis det skønneste sted i Danmark og har i nogle år dannet ramme om mine somre. Og om en hel masse andre menneskers – men indtil for nylig ikke nogen, jeg kendte. Det er hastigt ved at ændre sig, og det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal mene om
Det nordøstlige Falster er sandsynligvis det skønneste sted i Danmark og har i nogle år dannet ramme om mine somre. Og om en hel masse andre menneskers – men indtil for nylig ikke nogen, jeg kendte. Det er hastigt ved at ændre sig, og det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal mene om

Mia Mottelson

Moderne Tider
31. juli 2021

Engang solgte det amerikanske satiremagasin The Onion dørmåtter med påskriften »Sometimes I Feel Like I’m The Only One Trying To Gentrify This Neighborhood«.

Måtten henviste til et opdigtet læserbrev, hvori den fiktive hipster Eli Kearney brokker sig over, at han er den eneste, der prøver at skabe grobund for god kaffe og vinyl i hans nyopdagede gamle arbejderkvarter.

»Jeg fortæller altid mine andre sultende kunstner-freelancegrafikere-T-shirt-designer-venner, at det her er kvarteret, som vi skal rykke ind i,« skriver han. »Altså, der er en time til mit arbejde, og det er lige op ad en stinkende kanal og et kraftværk, men det er selve charmen – det holder yuppierne ude«.

Det er nemlig gentrificeringens lille genistreg: Ingen oplever sig selv som skyldige. De første, der rykker ind, mener bare, at de styrker diversiteten og understøtter det lokale forretningsliv og fatter ikke, at de bare er humørbussen, der baner vejen for bulldozerne, som Røde Mor ville have udtrykt det.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nej, Lolland er det smukkeste sted.

Jeg ser det også i den lille naturskønne by, hvor jeg bor. Ældre huse bliver solgt til velhavende par som river skidtet ned og bygger stort og dyrt. Snart har enlige moderatlønnede ikke råd til at bo her.
De nye lejligheder der bygges er ikke billige. Når man læser boligsøgendes opslag, er det imidlertid billige boliger, der efterlyses. Men vi har et samfund hvor kun folk med økonomisk pondus bliver hørt :/

Måske nogle grimme potemkinkullisser kan gøre gavn?

Eric Philipp, ingemaje lange, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Steffen Gliese, Christian Mondrup og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar