Eftermæle
Læsetid: 19 min.

Auf Wiedersehen, Angela: Merkel har altid stået lige der, hvor magten var

Efter 16 år takker Angela Merkel af som tysk kansler. Kvinden, der blev hyldet som den liberale verdens leder, har værnet om stabiliteten i Europa og regeret et Tyskland præget af uhørt økonomisk fremgang. Men med sin kølige forvaltning af magten har hun også undladt at formulere langsigtede svar på fremtidens problemer, negligeret den grønne omstilling og skabt et Tyskland med desperat mangel på politiske visioner
Merkels evne til at flytte sig har gjort, at alle har kunnet spejle sig i hende. Derfor har hun kunnet beholde opbakningen så længe.

Merkels evne til at flytte sig har gjort, at alle har kunnet spejle sig i hende. Derfor har hun kunnet beholde opbakningen så længe.

Tobias Schwarz

Moderne Tider
4. september 2021

Vi vil formentlig aldrig få at vide, hvad Barack Obama præcis sagde til Angela Merkel på Hotel Adlon et stenkast fra Brandenburger Tor den 16. november 2016.

Men vi kender hovedbudskabet: Angela, nu er det op til dig at holde sammen på stumperne.

Otte dage tidligere var Donald Trump blevet valgt som amerikansk præsident. Obama var derfor fløjet til Berlin for at diskutere denne udfordring for Vesten med »den frie verdens nye leder«, som The New York Times i mellemtiden havde døbt Merkel.

Der var angiveligt en enkelt tåre i Merkels øjne, da Obama atter tog afsked med Merkel og Berlin. Indtil da havde så godt som alle iagttagere forventet, at hun ville trække sig tilbage efter den aktuelle valgperiode. Men fire dage efter mødet med Obama annoncerede hun, at hun atter ville stille op som kanslerkandidat ved det tyske valg i 2017.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det bliver virkelig interessant at følge med i, hvordan Forbundsrepublikken udvikler sig uden Angela Merkels humanistiske livssyn.

For man skal ikke glemme, at før Merkel-perioden, var Vesttyskland ikke ligefrem Europas humane faktor.

Alene dette, at historikeren og kansleren, Helmut Kohl, Angela Merkels forgænger, rejste til Tjekkoslovakiet og Poland, og forlangte en undskyldning på det tyske folks vegne. Samt afholdt storstilede mindehøjtideligheder i samme lande ved tyske nazi-soldaters grave.

John Scheibelein, Per Torbensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ganske vist var Helmut Kohl genforeningskansleren, men den ændring, der skete i Tyskland efter murens fald i 1989, var kun i første omgang hans værk. En varig ændring satte sig igennem, da han blev tvunget fra magten - bl.a afslog den rød-grønne regering bakket op af en af de største demonstrationer i Europa nogen sinde (2003) at sende tropper til Irak-krigen.
Ændringerne gennem genforeningen er med Merkel som kansler i nogen grad blev holdt i skak af CDU/CSU, men tofrontskrigen med AfD i Øst og De Grønne i vest ser ud til at bevirke nu, at CDU må afgive kanslerposten.
Tyskland har demografiske grunde til at være et indvandringsland, og det vil den næste regering også vide. Grøn omstilling, digitalisering og mindskelse af ulighed er nogle sværpunkter en Scholz-ledet regering kommer til at stå over for.

John Scheibelein, Peter Beck-Lauritzen, Henriette Bøhne, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

"-uhørt økonomisk fremgang", betalt via større ulighed i det tyske samfund, især the working poor=importeret billige østarbejdere og minimumsløn 8€! Skammeligt!

John Scheibelein, Per Torbensen, Arne Albatros Olsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

@ Peter Beck-Lauritzen,

Tyskland har gennem tiderne haft det svært med økonomien.

Under Ludwig Erhard (finansmister) begyndte det såkaldte tyske wirchshaft wunder, men dette blev igangsat af en anden idé fra Ludwig Erhard, den "sociale markedsøkonomi". Og så var det selvfølgelig på den ene side den enorme økonomiske hjælp, som Tyskland modtog i disse år, og på den anden side den enorme inflation, som landet også havde.

Flere gange op gennem tiderne var økonomien dog ved at gå i stå, fordi borgerne sparede deres penge op i stedet for at forbruge varer og ydelser. Og af mistillid til banksystemet, blev denne opsparing gjort "under hovedpuden", så pengene ikke var ude i pengeomløbet.

Og netop i de sidste 3-4 år op til genforeningen var det tydeligt, at Vesttyskland igen var ved at gå i stå under mangel på efterspørgsel og kapital. Derfor blev genforeningen eb vældig booster for Vesttysk økonomi, da der skete en række ting på samme tid:
- Bl.a. købte vesttyske virksomheder deres østtyske konkurrenter til ekstremt lave priser, og kunne derefter overtage deres, ofte alt for store, lagre af råvarer.
- Med et slag blev simpelt hen alle leveomkostninger de samme i øst som i vest, trods husstandsindtægterne var meget lavere.
- Med Østtyskland inde i firbundsrepublikken blev efterspørgslen for varer og tjenester større.
- Vesttyske virksomheder kunne lægge visse produktioner i øst, hvor parlamentet havde besluttet, at lønniveauet kun måtte udgøre 66% af det Vesttyske.
- Hele "genopbygningen", moderniseringen og udbygningen at infrastrukturen i øst gav enorme boost til den, nu fælles, økonomi.

Og egentlig var der mange andre positive parametre, til gavn for vesttysk erhvervsliv og økonomi. Men dette "reddede" økonomien i Vesttyskland, der faktisk var gået i stå. Og man kan også fastslå, at det faktisk var østtyskerne, der betalte for dette.

Derefter er der perioden med Angela Merkel som stabil human ballast for hele Europa. Men hjemme i Forbundsrepublikken overså hun til gengæld denne barske udvikling, hvor omfordelingen af årene BNP mere og mere gik til kapitalen, og hvor mange tyske arbejdere faktisk har "betalt" for denne omfordeling gennem at deres løn år efter år steg mindre end leveomkostningerne.
----------
Jeg havde en god ven, der ikke lever mere. Han og hans hustru var hver for sig "ikkeeksisterende " i Øst-Berlin siden 1954. Faktisk før de lærte hinanden at kende. Og han var på TV efter genforeningen, hvor Helmut Kohl ville give han Tysklands højeste udmærkelse for en handling, der fandt sted i 1953, medens Gunter var ganske ung.

Gunter havde i forvejen modtaget en tekst fra kanslerkontoren om, hvad han skulle sige som tak, når han fik denne udmærkelse. Men med erfaring som ikkeeksisterende gennem så mange år, fortalte Gunter i stedet på TV, at borgerne i Østtyskland faktisk havde haft det betydeligt bedre under DDR end i den samlede Forbundsrepublik. Og dette medførte stor skandale.

John Scheibelein, Kubilay Karahan og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Kubilay Karahan

Mutti Merkel har virket som en stopklods for en yderligere acceleration af Historiens hjul og fremskriden mod Finans Kapitalismens fallit - opløsning og discount opkøb af DDR, opløsning af x-Jugoslavien og Mellemøsten plus immigrations strømme til at inddæmme arbejderklassen. Det er tvivlsomt om hun er en ægte humanist, men i forhold til AfD og CDU/CSU's suspekte fortid er man stillet over for den klassiske problemstilling: pest eller kolera. Begge kan sagtens overleves.

Jørgen Mathiasen

Hvilket eftermæle Merkel får, afhænger ikke overraskende af, hvem der skal svare på spørgsmålet. Jeg er ikke enig med Information i, at Merkel ikke har haft visioner eller målsætninger.

Det mest nærliggende ville være at pege på afviklingen af atomkraften, som i Tyskland nu er på de sidste vers. Men Merkel har også ændret opfattelse af EU, - hun blev sat under pres af finanskrisen og af flygtningekrisen, og kulminationen på hendes EU-politik har været Tysklands accept under pandemien af en fælles lånoptagning. Den er svær at sluge for alle fortalerne for "økonomisk soliditet" i Merkels omgivelser. 84% af alle tyskere betragter sig også som EU-borgere, og det er anden illustration af det ændrede syn på kontinentet, der hersker i hele Forbundsrepublikken.

Merkel har vist sin styrke i kriser, og det er antagelig også en vigtig forklaring på, at også den danske offentlighed har ændret sit syn på og sit sprog om Tyskland og tyskere i Merkels regeringstid. En endnu større præstation er det nok alligevel, at italienerne har genvundet deres tillid til Tyskland. Det var ikke sket, hvis Merkel ikke havde sat sin forestilling om den fælles lånoptagning igennem.

Merkel ville blive en suveræn vinder af det igangværende valg, hvis hun stillede op. Det gør hun bare ikke, og derfor kan Tyskland efter den 26. september tage fat på et nyt afsnit med nogle ret påtrængende forandringer.

John Scheibelein, Jørn-Erik Rasmussen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

GR: - selvfølgelig havde Günther det bedre i DDR, for der blev værdierne, til at begynde med, fordelt mere ligeligt indtil de svandt ind og Sovjetunionen ikke kunne hjælpe mere. Derfor murens fald, "for græsset var stadig en del grønnere" på den anden side af muren. BRD havde også deres op og ned ture, men mest op til sammenligning med DDR. GDR koncentrerede i hele periode kapitalen på færre hænder på bekostning, først på egne medborgere og senere, på og via østarbejderne. Det var ikke det, ossierne havde forventet. De forventede ligeberettigelse og det venter de stadig på.
Dette, samt "the working poor" skubber til højre-radikalisering, men fornuften og historien får dem nok til at vælge SPD og tilsvarende. Tyskland er godt for EU og Euroen, især da Merkel blev "corona-tvunget" bort fra husholdnings-spare-økonomien. Kunne ønske mig, at tyskerne fik mere styr på "lobbyisme- og korruptions-økonomien", som til forveksling minder om den amerikanske!
Håber tiden er kommet til en mere jævn fordeling af goderne!

Jørgen Mathiasen

Den nævnte "begivenhed" i 1953, var den arbejderopstand i Østberlin, der førte til at boulevarden på den vestlige side af Brandenburger Tor, - byens største mødeplads, kom til at hedde Straße der 17 Juli. Opstanden blev, som man kan læse i Karl Christian Lammers tekst om Det ny Tyskland, et mareridt for DDR-regimet lige frem til murens fald i november 1989.

Det er ikke Merkels fortjeneste, at der er blevet indført en mindsteløn i hendes ægide. (Den er i øvrigt nu på €9,60 og stiger til €10,45 i år). SPD har æren for det. Men til de sociale ændringer i Merkels regeringstid hører også indførelsen af partnerskab for par af samme køn. Det bevirkede Merkel personlig gennem en parlamentarisk manøvre, som satte de konservative i partiet ud af spillet. Det vil blive en del af eftermælet.

Per Torbensen, Peter Beck-Lauritzen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar