Satire
Læsetid: 4 min.

100 år med robotter: De overtog det manuelle arbejde. Vil de også overtage pseudoarbejdet?

For 100 år siden blev ordet robot for første gang introduceret i vores sprog af en tjekkisk kunstner. Siden har man talt om, at robotterne kommer og tager vores job. Det er ikke en rar tanke. Men vi er først for alvor på spanden, når de også overtager vores pseudoarbejde. Her er fem scenarier fra en snarlig fremtid
For 100 år siden blev ordet robot for første gang introduceret i vores sprog af en tjekkisk kunstner. Siden har man talt om, at robotterne kommer og tager vores job. Det er ikke en rar tanke. Men vi er først for alvor på spanden, når de også overtager vores pseudoarbejde. Her er fem scenarier fra en snarlig fremtid

Anna Rich

Moderne Tider
4. september 2021

For 100 år siden blev ordet robot en del af vores sprog.

Det blev opfundet af den tjekkiske kunstner Josef Čapek og populariseret i et skuespil af hans bror, Karel Čapeks, i 1921, hvor det blev brugt om nogle druider, som stod på scenen med fraværende blikke og stive led.

Siden er det gået stærkt.

Robotterne er trådt ned fra scenen og ud på arbejdsmarkedet, hvor de har overtaget mange arbejdsfunktioner, ikke mindst i industrien og landbruget. En række brancher er dog ikke blevet ramt, herunder det uproduktive skrivebordsarbejde, det såkaldte pseudoarbejde. Indtil nu. 

Her kommer fem scenarier fra en ikke så fjern fremtid:
 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Sørensen

Lol, som de unge siger :-D

Maj-Britt Kent Hansen

Ha, ha - ja, man genkender et og andet.

Niels-Simon Larsen

OLK: Da computerne overtager mere og mere, kan man godt spørge, om der er en grænse. I Homo Deus af Harari kredses der meget omkring det spørgsmål.
Det er selvfølgelig op til os, men så skal vi finde ud af, hvor vi skal stoppe..