Baggrund
Læsetid: 9 min.

Nederlaget i Afghanistan kan føre til, at Vesten bliver passive. Historien viser, at det kan være farligt

Taleban har overtaget magten i Afghanistan efter 20 års vestlig tilstedeværelse. Men hvilken betydning får fiaskoen for Vestens vilje til at gribe ind i fremtidige konflikter? Information kigger på de krige, som USA og Vesten førte og ikke førte
Vietnam 1968. Løjtnant Gary D. Jackson bærer en såret sydvietnamesisk soldat efter et sammenstød med Viet Cong. Nederlaget i Vietnam spøger stadig.

Vietnam 1968. Løjtnant Gary D. Jackson bærer en såret sydvietnamesisk soldat efter et sammenstød med Viet Cong. Nederlaget i Vietnam spøger stadig.

Dang Van Phuoc/AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. august 2021

20 år i Afghanistan endte sidste weekend med kaotiske scener i Kabuls Lufthavn, mens Taleban for rullende kameraer overtog præsidentpaladset. Nederlaget var en realitet.

Men hvad vil krigen i Afghanistan betyde for USA og Vestens tilgange til fremtidige konflikter? Sammen med tre sikkerhedspolitiske eksperter kigger vi tilbage i krigshistorien for at finde svar på det spørgsmål. Og vi begynder i Mogadishu i 1993.

I oktober 1993 kulminerer en USA-ledet FN-intervention i Somalia med nedskydningen af to amerikanske helikoptere. Et hold af soldater bliver sat ind i Mogadishus gader for at redde deres nedskudte kammerater. Men redningsaktionen ender som en strategisk fiasko, hvor 18 amerikanere mister livet. På tv-skærmen hjemme i USA kan man følge med i, hvordan flere af de dræbte bliver trukket rundt i byen spændt bag på en bil.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den 20 år lange krig i Afghanistan er knap slut, før Information begynder at forberede os på de næste krige. Igen spørger avisen ”krigseksperterne”, selvom historien efter anden verdenskrig klart har vist, at krige ikke skaber demokrati, menneskerettigheder eller sikkerhed for civilbefolkningen, men døde, sårede, lemlæstede, sorg, fortvivlelse og massive flygtningestrømme. Hvis de ”eksperter” information taler med, virkelig var eksperter i betydningen nogle hvis vurderinger vi kan stole på, når det gælder om at gå i krig eller lade være, hvorfor har disse eksperter så ikke for 5, 10, 15 eller 20 år siden advaret mod, at vi gik ind i eller fortsatte den krig, der nu er tabt.

Anne Mette Øeby, Peter Knap, uffe hellum, Issa Chaaban, Bo Stefan Nielsen, Viggo Okholm, Kubilay Karahan, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Jeppe Bundgaard, jørgen djørup, John Andersen, Peter Høivang, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Jesper Sano Højdal, Erik Pedersen, Daniel Joelsen, Georg Kallehauge, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Poul Simonsen, Hans Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Tja, hvordan får man andre lande til at tager deres levertran.

Fik vi fulgt op på kidnapningen og torturen? Fik vi overhoved evalueret det?

CIA's Extraordinary Rendition? Var de ikke også på Grønland? Med "illegal combatants", "Black sites" og hvad har vi. Jo, "enhanced interrogation techniques"...........

Tænk hvis i bare stoppede på kidnapningen og torturen uden videre. Og så det viser sig, her lige når vi sidder og ser en pinlig tilbagetrækning og skal bruge det, at være Peter Viggo Jakobsens og alle de andres løsning på interventitions problemet.

Tak kidnapper og torturist!!

uffe hellum, Anders Graae, Claus Nielsen, John Andersen, Hanne Utoft, Daniel Joelsen, Ib Christensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Når man ser, hvad der sker rundt omkring os, kan man allerede nu fastslå, at vesten er passiv.

Tænk blot på:
- Flygtningene.
- Palæstinenserne.
- Libanon.
- Sydsahara.
Samt alle de andre nære og fjerne steder.

Man - man kan altså blande sig i den barske virkelighed på anden måde end med militær overmagt.

Man kan yde humanitær hjælp, genopbygge infrastruktur, sundhed, uddannelse, hjælpe med at klimarigtig og økonomisk bæredygtig erhverv samt formidle demokrati og retssamfund. Og så kan militæret komme ind for at beskytte aktiviteter, hvis de trues.

Al dette koster betydelige summer - ingen tvivl om det. Men det bliver langt billigere end brug af omfattende militær magt. Og så er det både langsigtet og konstruktivt.

Pietro Cini, H. Ørnstrup, uffe hellum, Christel Gruner-Olesen, Issa Chaaban, Bo Stefan Nielsen, Kubilay Karahan, Anders Graae, Inger Pedersen, Jan Jensen, John Andersen, Søren Dahl, Mads Greve Haaning, jørgen djørup, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Jesper Sano Højdal, Daniel Joelsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

Da Anders Fogh i sin tid vægrede sig mod at undersøge det fejlagtige og fabrikerede grundlag for Irak-krigen med udsagnet om, at han hellere ville se fremad, bemærkede Niels Hausgaard: 'Ja, fremad mod nye krige ...'

uffe hellum, Poul Søren Kjærsgaard, Bo Stefan Nielsen, Ole Frank, Gitte Loeyche, Anders Graae, Torben Bruhn Andersen, Inger Pedersen, Søren Dahl, Claus Nielsen, John Andersen, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Daniel Joelsen, Ib Christensen, Georg Kallehauge, Freddie Vindberg og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjah når man spørger "sikkerhedspolitiske" "eksperter" er svaret selvfølgelig at det er vildt farligt ikke at gå i krig, men jeg ved ikke hvem de er eller hvad de mener da jeg ikke kan læse artiklen, men de har jo valgt deres karriere og uddannelse inden for et "fag" hvor militarismen anses for at være nødvendig,
men der findes jo andre muligheder som man kunne overveje, og hvis i savner eksperter på disse kan jeg anbefale Jan Oberg, der er sikkert andre som har viden om konfliktløsning men Jan er den eneste jeg kender til umiddelbart, og han er helt klart en af de mest vidende på området, og jeg er ikke i tvivl han er mere objektiv end en person som er ekspert i krig og mlitære "løsninger",
men desværre kan ingen medier åbenbart finde ud af at spørge andre end nogle som med garanti ikke kan tænke uden om militarismens logik,
at militarismen legitimeres af et system af løgne burde vel nærmest udelukke dens talsmænd fra debatten om kriges nødvendighed, medmindre selvfølgelig meningen bare er at forhindre fred !
så jeg vil anbefale at man beder Jan Oberg om at skrive en artikel om emnet eller lader en af jeres egne journalister læse de artikler Jan har skrevet om emnet og så skrive en artikel med argumenter imod at gå i krig.

Peter Knap, Karsten Nielsen, Bo Stefan Nielsen, Anders Graae, John Andersen, Søren Dahl, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Erik Pedersen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Nej de geopolitiske stridigheder skifter karakter - frem og tilbage - op og ned -opløst i myriader af interne interesser - umuligt at forsvare sig imod med angreb og at dække for medierne . Og nej, de væbnede konflikter viger for krig på og i elektronikken og om rummet - myriader af destabiliserende tiltag - flygtningestrømme - pandemihåndtering. Og miljø og klima trusler.

Ib Christensen

For dem der kender historien om Peter der råbte ulv, Ja så ved vi folk bliver passive.
Men det skyldes mere starten, end afslutning.
Der er næppe mange der synger med på den næste sang om at vi skal gå i krig fordi nogen har WMD eller lignende.
Og menneskerettigheder kan vi jo ikke bruge som undskyldning heller. Når vi vælger allierede der elv bruger tortur.

I USA, som har været længst fremme med teorier om hvad terrorister vil finde på, ser de nu, at det er lokal befolkningen der har taget ideerne til.

Daniel Joelsen

Normalt, efter hver krig siges der, at det må man lære af o.s.v. Aldrig igen. Men her kan det åbenbart ikke gå hurtigt nok! Nu har man allerede næste konflikt på hornhinden, og et tab kan virke hæmmende.

Hvornår inddrager Information.dk fredsforskere som har virkelig indsigt i forholdene, såsom Øberg og Galtung? Sæt sådanne folk til at drøfte militæranalytikernes småtskårne 'sandheder' og pauvre 'analyser'. Dette er jo krepérligt.

Pietro Cini, Jan Fritsbøger, Peter Knap, Stig Hartvig Nielsen, Hans Frank, uffe hellum, Karsten Nielsen, jens christian jacobsen, Bo Stefan Nielsen, Torben Skov, Anders Graae, Jan Jensen, Daniel Joelsen, John Andersen, Søren Dahl og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan Fritsbøger & Hanne Utoft

Hold nu op med at efterlyse indlæg af et fjols som Jan Øberg ....
han er ikke til at holde ud.

Torben Lindegaard, naturligvis er han uudholdelig - han ødelægger jo forretningen og de kulørte, naive fortællinger om det gode og det onde. Det er aldrig fedt at blive trukket ud af legestuen og blive bedt om at forholde sig til den alvorlige virkelighed.

Jan Fritsbøger, Peter Knap, Stig Hartvig Nielsen, Jan Tang Pedersen, Karsten Nielsen, jens christian jacobsen, Bo Stefan Nielsen, Ole Frank, Kim Cort, Anders Graae, Lars Løfgren, Inger Pedersen, Jan Jensen, John Andersen, Søren Dahl og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Danmark er i rigtig fint selskab blandt venner.

Ligesom Danmark, har den østrigske kansler i dag fastslået, at Østrig ikke vil take flygtninge - hverken fra Afghanistan eller andre lande. Og i det hele taget vil han slet ikke acceptere, at andre EU-lande tager flygtninge. Så vil det blive "en kamp" mellem unionen og Østrig.

For som den konservative østrigske forbundskansler Sebastian Kurz siger; så har han har bygget hele sin politiske karriere op på en rigtig hård holdning til immigration, og netop det har han vundet alle parlamentsvalg på siden 2017.

"Jeg er klart imod at acceptere det, og det vil ikke ske, mens jeg er kansler," sagde han i et interview med tv-24. Han sagde videre, at folk der ikke ønsker at leve sammen med Taliban, jo bare kan tage ophold i Turkmenistan og Usbekistan.

---
En anden god ven af Danmark, og i øvrigt Østrig, er Victor Orban. Victor Orban er i konstant hårdere og hårdere modsætningsforhold til unionen på områder som bl.a. retsstatsforhold.

Victor Orban har i forvejen mistet Budapest, de sydlige provinser mod Kroatien og Serbien og står netop nu ganske svagt i sin egen hjemegn, som han ellers har "købt" med store og kostbare gaver.

Og han er nu klar over, at han måske ikke kan vinde det kommende valg. Derfor er har via sit statsfinansierede medie ved at forberede befolkningen på at forlade unionen. Begrundelserne er mange, og nu også denne flygtningestrøm på millioner af skæggede afghanere, der har lagt kursen mod det frie og eftertragtede land, Ungarn.

Victor Orban overvejer derfor at trække Ungarn ud nu, medens han har magt til at gøre det. For hvis oppositionen vinder valget, kan han ikke gøre det.

I øvrigt antyder Victor Orban, at Slovenien vil følge Ungarn ud, samt at både Slovakiet, Østrig og et par andre lande formentlig vil slutte sig til senere.

Poul Søren Kjærsgaard, Bo Stefan Nielsen, Torben Bruhn Andersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Krig skabte demokrati i Tyskland og Italien efter II verdenskrig.
Demokrati i Afganistan lader sig ikke gøre, måske fordi en alt for stor del af befolkningen ikke vil udvikling og slet ikke demokrati.
Afganistan mandlige befolkning vil tilsynelandende ikke.
Hvorfor skulle de? De har halvdelen af befolkningen som husholdnings, sex, arbejdes slaver.
Hvorfor lave om på sådan en system når man har guds velsignelse?
Luk landet af, udefra.

Måske skal det lige tilføjes, at Grækenland nu går i gang med at bygge yderligere 40 km Donald Trump-mud mod Tyrkiet. Gæt selv hvorfor.

"Vi kan ikke passivt vente på en potentiel angreb," sagde den græske civilbeskyttelsesminister Michalis Chrisochoidis efter at have besøgt den nordlige grænseområde Evros sammen med forsvarsministeren og militærledelsen. "Vores grænser vil forblive sikre og totalt uigennemtrængelige," understregede han.

Chrisochoidis sagde videre, at en ny forlængelse af hegnet til det eksisterende, blev bygget i de seneste dage, og at der også blev etableret et højteknologisk, automatisk overvågningssystem.

uffe hellum, Ole Frank og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hvor har jeg ondt af soldaterne på billedet! De betaler en meget høj pris for den snak og politik, der sender dem afsted på umulige opgaver.

Tænk at bilde folk ind, at man kan bygge skoler og demokrati med våben og soldater.

Bo Stefan Nielsen, Inger Pedersen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Per Christiansen 22. august, 2021 - 11:27

"Demokrati i Afghanistan lader sig ikke gøre, måske fordi en alt for stor del af befolkningen ikke vil udvikling og slet ikke demokrati.
Afghanistan mandlige befolkning vil tilsyneladende ikke.
Hvorfor skulle de?
De har halvdelen af befolkningen som husholdnings, sex, arbejds slaver."
citat fra læserbrev

Du har vist kun at for meget ret.

Jeg har lige genset "Restrepo.2010" & "Korengal.2014".

Det virker som en fuldstændig umulig tanke, at man skulle kunne gennemtvinge hverken demokrati eller ligestilling imellem kønnene.

Hvorfor skulle dalens ledende mænd dog gøre det ??

.... og de støttes i denne forvisning af både ældsterådet & mulla'erne ....
alle mænd selvfølgelig - hva' ellers ??

Daniel Joelsen

Kan vi så få Orban ud af Afghanistan her i kommentarerne!

Biden’s Afghanistan Withdrawal A Distraction Increasing US Imperialism!

https://youtu.be/9jl-1MfWpbI

Jens Kofoed, et mere velunderbygget, langtrækkende og detaljeret, men tilsvarende kritisk, perspektiv på krigsudviklingen og tilbagetrækningen, giver krigsveteran og antikrigsaktivist Mike Prysner hér v. Katie Halper: https://www.youtube.com/watch?v=HnYjq5jbUo8

jens christian jacobsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Nu har USA fået frigjort militære og økonomiske ressourcer til global aggression mod Kina. Og Danmark vil med garanti bakke op. Vi ligger altid lige bag ved storebror.

Jens Thaarup Nyberg

“ The Chinese commentaries for sure exude high comfort level vis-a-vis the Taliban. Clearly, Beijing seeks even closer cooperation and coordination with Pakistan. China may accord recognition to the new government in Kabul at an early opportunity.”

https://www.newsclick.in/Reflections-on-Events-in-Afghanistan-IV

Madelin Wilian

Det er tragisk og deprimerende med alle de spændinger og krige vi alle bliver berørt af. Tak for en oplysende artikel ang. krigs-intervention. Det er svært at tage stilling til hvordan vi kan hjælpe her i Vesten når vi også har en del vi skal se på selv ...virkelig svært. Med hensyn til Afghanistans . Handel .Det er godt at handle sammen. Hvorfor ikke, som forslået også af andre, lade deres opiumvalmue-produktion bliver kanaliseret til morfin produktion, til hele verdens hospitaler til smertestillende medicin. ?

Jan Fritsbøger

torben, at du ikke kan holde Jan Øberg ud handler velsagtens om at du absolut VIL tro på de løgne Jan skyder effektivt ned, sandheden er jo ofte ilde hørt, og så kan det jo være frygteligt frustrerende når man er ude af stand til at finde valide modargumenter, og hvis man beundrer magt har man jo et grundlæggende problem, nemlig at udøvelse af magt oftest er ganske usympatisk, især når ekstrem vold er magtens værktøj, det er simpelthen nærmest umuligt at mene at krig kan være en retfærdig "løsning" uden at lyve for sig selv,
og hvis du har gjort karriere i militæret er det måske på tide at finde noget nyttigt at foretage dig i stedet.

"Det er svært at tage stilling til hvordan vi kan hjælpe her i Vesten når vi også har en del vi skal se på selv ...virkelig svært."

Formentligt har vi så meget, vi skal have 'set på', at vi kun i begrænset grad kan være til gavn for andre. Som det foregår p.t. er vi til stor skade for ikke blot andre, men også os selv. Og kloden, hele livsgrundlaget.

Jan Fritsbøger

torben lindegård, "alle mænd selvfølgelig" ??? mener du helt alvorligt at der i afghanistan ikke findes nogen mænd som IKKE er chauvinistiske egoister, og ingen som kun har foragt overfor deres privilegerede status, og ingen som mener at kvinders ligeret bør være en selvfølge, når man generaliserer som du gør kan man da kun tage fejl, verden er altså fuld af nuancer og kan slet ikke beskrives så sorthvidt.

Torben Lindegaard

@Jan Fritsbøger 30. august, 2021 - 19:29

Du trænger til at få genopfrisket Restrepo.2010" & "Korengal.2014",
som min kommentar 22. august, 2021 - 12:16 vedrører.

Jan Fritsbøger

rent vrøvl Torben , og de giver jo intet som helst svar som understøtter dit "selvfølgelige" postulat, indrøm dog at du var en tand for generaliserende, og derfor tager fejl i din rigiditet,
men dit formål var jo nok at bakke op om dæmoniseringen af afghanerne, for så er den nuancerede virkelighed jo i vejen.

Torben Lindegaard

@Jan Fritsbøger 01. september, 2021 - 10:50

Jeg skrev d. 22. august, 2021 - 12:16 referende til de 2 film "Restrepo.2010" & "Korengal.2014":

".... og de støttes i denne forvisning af både ældsterådet & mulla’erne ....
alle mænd selvfølgelig - hva’ ellers ??"
citat fra læserbrev

Så der står, at samtlige medlemmer af dalens ældsteråd og samtlige dalens mulla'er er af mænd - hvilket kan verificeres ved at se de 2 film.

Hvad du i øvrigt måtte fantasere dig til, står for helt egen regning.

over&out