Landsby i vækst
Læsetid: 17 min.

Østeuropæerne håber, at deres børn slår rødder i Vestjylland – det samme gør borgmesteren

Østeuropæere bosætter sig i tyndt befolkede egne og er dermed med til at redde landdistrikterne. De seneste ti år har omkring 25 familier bosat sig i Borris. De har sat nedrivningstruede huse i stand, fået elevtallet i skolen til at stige og håber, at deres børn vil slå rødder i Vestjylland
Jolenta Birski og datteren Leyla. Menuen står på placki – polske karttoffelpandekager med gullash og cremefraiche.

Jolenta Birski og datteren Leyla. Menuen står på placki – polske karttoffelpandekager med gullash og cremefraiche.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Moderne Tider
28. august 2021

I et køkken på Møllegårdsvej står 28-årige Jolenta Birski. Over komfuret står tre krukker med påskriften ’Kawa’, ’Cukrer’ og ’Herbata’ – polsk for kaffe, sukker og te. Klokken er 18, og hun river kartofler med hurtig hånd ned i en skål. Hun knækker et par æg oveni, tilsætter lidt mel og et revet løg. Så varmer hun en pande op og lægger dejen på i små klatter.

»Vi skal have placki – polske kartoffelpandekager,« forklarer hun.

Det er mandag aften, og Jolenta Birski er ved at lave mad til sin mand, Krystian Birski, og deres to døtre Julita og Leyla på 12 og ni år.

Familien er en af de 25 familier fra Østeuropa, der er flyttet til Borris de seneste ti år. De udgør efterhånden en god andel af indbyggerne i landsbyen, og på skolen er hver femte elev tosproget.

Generelt fylder østeuropæiske tilflyttere en del i Ringkøbing-Skjern Kommune. Faktisk var 71 procent af kommunens tilflyttere i 2018 borgere fra Rumænien og Ukraine: 172 rumænere og 122 ukrainere.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selvfølgelig slår deres børn rødder i Vestjylland.

- I hvert fald indtil de skal begynde studierne. Og måske er der jobs for videreuddannede at få i Vestjylland til den tid.

Vi er helt utroligt glade for den store andel af østeuropæere,som bor i vores lille landsby og omegn. De har opkøbt og sat en hel gade gamle faldefærdige huse i smuk stand, Brugsen er ikke længere lukningstruet og der er en del nytilkomne børn i vores daginstitutioner. Jeg oplever dem udelukkende som søde, arbejdsomme mennesker, der er med til at løfte lokalsamfundet.

Jeanette Jensen, jens peter hansen, Josephine Kaldan, Else Marie Arevad, Birte Pedersen, Viggo Okholm, jens christian jacobsen, Jens Christian Olesen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Ditte Jensen,

Man har præcis den samme erfaring i de små samfund i Sverige, som der er rigtigt mange af.

Nogle steder er det mennesker fra det overbefolkede Holland, der kommer ind og tager over bagerier, tankstationer og så videre i de små døende samfund.

Men andre steder er de flygtninge. De har dog behov for en form for nødvendig infrastruktur. Men hvor de er, vokser samfund og den lokale økonomi igen.

Måske kan de forbavse de fleste danskere. Men i Ungarn er det pensionister fra Holland, der fylder de mange små landsbyer op. Og det gør de i et sådan omfang, at 4 store hollandske ejendomsmægler selskaber stort set har overtaget formidlingen af hue til salg. Disse hollandske pensionister er dog slet ikke aktive omkring erhverv, og dyrker egentlig kun omgang med hinanden. Men de er konsumenter, der efterspørger varer og tjenester, og det er lige så vigtigt.