Interview
Læsetid: 3 min.

Han tog fotoet af Taleban i regeringskontorerne: »Vi troede aldrig, at den tid ville komme tilbage«

Søndag erobrede Taleban præsidentpaladset i Kabul. På et fotografi ser man krigerne posere ved det ornamenterede skrivebord på præsidentkontoret. I sandaler og med kalasjnikov. Information har talt med fotografen bag
»Omkring klokken otte fik vi et opkald fra en kilde om, at Taleban var i byen og på vej mod præsidentpaladset. Vi fik muligheden for at følge dem. Jeg sagde til mine kolleger, at det ville være selvmord, men vi havde ikke noget valg. Så jeg tog min skudsikre vest på,« fortæller fotografen bag ovenstående billede.

»Omkring klokken otte fik vi et opkald fra en kilde om, at Taleban var i byen og på vej mod præsidentpaladset. Vi fik muligheden for at følge dem. Jeg sagde til mine kolleger, at det ville være selvmord, men vi havde ikke noget valg. Så jeg tog min skudsikre vest på,« fortæller fotografen bag ovenstående billede.

Zabi Karimi/AP/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. august 2021

Zabi Karimi, videojournalist på Al Jazeera

»Søndag morgen var jeg hjemme sammen med min kone og treårige datter. Jeg kiggede ud ad vinduet og kunne se, at byen ikke var, som den plejer at være en søndag morgen. Jeg sagde til min kone, at hun skulle blive hjemme og ikke lukke nogen ind, og så tog jeg hen på kontoret.«

»På vej derhen så jeg ikke noget politi ved byens checkpoints. Normalt er der mange. Men om morgenen havde præsident Ashraf Ghani meddelt, at han ville træde tilbage og var på vej ud af Kabul, så alle var bange for, at Taleban skulle indtage byen. Nogle havde efterladt deres uniformer på gaden.«

»Omkring klokken to gik vi ned i byen for at sende live. Jeg satte mit kamera op og begyndte at sende. På et tidspunkt så jeg ud af øjenkrogen to Toyota Corolla pickups komme kørende. Man kunne se på bilerne, at de kom fra en af provinserne, og på ladet sad der mænd med AK 47’ere og Talebans flag. Det var første gang, jeg så Taleban i Kabul. Jeg kan huske dem fra dengang, jeg var dreng, det var det samme tøj og de samme AK 47’ere.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Nr. to fra venstre siger:
- Han har glemt talen, den ligger på hotellet.

Daniel Joelsen

Nr. 2 fra højre ligner AFR med en anelse mere ansigtsbehåring.