Galskab
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Tumpernes tragedie

Den tragikomiske alliance mellem tumperne og naturvidenskaben har lidt et alvorligt nederlag. Hvem skal redde os nu?

Nutidens tumper og tosser ser ikke sig selv som nogen, der fifler lidt rundt med vindmøller i sjove farver, men snarere som for eksempel Extinction Rebellion, og de præges af mere desperation og konfrontation.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
21. august 2021

For 23 år siden skrev en flok behjertede græsrødder et manifest under parolen »Skal tumperne redde verden, når nu de kloge ikke vil?« Her beskriver ’tumperne’ sig selv som en slags ærlige og måske lidt naive sjæle, der som regel bliver grinet af og overset, men som i det lange løb ofte vil vise sig at have ret:

»Tumperne falder hele tiden over verden, som den er, derfor glemmer de den heller aldrig. De bliver hele tiden mindet om andet end dem selv. De har ikke andet at gøre end at elske verden og naturen, som den er.«

Som eksempel på tumper gennem historien nævnes blandt andet Tvinds pionerarbejde med vindmøller, der blev afvist af Energiministeriet med den begrundelse, at vindkraft ikke ville få nogen betydning i Danmark – og de første økologiske landmænd, der ikke ønskede at fortsætte forureningen af grundvandet med pesticider. »Som sande tumper blev de gjort til grin«, som det hedder. Manifestet rummer en sandhed: Når det gælder miljøpolitik, virker det, som om det altid i starten kun er tumperne, ogginokkerne og nogle knoldesparkere her og der, der gider at engagere sig.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lars Myrthu-Nielsen

Super god analyse! Tak for den. Og god opgave at løse - altså spørgsmålet: "Hvem skal redde os nu?" Tjae, det er vel ikke uvidenheden. For vi har jo vist det her længe... Så længe så om to år er det 50 år siden at Gasolin' skrev den her sang med den sigende titel: RABALDER

det trækker op
maskiner tænker
hvor er min sjæl
hva fanden er det, der sker

KLODEN BRÆNDER
ER VI STRANDET?

den nye gud
hans navn er mammon
i jesu navn
hva fanden er det, der sker

KLODEN BRÆNDER
ER VI STRANDET?

vi maser frem
naturen bløder
hvor skal vi hen
hva fanden er det, der sker

KLODEN BRÆNDER
ER VI STRANDET?

**
Skriver lige lidt om Kolding Manifestet, som manifestet retteligt hedder, i sit eget opslag...

Ervin Lazar, Palle Bendsen, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Lars Myrthu-Nielsen

Om *Kolding Manifestet* og link til at læse det!
Manifestets hovedskriben var Claus Heinberg, geolog og lektor v. teksam RUC.
Claus gik bort i starten af 2021, efter længere tids sygdom.
ÆRET VÆRE HANS MINDE og hans SKARPE PEN og TUNGE!
Tak fra Øko-net.dk for gode processer og kampe - for ’SIVET’!

I flæng at nævne: Grønt Landsskue 1995. Skal tumperne redde verden, når nu de kloge ikke vil? - også kendt som http://www.KoldingManifestet.dk (1997/98).
Et efterskriftet til Manifestet var: Økologiske Eksperimentelle Zoner i 1999, der kan findes her: http://web.backup-eco-net.dk/exp-eco-zone/ og som også var et tillæg til manifestet da det udkom i Øko-net antologien: "Økologi er på alles læber", på Hovedland.

Som Claus skrev og sagde: “ÅNDENS LØSEN ER BEDRIFTER!”
“Ordene er Grundtvigs, og han taler hverken om drømmetydning, helbredende krystaller eller eksaminer. Han taler om bedrifter. Om bedrifter som løsen for den ånd han ikke betrager som en privat gestalt, men som et mellemværende, - og som ind imellem har det ondt”. Livsoplysning skal der til…:
Oplysning være skal vor lyst
- er det så kun om sivet, -
men først og sidst med folkerøst
- oplysningen om livet;-
den springer ud af folkedåd
- og vokser som den vugges,-
den stråle i vort folkeråd,
- til aftenstjernen slukkes!
(Grundtvig 1839)
Find Claus’ “Åndens løsen er bedrifter!” (1994) her: https://www.eco-net.dk/Blad/Bladene/Blad4F.html#Aanden

nanna Brendstrup, Steffen Gliese, Ervin Lazar, Palle Bendsen, Kurt Nielsen, Vagn Bro, Ejvind Larsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Jørgensen

Jeg er en af de tumper, som er overbevist om, at vi ikke får løst vore problemer, før kapitalismen er afviklet og religionerne sat ud af kraft. Jeg håber Information vil gemme denne kommentar, så jeg kan komme til ære og værdighed om en 2-300 år.
Altså, hvis der er nogen til at fange budskabet til den tid.

erik pedersen, Christian Mondrup, Mikael Velschow-Rasmussen, Steen Obel, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Lars Myrthu-Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fint at Centret tager tumperne op på skødet her, men det er stadig, som om der hænger en snotklat af latterlighed på os. Der var enormt seriøse folk med både med og uden eksaminer. Nu har alle eksaminer, og så skulle det bare køre derudaf’, men tværtimod bliver det værre og værre, så det har ikke kun noget med boglig viden at gøre. Tag og bor lidt i det ved lejlighed!

Sandheden er den, at folk er ligeglade med deres børns fremtid. Man behøver ikke vide mere end at isen smelter, for så risler det en koldt ned at ryggen, og gør det ikke det, har man ingen ryg. De fleste er ryggesløse og stemmer på ryggesløse politikere.
I har gjort det godt som Center for vild analyse, men jeres tid er forbi. Vi skal have vilde løsninger. I er ikke sjove mere, huset brænder og ilden skal slukkes.

erik pedersen, Steffen Gliese, Palle Bendsen, Lars Myrthu-Nielsen, Ib Christensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Lise Lotte Rahbek og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg er nødt til at påpege følgende fejl:
- "Med klimatossernes valgsejr skulle man så tro, at klimahandling ville blive det nye normale".

Det var aldeles ikke klimatosserne der vandt valget !

De 2 eneste partier - der kunne tænkes at gøre noget ved klimaproblematikken (Enhedslisten og Alternativet) - gik begge tilbage ved valget.

Den middelklasse CVA taler om bliver tilsyneladende ved med at stemme på de samme partier, der "IKKE" har tænkt sig at gøre noget ... !!
Bevares de taler om det og lover guld og grønne skove, men de har - jeg gentager - "IKKE" tænkt sig at gøre noget, der kan forstyrre det neoliberale vækstparadigme. og de anser stadig folk, der taler om nødvendige ændringer i forbindelse med klimaet for urealistiske.

Smag lige lidt på den !
I følge folketinget - fra Sosserne og derudaf - er det os, der er de "Urealistiske" !

Det er nok som Niels-Simon hentyder til:
(Min formulering) - "Folk er ligeglade med deres børn og børnebørn, og sætter deres egen velstand, luksus og livsstil højere end deres efterkommere !"

Lars Bo Jensen, erik pedersen, Lars Myrthu-Nielsen, Niels-Simon Larsen, Leanette Nathalia Chresta Jensen og Vagn Bro anbefalede denne kommentar
Leanette Nathalia Chresta Jensen

Nåh.... Nu forstod jeg det. Jeg er tumpe. Der elsker at læse center for vild analyse. Det føles trygt at nogen med evner, viden , energi og mod kan tale mine tanker. Jeg er ligesom et barn der sidder lidt forskræmt i mængden af højtråbende andre børn og venter på en voksen ... Nu er jeg endelig ved st forstå, at der nok ikke lige kommer en voksen.
Jeg går bare så , finder mig et roligere sted og gør det lidt jeg kan som tumpe, der syntes mennesker generelt er meget søde men ret dumme instinktdrevne, egoister der ikke hører efter alt det de godt ved og slet ikke handler efter det. Faktisk ret tumpet syntes jeg

Anne Søgaard, Kurt Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Tak til Mikael og Leanette (Ib og Lars kender jeg).
Nej, vi har intet vundet, men regeringen og erhvervslivet har trukket i frelseruniformen og med løftet om mere vækst har de fuld fart mod udslettelse af naturen. De har held med at forføre befolkningen, der meget gerne vil forføres. At vi er nogle få, der blæser til kamp mod overforbruget nytter intet og bliver bare forstået som nedskæringer på børneinstitutioner og plejehjem.

At der skal en total omdrejning af samfundet til, kan meget få fatte, og de bliver skræmt ved tanken. Danmark som et af de grådigste lande i verden, skal ned på et helt andet plan - det hedder også op i ansvarlighed (men det er lige så angstfremkaldende).
Hvad er der at gøre? De forskellige klimabevægelser prøver på at presse regeringen, men den lader sig ikke presse. Den klapper aktivisterne på ryggen og roser dem for deres standhaftighed, og kommer så med en motorvejsplan.

Vi er nogle stykker, der samles i den tumpeforening, artiklen taler om, ØKO-net.dk. Den er 27 år gammel nu, og Lars er daglig leder og jeg bestyrelsesmedlem. I begyndelsen havde den ca 1000 medlemmer, men det er gået meget ned ad bakke. Folk giver op, og når Dan Jørgensen proklamerer, at det går så godt, så godt, fru Kammerherreinde, virker bedøvelsesmidlet.

Hvad skal der gøres? Tilbagetogets helte, de Klerk og Gorbatjov, fik drejet udviklingen på deres felt. Greta er forbrugs-tilbagetogets helt og gør sit nu, og mange følger, men det bliver mest noget med at kræve CO2-nedsættelser, og der bliver ikke talt meget om et helt andet samfund, der giver børnene en fremtid, men det har ØKO-net (med Grønt Overblik) gjort i de sidste 27 år.

nanna Brendstrup, erik pedersen, Steffen Gliese, Ervin Lazar og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar