Portræt
Læsetid: 13 min.

Forstå det nye Taleban: »Deres ord er betydningsløse. Du skal se på, hvad de faktisk gør«

Afghanistans nye magthavere lover en ny æra, men præges fortsat af persongalleriet fra de mørke 90’ere. Ellers er der stadig meget, vi ikke ved om den hemmelighedsfulde bevægelse – for eksempel om deres øverste leder er i live
Talebanpatruljer på gaden i Kabul under magtovertagelsen.

Talebanpatruljer på gaden i Kabul under magtovertagelsen.

Jim Huylebroek

Moderne Tider
28. august 2021

I august 1994 blev to afghanske kvinder kidnappet og voldtaget af en kommandant i Kandaharprovinsen. Det ville de lokale mullaher ikke tolerere. Så de samlede deres mest troende mænd, jagtede gerningsmanden og hængte ham i kanonen på en tank.

Historien er en af myterne om, hvordan Taleban startede. Om den er sand, er vanskeligt at svare på. For på mange punkter er den islamistiske bevægelse en svært gennemskuelig og hemmelighedsfuld størrelse. I flere år vidste omverdenen ikke engang, at organisationens tidligere leder, Mullah Omar, var død. Og i øjeblikket florerer der igen rygter om, at deres påståede leder slet ikke er i live.

Der er med andre ord meget, vi ikke ved med sikkerhed om Taleban. Men en del er alligevel sluppet ud om bevægelsens ledelsesstruktur, magtkampe og historie. Vi tegner her et portræt af den militante islamistiske organisation, der efter den overrumplende magtovertagelse i Kabul nu igen skal lede det Afghanistan, de styrede med hård hånd fra 1996 til 2001.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Det råd er almengyldigt: se hvad mennesker faktisk gør, lyt ikke på hvad de siger.
Ex: Vesten kæmper for ”frihed-demokrati-menneskeret-og international lov”. Hvilket enhver kan se ikke er rigtigt. Vi – som alle andre – kæmper for magt og rigdom

Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Olaf Tehrani, Jeppe Bundgaard, Bjarne Andersen, Asiya Andersen, Eva Schwanenflügel, Michael Jensen, John Andersen, Jens Ole Mortensen, Lars Bækgaard og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Det ligesom her til lands.

Forstå politikerne: »Deres ord er betydningsløse. Du skal se på, hvad de faktisk gør«

Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Andersen, Asiya Andersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carl Chr Søndergård, John Andersen, Inger Pedersen, jens christian jacobsen og Lars Bækgaard anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Ord er aldrig betydningsløse.

Når ord ikke er i samklang med handlinger, peger de på en ønsket løgn.

Alle ord har potentiale til at udøse handlinger.

Ord er ekstremt vigtige. Ellers ville vi vel ikke spilde kostbar tid i ligegyldige debatspor :)

Arne Albatros Olsen, Peter Beck-Lauritzen, Bjørn Pedersen, Bjarne Andersen, Asiya Andersen, Lillian Larsen, Svend Erik Sokkelund, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, John Andersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Om ord er betydningsløse, ved jeg selvfølgelig intet om. Men faktisk har man ingen anden mulighed end at høre på, hvad Talibanerne lover. Og det vil være ualmindelig ubegavet, at stemple alt som propaganda og spind, inden man hører, hvad de vil.

Og iflg. Al Jazeera planlægger Taliban netop nu at etablere en regering, med deltagelse af alle etniske grupper og stammesamfund i Afghanistan. Varigheden af regeringen kendes dog endnu ikke.

Regeringen vil have en "amir-ul momineen" (chef for de trofaste) til at lede Det Islamiske Emirat i Afghanistan.

Det øverste ledelsesråd er blevet indkaldt til at bestemme formen for den kommende regering og udpege ministre. Nøgleministerier, der stiller op til nomineringer, omfatter retsvæsenet, intern sikkerhed, forsvar, udenrigsanliggender, finans, information og en særlig opgave for Kabuls anliggender.

Kilderne tilføjede, at gruppen ønsker at bringe nye ansigter ind i regeringen, herunder sønner af tadsjikiske og usbekiske stammeledere, der ikke tidligere har været i magtens centrum.

De sagde videre, at USA har insisteret på at tage nogle medlemmer af de tidligere regeringer, herunder tidligere præsident Hamid Karzai og tidligere leder af Afghanistans høje råd for national forsoning Abdullah Abdullah med ind i egeringen.

Med hensyn til kvinders rettigheder sagde kilder, at kvinder får lov til at arbejde i forskellige regeringsorganer, som de gjorde i den tidligere regering, hovedsageligt inden for sundheds- og uddannelsessektoren.

I øvrigt oplyses det, at der vil blive oprettet særlige domstole på lokaIt plan, for at bekæmpe korruption og lave eksempler på korrupte embedsmænd.

Dette er selvfølgelig ikke et demokratisk retssamfund efter vestligt niveau. Men hvid det føres ude i livet, kan det være en ny start for Afghanistan, der på sigt kan blive et normalt demokrati.

USA's præsident Joe Biden ved ikke, om USA har overbragt en liste med navne på "sårbare" afghanere givet til Taleban i et forsøg på at lette USAs evakueringer fra landet, som rapporteret af et amerikansk nyhedswebsted.

Men i så fald er det en 'dræbningsliste' for Taleban, der jo systematisk dræber alle, der har hjulpet vestlige landes ambassader og vestlige militære styrker.

Men altså - USA´s øverste ansvarlige ved det altså ikke. Og vil ikke undersøge det nærmere.

Og på Storbritanniens ambassade i Kabul har man efterladt dokumenter til Taliban, der identificerer afghansk personale og jobansøgere.

Times of London -reporter Anthony Loyd har oplyst, at han fandt papirerne spredt på jorden, da han turnerede i Kabuls forladte diplomatiske distrikt med en Taliban -eskorte i denne uge.

Og Storbritanniens forsvarschef har lovet at "komme til bunds i", hvordan en britisk journalist frit har kunnet offentliggøre dette "sikkerhedsforfald",

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Torben Skov og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas
Sören Tolsgaard

Gert Romme -

Tja, at bringe "sønner af tadsjikiske og usbekiske stammeledere, der ikke tidligere har været i magtens centrum" ind i en regering, styret af Talebans inderkreds, lyder som at lokke eller tvinge nyttige idioter til at blåstemple en marionetregering, hvor den egentlige, etniske opposition ikke får noget at skulle have sagt.

Men nu får vi se. Måske lykkes det at forhandle med Ahmed Massoud og Amrullah Saleh, som begge er relativt unge, om end de altså netop har været i magtens (læs: oppositionens) centrum og derfor udgør det reele modspil til Taleban.

NB: Og dine efterfølgende indlæg tyder netop på, at Talebans motiver handler om at neutralisere oppositionen, mens den erklærede 'opblødning' mere handler om at legitimere regeringen internationalt.

https://www.dr.dk/drtv/se/afghanistan-_-et-saaret-land_-krigsherrernes-l...

De eneste, der virkelig har perspektiv og viden herhjemme er Jette Gotlieb, Carsten Jensen, Jacob Scheik, samt Philip Kokar. Desuden er Puk jo også til at regne med.

Resten er enten så naivt. Eller så kynisk.....

https://www.youtube.com/watch?v=fHPrU7R8L2Y

Kubilay Karahan

Afghanistan holdt op med at eksistere som en national stat i 1992, Taliban har ikke kapaciteten til at opbygge nogen form for national enhed i et land som er splittet og fragmenteret i 14 forskellige klansamfund. Det kan højst opnå at bygge en Pashtun Islamisk Emirat, og det er også uvidst hvor meget populær støtte Taliban nyder blandt pashtunerne. Det er meget sandsynligt at det hele munder ud i en borgerkrig fulgt af en opdeling af landet i tre-fire nye -staner som så vil blive indlemmet af sine nabo stater.

Sønderrivende og meget væsentlig gennemgang af krigens kompleksitet og de systematiske, politiske bedrag fra ex-marineofficer Lucas Kunce:
https://www.youtube.com/watch?v=cG_wjwxK3nU