Katrine Marie Guldager: Gabriel García Márquez tryllede for mig, da jeg var 18

Forfatteren Katrine Marie Guldager tager ikke bøger med i seng. Det ville være uanstændigt, siger hun
Som bidrag til verden forstår jeg ikke krimier, siger Katrine Marie Guldager.

Som bidrag til verden forstår jeg ikke krimier, siger Katrine Marie Guldager.

Martin Lehmann

Moderne Tider
14. august 2021

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Vigdis Hjorths Arv og miljø. Som samfund betragtet kunne vi godt blive bedre til at forstå den uhyggelige dobbelthed i at være afhængig af nogle, man dybest set ikke kan holde ud. Jeg kunne også godt tænkte mig, at alle læste Catch and Kill af Ronan Farrow. Den bog hjælper én med at forstå, at #MeToo ikke handler om en hånd på et lår, men faktisk er en benhård magtkamp om, hvem der må være her, og hvem der ikke må, og ikke mindst: Hvem der må sige nej.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Gabriel García Márquez’ 100 års ensomhed. Da jeg læste bogen som 18-årig, var jeg blæst bagover af alt det, den kunne: Jeg havde en følelse af, at Márquez kunne trylle. Og jeg blev forelsket både i ham, i Latinamerika og litteraturen.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har lige forsøgt at læse en krimi, og jeg forstår simpelthen ikke forfattere, der sætter sig ned og udregner tusinde måder, hvorpå mænd kan tortere kvinder. Jeg anerkender, at mange synes, det er god underholdning, men af alle de ting, man kan bidrage med her i verden, så forstår jeg bare ikke, hvorfor man vil bidrage med mere udpenslet sadisme, vold og angst. Den slags bøger er de værste for mig.«

– Hvilken type læser er du?

Jeg er utro, utålmodig og doven. Jeg læser aldrig noget for at ’orientere mig’, og jeg læser aldrig noget af pligt. Jeg står af på første side, hvis ikke forfatteren har overvejet, hvad han vil mig. Verden er svær nok at forstå i forvejen, og hvis en bog hele tiden sætter mig på detektivarbejde a la, hvem siger nu det hvornår og hvorfor, ja, så lægger jeg bogen væk. Jeg ville gerne være den rummelige, tålmodige læser, der sidder i analytikerens stol og modtager alt med forstående øjne, men nej, hvis jeg får en følelse af, at bogen ligger der på briksen og ranter derudad, så tænker jeg: OK, det arbejde må du altså lige gøre selv.«

Hvornår læser du?

»Når jeg endelig finder en bog, jeg kan lide, så læser jeg den i den bedste tid. Altså om dagen. Jeg tager aldrig en bog med i seng, det ville være uanstændigt.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her