stambord
Læsetid: 6 min.

De senere års udvikling på brødfronten har sørget for frisk mel i posen

Tycho Brahe byggede sin egen. Og renæssancens største shopaholic, Christian IV, måtte absolut have den nyeste model fra Holland. Engang var landet overstrøet med møller. I dag, hvor det meste korn kværnes i gigantiske industrimøller, har en underskov af små, uafhængige møller med lokalt mel fået et solidt tag i luksusbagerne og surdejsentusiasterne
Tycho Brahe byggede sin egen. Og renæssancens største shopaholic, Christian IV, måtte absolut have den nyeste model fra Holland. Engang var landet overstrøet med møller. I dag, hvor det meste korn kværnes i gigantiske industrimøller, har en underskov af små, uafhængige møller med lokalt mel fået et solidt tag i luksusbagerne og surdejsentusiasterne

Mia Mottelson

Moderne Tider
21. august 2021

Jeg har bagt brød, siden jeg var barn. Og som de fleste andre, der har bagt deres eget brød i de forgangne årtier, har både metoder og råvarer ændret sig drastisk. Opskrifterne fra Brugsens gamle bagebog med kridhvidt mel, lunken mælk, en pakke gær og en halv times ekspreshævning føles som en bilferie i hestevogn, nu hvor jeg – som så mange andre hjemmebagere – regelmæssigt fodrer en boblende surdej. Den står permanent på køkkenbordet, opmærksomhedskrævende som en analog Tamagochi.

Senest har jeg købt en tyrolsk melkværn i bøgetræ. Møllestenene er på størrelse med de låg, man får udleveret til en kop kaffe i papbæger, men den kan ikke desto mindre spy florlet pudder ud i rask tempo. Og ligesom nykværnet kaffe dufter rigt af alle sine flygtige olier, dufter friskmalet mel helt anderledes end det, der er i posen fra supermarkedets hylde. Faktisk dufter det præcis, som når en kornmark står høstklar med tunge, fuldmodne aks. Blomsterligt, gyldent og solmættet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'..Der findes masser af sorter, som giver fint proteinindhold, og som kan dyrkes økologisk.'
Ja det gør der. Også økologisk mel, der kan købes færdigmalet i de store suspermarkedskæder.
Fint at stå ubekymret derhjemme og male sit eget korn, mens solsorten synger. Men mindre (eller mere) kan gøre det:
For både konventionel og for økologisk produktion er der en række planteegenskaber, som har fået tiltagende betydning. Det gælder resistens overfor sygdomme, som spredes med udsæd, og derfor vanskeliggør økologisk udsædsproduktion, bedre bageevne i hvede, samt bedre evne til at optage næringsstoffer fra jorden, både tidligt og senere i værkstforløbet kombineret med modstandskraft overfor ukrudt. Mange af de ’gode’ gener der giver et øget udbytte i det konventionelle produktionssystem, øger også udbyttet i økologien. Udover højt udbytte er en lang række ønskede egenskaber ved planterne de samme for økologer og konventionelle landmænd. Økologisk landbrug har gavn af den omfattende planteforædling for konventionelt jordbrug, selvom ikke alle sorter opfylder økologernes behov.
Der er ikke de store problemer med at bruge samme forældlingsmetoder til økologisk planteproduktion som de bruger i konventionelt landbrug. Der må bare ikke ske genetisk modifikation (GMO) i forædlingen og de vigtigste plantearter, som forædles til konventionelt landbrug, vårbyg, vinterhvede, græs, kløver og kartofler har også stor anvendelse i økologisk produktion.
Så fat mod, alle I, der ikke har råd og tid til at cykle rundt til landets små møller. I kan godt gå i supermarkedet og købe ind.