Quiz
Læsetid: 2 min.

Test dig selv: Kan du klare det hårde liv på Christiansborg?

Der er brug for et opgør med en skadelig politisk kultur i Folketinget, lyder det fra flere sider. Men hvad kræver det egentlig at lykkes i det barske miljø på Borgen? Svar på disse otte spørgsmål og se, om du ville være en god folketingspolitiker!
Der er brug for et opgør med en skadelig politisk kultur i Folketinget, lyder det fra flere sider. Men hvad kræver det egentlig at lykkes i det barske miljø på Borgen? Svar på disse otte spørgsmål og se, om du ville være en god folketingspolitiker!

Mia Mottelson

Moderne Tider
28. august 2021

Tommy Ahlers forlod politik, fordi han var træt af, at det hele handlede om taktik og positionering. Sigge Winther Nielsen skrev en bog om, hvordan politikerne ofte er mere interesserede i at fremstå handlekraftige end i de samfundsændringer, som de skaber.

Politikere fra flere partier har længe berettet om uoverskuelige arbejdsmængder og dårlige arbejdsforhold, og i denne uge har selveste Mette Frederiksen tilsluttet sig koret af røster, som kritiserer den politiske kultur.

Men hvad er det egentlig, vores folkevalgte bliver udsat for? Og vil du kunne spille spillet og begå dig på Christiansborg? Svar på disse otte spørgsmål, og se, om du vil være en god folketingspolitiker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Herlig quiz :)

Og det glæder mig, at jeg bliver dømt 'alt for blød'.

Da jeg gik på HHK (nu CBS) i '80-rne, ville jeg gerne have valgfaget: "Politiske processer", men det var der ikke så mange andre, der ville studere, så det blev "Service Management" i stedet ... det var meget moderne dengang ;)

Kenneth Krabat, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det var rart at blive dømt for blød til at være politiker.

(Men det vidste jeg nu godt i forvejen..)

Maj-Britt Kent Hansen

Tænkte det nok!

Du bliver aldrig en god politiker
Glem det. Du er alt for blød. Politik er ikke for tøsedrenge.

Helle Walther

Også jeg var for blød, men det tror jeg alle får, det svar, som prøver testen, det er standard svar.

Halfdan Illum

Nu har jeg lige testet Helle. Hvis man tager de mest konfrontatoriske og kyniske svar, bliver man en fremragende politikker. Jeg blev nu også for blød i mit første forsøg!

Claus Nielsen, Dorte Sørensen, Kenneth Graakjær, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Thomas Tanghus og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det er egentligt meget sjovt: Jeg er af grunduddannelse civilingeniør, og har seks forskellige direktør-stillinger bag mig i den internationale industri - store som vel som (meget) små virksomheder, og to af stillingerne som administrerende direktør.

Men det glæder mig nu alligvel, at jeg er 'for blød' til at kunne gøre karriere på Chr.borg ;)

Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Jens Thaarup Nyberg og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dennis Tomsen

Av...den ramte hårdt gjorde den.

Du kan blive en fremragende politiker
Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt.

Jeg bryder mig slet ikke om resultatet. Så hellere egne sig bedre til at være brugtvognsforhandler.

Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Claus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Thomas Tanghus og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Idiotisk test uden nuancer

Selvfølgelig kan man være en god politiker - og et hæderligt menneske - også på Christiansborg

Men det kan godt være man må ofre nogle minister- og ordførerposter for sine værdier. Hvis jeg var politiker, ville jeg altid følge mine værdier og overbevisning - uanset hvad det kostede mig af privilegier

Politikerne er fuldt eksponerede, og vælgerne er ikke dumme. De kan godt sondre mellem en hæderlig poltiker - og en opportunistisk levebrødspolitiker - eller en følagtig partisoldat

Så jeg tror den ordentlige og værditro politiker kommer længst i sidste ende

/O

olivier goulin

Jeg tror nu testen er lidt ironisk ment

/O

Mikael Velschow-Rasmussen, Ole Svendsen, Claus Nielsen, Kim Houmøller og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

@ olivier goulin

" Så jeg tror den ordentlige og værditro politiker kommer længst i sidste ende "

Olivier, kan du ikke lige nævne en lille håndfuld ?

Jens Ole Mortensen, Ole Svendsen, Per Torbensen, Brian W. Andersen, Claus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Frederikke Nielsen, Flemming Berger, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Olivier Goulin har måske en svag pointe i at nogle (få) vil kunne opretholde en vis etik i et ellers opportunistisk, egennyttigt og kynisk miljø, men ud over at de fleste vil blive influeret af miljøet og i varierende grad assimilere til det, er det også meget vigtigt at huske på at magtrationalet undergår et vist skifte når mennesker vælges ind som politiske repræsentanter (fra at være rettet mod de værdier og grupper vedkommende repræsenterer til at være rettet mod at opnå indflydelse og magt i repræsentationen (hvilket medvirker til at fremme politiske repræsentanters noget fordrejede selvforståelse som folkets ledere). Det er også vigtigt at huske på at politik grundlæggende handler om samfundsudvikling, fordeling og værdiforankring - og at parlamentarisme ofte forveksles med politik.

Anders Reinholdt, Ole Svendsen, Per Torbensen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jeg vil aldrig kunne blive politiker på Christiansborg. Hverken god eller dårlig.
Det show gider jeg simpelthen ikke.
Jeg gider jo ikke engang tage testen...

I kan vælge mig til formand for min andelsforening, den lokale grundejerforening - eller idrætsforening.
Så langt er jeg med :-)

Michael Gudnæs

'Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt.'

Hold da op - jeg havde slet ikke opdaget de evner hos mig selv. Det må være de mange år som skovarbejder og håndværker. Desværre finder jeg aldrig et parti, som fundamental pacifist.

David Zennaro

Du kan blive en fremragende politiker

Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt.

Dorte Sørensen

Hvis man er for blød og uegnet til at blive politikker - er det så ikke mere de politikker og deres miljø, det er galt med og grunden til alle de umulige og urimelige love der bliver vedtaget.
Hvad med at menneskelighed ,forståelse , osv. kom mere i højsæde.

Hvis Folketingsperioden blev gjort længere - med de teknologiske muligheder, der findes i dag kan et Folketingsmedlem vel godt passe sin valgkreds mv. alligevel. - så var der mere tid til at behandle de fremsatte lovforslag.

Jan Kauffmann

Vil tænke over det hvis det rette tilbud kommer. LOL

Du kan blive en fremragende politiker
Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt.

Jubii, jeg er også for blød til at være politiker.

Hvis man skal tage denne quiz for en "retningslinje" for at være politiker, så siger jeg Tak for Kaffe, for det virker mere som om at det drejer sig om at undgå dårlig omtale og så er de lige glade med følgerne af deres handling.

Så forstår jeg meget bedre alle de regler/love de indfører som kort tid efter viser sig at være totalt tåbelige, for de kan være dårligt forberedte, ikke rigtigt vide hvad de stemmer om og når "toilettet" brænder, vasker de hænder.

Det kan jeg godt forstå kan give stress, det kan være svært at huske alle de løgne :-)

Lise Lotte Rahbek

Akkeja..
Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt.

Der står ikke noget om, hvorvidt jeg moralsk er i stand til at udholde den opgave. Men jeg ved godt det ville ende i ulykke

Jens Ole Mortensen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Sehested

Hvor skal alle vi bløde så søge, at få indflydelse på udviklingen ?
John Sehested

Brian W. Andersen

@ Lise Lotte Rahbek

Så er det nok derfor at du ikke er politiker; et simpelt fravalg, trods evner til et tilvalg. Man kan jo godt kende "spillet", uden at have lyst til at spille det.

Det er i hvert fald sådan at jeg har det og jeg følte det lidt som snyd at jeg klikkede mig igennem testen, fordi jeg har politisk erfaring. Som meget ung blev jeg valgt ind i lokalpolitik og kun få år efter stod jeg pludselig og lavede konsulentopgaver for socialdemokraternes folketingsgruppe. Det kunne jeg sikkert godt have bygget en karriere på, men der var et andet arbejde og et andet liv jeg hellere ville have og der var samtidigt alt for mange elementer og personer i det politiske miljø, som gav mig kvalme og lede. Jeg gik min vej, for at lave hvad jeg ville og det har jeg det ganske godt med, men jeg blev ikke just overrasket da mit testresultat her sagde:

"Du kan både arbejde hårdt, længe og møgbeskidt. Du forstår spillet og vil blive en fremragende folketingspolitiker! Find et parti med gode meningsmålinger – du kan altid skifte, når du er blevet valgt."

Heldigvis er det ikke ens evner, der afgør hvem man er som menneske, det er hvordan man vælger at bruge dem.

Lise Lotte Rahbek, Ole Svendsen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Du kan akkurat blive politiker
Du kan blive en fin politiker i den mellemste vægtklasse. Spring ud i det, hvis du har lyst, men forvent ikke mere end en post i Trafikudvalget og en kommende stresssygemelding."

Jeg vil ikke være politiker, for jeg ved med mig selv, at jeg ikke ville kunne holde ud at leve i så usundt og kynisk miljø.
Det er vigtigt at kunne se sig selv i spejlet og samtidig føle, at man gør en forskel. Derfor vælger jeg at sætte mig selv i en situation, hvor det er muligt at være ærlig og autentisk - samt beskæftige mig med det jeg brænder for.

Mikael Velschow-Rasmussen

Tjaehhh ...

Jeg forsøgte at svare ærligt ! (i et par af spørgsmålene var det jo så ikke helt muligt).
Lis'som mange andre fik jeg følgende besked:
- "Du bliver aldrig en god politiker".
- "Glem det. Du er alt for blød. Politik er ikke for tøsedrenge".

Det værste er, at jeg går lidt og tumler med tanken om faktisk at blande mig i det politiske liv !

NB:
Jeg tror mere på, at jeg muligvis vil kunne gøre en forskel ved at blande mig i det politiske liv (top-down), i stedet for at blive mere aktivistisk (bottom-up) på et græsrodsniveau. (Jeg har altid været en meget teoretisk type og ikke så snildt anlagt, når det kom til praktik, hvilket i mit job har krævet MEGET træning og øvelse for at kunne udføre praktiske opgaver :)

Jeg håber virkelig - hvis jeg beslutter mig til at gøre noget aktivt - at jeg kan opretholde min integritet, moral, etik, æstetik og værdier !
(Der er jo nok desværre ikke nogen tvivl om, at magt korrumperer og fordærver).

Freddie Vindberg

"Du er selvskreven til Borgen - en bedrevidende, udenomssnakkende fedtspiller."

Nå, nå - jeg svarer jo bare på spørgsmålene.

Freddie Vindberg

Test 2.:

"Der er mere gramseri over dig, end Khader, Hegaard og Østergaard, tilsammen."

Nå, for fanden...

Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eric Bøgh Svinth

Moral er en dum ting... selv socialkammeraterne har fundet ud af, at når du først er i position, kan du udføre nepotisme, salg af væsentlig infrastruktur (for du selv kan få et fedt betalt pseudojob til at dække over provisionen), magtebaserede seksuelle krænkelser og meget andet.
Folket gør ikke oprør så længe du fastholder dem med "mens vi venter på at dø TV" og frygt.

Pokker tage dig moral... du er skyld i jeg, og andre mennesker med samme skavank, ikke kan blive politikere ... tømme kassen / blive en del af et netværk som i et nøje tilrettelagt skuespil klapper hinanden på ryggen med lukrative pensionsordninger og hvis familienavne synes at fortsætte i uendelige generationer i den politiske "elite".

Frontaltlapper og amygdala er noget L-ord...