Tidslinje
Læsetid: 14 min.

Her er de vigtigste #MeToo-sager et år efter Sofie Lindes skelsættende tale om den store tv-kanon

Den 26. august er det ét år, siden Sofie Linde antændte anden bølge af #MeToo i Danmark med en tale ved et gallashow. Vi bringer her et nedslag i de vigtigste sager om sexisme, krænkelser og overgreb, som er blevet afsløret i det år, der er gået
Sofie Lindes tale ved Zulu Awards satte gang i en bølge, der ikke har lagt sig endnu.

Sofie Lindes tale ved Zulu Awards satte gang i en bølge, der ikke har lagt sig endnu.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
21. august 2021

Den 18. august blev tidligere folketingsmedlem for De Konservative Naser Khader ekskluderet fra partiet. Det skete på baggrund af en række sager om seksuelle krænkelser, som Khader er anklaget for at have begået.

I ugen inden Khaders exit, måtte Kristian Heegaard fra De Radikale også trække sig, da det kom frem, at han flere gange har opført sig grænseoverskridende.

De to sager er blot de seneste, der er kommet frem, siden Sofie Linde for et år siden satte gang i anden bølge af #Metoo i Danmark.

Her bringer vi en tidslinje med de vigtigste nedslag:

26. august 2020

Genstart
Sofie Linde træder ind på scenen. Med sølvblå glimmerkjole og similisten i håret. Hun er stolt af at stå der, siger hun, for i Zulu Comedy Gallas 14 år lange historie er hun den kun anden kvindelige vært. Publikum begynder at huje.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Engang hed det, at der er vide grænser for det normale.

Siden er det blevet klart, at der er et mønster.

En normalitet.

Og den er ikke ny. Men gammel og indgroet.

Der er sat utroligt mange navne på små fjollerikker og suspekte nulliteter, men så længe 'den store tv-kanon' stadig bare er mediernes officielle 'store tv-kanon' ? Som var død få måneder inden Linde tog - moderat - mod til sig.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

I BT i dag udtrykker den radikale politiker Lotte Rod sig endnu engang om Morten Østergaards berøring.

"Lotte Rod taler ud om Morten Østergaard: "Citat BT. Journalist Anders Leonhard.

"Jeg havde ikke tillid til ham eller respekt for ham". Citat Lotte Rod.

På artiklen kan vi også forstå, at Femina har skrevet om hendes oplevelser.

Efter at have læst artiklen har jeg som vælger mistet min respekt for Lotte Rod. At have behov for at begå karaktermord på Morten Østergaard efter, at han er væltet og efterfølgende har været i mediemølles knusende hjul i lang tid, siger måske mest om Lotte Rod og kvinderne i Radikale Venstre generelle hellighed. De viser ofte en udsøgt dobbeltmoral. Hvis dette er #MeToo, så mener jeg, at bevægelsen skal omdøbes til #OnlyMe.

Jeg brød mig ikke specielt om Morten Østergaards hellighed, og den politiske konflikt imellem hans flygtningepolitik og almen omsorg for danske fattige.

Jeg ved ikke, om meningen er at jorde ham så grundigt, at han aldrig kan får arbejde igen? Han har begået en fejl, skal vi så blive ved med at læse om hans fejltagelser, for at Lotte Rod kan få medynk og eventuel hævn og derved opmærksomhed.

Var det ikke bedre, hvis Folketinget bevilligede de kvinder og mænd, der er blevet chikaneret, psykologhjælp. Jeg gider ikke høre mere om det.

Jeg er så gammeldags, at jeg mener, at Morten Østergaard må få fred. Ønsker Lotte Rod også at nedgøre og såre Morten Østergaards børn og kone, når hun lader sig interviewe i denne artikel og giver interview til Femina. Børnene og konen har ikke gjort Lotte Rod fortræd. Må det ikke slutte? Eller skal der laves en film om forløbet?

Er der behov for at høre Lotte Rod endnu engang. Har hun ikke taget ham ned. Har hun brug for mere. Alle er forlængst klar over, hvad sagen drejede sig om.

Er det meningen med artiklerne, at Lotte Rod skal have omtale? Har hun behov for at presse så meget ud af sagen til egen nytte?

Endnu engang fortæller aviser og et ligegyldigt kvindemagasin, Morten Østergaards børn, at han er en beføler.

Lotte Rod vil aldrig få min stemme.
Jeg synes ikke hun er modig, jeg synes det hun udviser er det vi tidligere har omtalt, magtsyge.

Jeg kom til at tænke på, hvad er det, der får Lotte Rod til at trampe på Morten Østergaard, nu ligger manden helt nede. Er det fordi spotlyset er forsvundet

Det er i orden at klage over en uønsket berøring og det er i orden, at det har konsekvenser. Men er det nødvendigt at køre klagen kommer igen og igen i Femina og BT. Er Morten ikke faldet langt nok ned?

Nu er manden gået og hans børn, kone og forældre kan sidde og blive kede af det endnu endnu engang

Hvis politikere har behov for at være konstant i aviserne, enten med klageartikler eller vise deres yndigheder med wet look, ville det ikke være rart for os, der stemmer på dem, at vi ved hvad de står for fremfor, at vi skal stemme om, hvor mange gange nogen har taget dem på låret eller hvor stor en barm de har eller har fået. Bør disse kvinder være i politik, hvis de ikke har andre visioner?

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg synes det skal have konsekvenser, når mænd eller kvinder overtræder andre menneskes grænser og chikanerer andre. Jeg synes aldrig vi hører noget om kvinders chikane af mænd. Der er ingen tvivl om, at det alligevel nok er kvinder, der må tåle det meste af seksuel karakter. Kvinder er til gengæld suveræne til at intrigerne og få magt på den måde, ingen tvivl. Magt kan være rå magt og nedladende seksuel berøring eller det kan være indirekte intriger, som også er del af et magtspil.

Jeg har som leder oplevet kvinder, som måtte fjernes, på grund af chikane.