Et liv er forbi
Læsetid: 4 min.

Ragges varemærke var kvalitetspølser

Erling Reinholdt Sørensen, bedre kendt som Ragge, fik hele sin familie engageret i pølser. I Sønderborg var han kendt for sit gode humør og sine slagterpølser
Ragge i topform i sin pølsevogn midt i 1990’erne.

Ragge i topform i sin pølsevogn midt i 1990’erne.

Privatfoto

Moderne Tider
28. august 2021

Når det gjaldt pølser, var der intet, der kunne få Ragge til at gå på kompromis.

Han gik meget op i, at kunderne i hans pølsevogn Hos Ragge fik en god oplevelse, og derfor skulle pølserne være af den bedste kvalitet. Det betød ikke så meget, at de syltede agurker kom på glas, og at brødet var Schulstads, for det var pølserne, der udgjorde den primære ingrediens, og de skulle komme fra en rigtig slagter. Selv foretrak han ringriddere. En krydret pølse, der oprindeligt blev udviklet på Marburgers pølsefabrik i Dybbøl.

Det lå ikke i kortene, at Ragge, med det borgerlige navn Erling Reinholdt Sørensen, skulle blive pølsemand. Han blev født i Møgeltønder, som den første dreng ud af en søskendeflok på syv. Da han var 15 år, flyttede familien til Tønder, hvor han efter 9. klasse kom i lære som ekspedient ved Importøren, der blandt andet solgte ledninger og skruer. Her uddannede han sig til isenkræmmer.

Erling Reinholdt Sørensen

  • Født den 15. januar 1944 i Møgeltønder
  • Uddannet isenkræmmer i Tønder
  • Efterlader sig kone og to børn
  • Død den 17. marts 2021.

Efter at have været i militæret i både København, Varde og Hjørring flyttede han i 1965 til Sønderborg for at finde sig et arbejde. Kort tid efter mødte han Edel.

En rigtig handelsmand

Edel havde en veninde, som hun plejede at gå i byen med. Veninden havde fundet sig en kæreste på KFUM-soldaterhjem, der var et kollegie for unge mænd, og der skulle de til fest. Her mødte Edel en mand med kraftigt, sortfarvet hår. Det var Ragge, der havde farvet håret sort, fordi han på det tidspunkt var stor Elvis Presley-fan. Han elskede at danse. Fra den dag var de sammen, og i 1967 blev de gift. 

På det tidspunkt arbejdede Ragge på Danfoss. Herefter havde han skiftende job. Han passede kommunens grønne parkarealer og var siden hen chauffør, inden han i 1970 blev ølmand på Albanis Sønderborgdepot.

Her kørte han rundt med lastbil og læssede øl og vand af til restaurationer. I 1978 blev han depotbestyrer, da hans chef gik på pension. Han var dygtig i jobbet, og under hans ledelse vandt depotet en pris for at være det sted i landet, hvorfra der blev solgt flest sodavand.

Ragge var forretningsmand. Det interesserede ham, og så nød han at komme i kontakt med en masse forskellige mennesker. Derfor takkede han også ja, da han i 1985 fik tilbudt sin første stilling som pølsemand i en grillbiks i Høruphav.

Grillbaren lå ud til landevejen og var et lille træhus med et vindue, som kunderne kunne købe alt fra hotdogs til Diplom-is igennem. I kundegangen var der spilleautomater, som alle børn i Høruphav flokkedes om. De kom og smed en krone i automaten, som så kvitterede med et spil.

En livsstil

I 1988 fik Ragge tilbudt en ny pølsevogn. Den lå bedre placeret i det inderste af Sønderborg, nær EUC. Edel hjalp tit til i pølsevognen. De stod der sammen, når det var middag, og det vrimlede med kunder. Det var ikke så vigtigt, hvem der grillede pølserne eller betjente kunderne. De fordelte naturligt arbejdet imellem sig og skiftedes også til at hakke de rå løg.

I 2000 skiftede de igen pølsevogn og stod nu ude ved Jysk over for Bilka. Arbejdet i pølsevognen fyldte meget for dem begge. Det var en livsstil. Ragge var glad for, at han i pølsevognen altid stod i tørvejr.

Der var ingen grund til at gå ud i regn og blæst, i stedet kunne han sludre med de mange stamkunder, der hver dag kiggede forbi. Han var meget social og havde altid noget på hjerte. Som dreng havde han spillet fodbold, og det var et emne, han fortsat talte meget om. Han var heller aldrig bleg for en politisk diskussion og sørgede for at holde sig opdateret ved at læse avis og se nyheder.

Det var særligt alsidigheden i jobbet, Ragge godt kunne lide. Selv om hver dag gik med at sælge hotdogs, var ingen dage ens, fordi kunderne var forskellige. Han var også glad for den frihed, det gav at være selvstændig.

Han kunne godt lide at administrere sin egen rytme. Det gjaldt også, når familien skulle på ferie. Med deres to drenge kørte de på lange ture i deres autocamper. Charterferier havde aldrig sagt dem noget, men de kunne godt lide at køre lidt rundt på må og få, for eksempel til Harzen.

I 2008 lukkede Ragge sin pølsevogn, men det var ikke et farvel til livet som pølsemand. Den ældste søn, Jesper, havde gjort pølsegerningen til et familieforetagende ved selv at åbne pølsevognen ’Hos Jesper’, hvor Ragge hjalp til. Ofte var han også at finde i en mobil pølsevogn ved festlige lejligheder i lokalområdet. Altid i hvid kittel, et par komfortable Ecco-sko og med et stort smil.

»Da han først blev pølsemand – det var lykken,« fortæller Edel.

Selv om Ragge i løbet af sit liv afprøvede mange forskellige job, var det som pølsemand, at han fandt sin identitet. Han holdt sig aktiv til det sidste og døde efter kort tids sygdom.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her