Krig
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Først som tragedie – så som sjusk

Karl Marx skrev, at historien gentager sig to gange, først som tragedie siden som lumpen farce. Måske er sandheden langt mindre filosofisk
De floder, Vesten har lidt nederlag på gennem historien, minder om hinanden: Congofloden i kolonitiden, Mekongfloden under Vietnamkrigen og senest Helmandfloden i Afghanistan.

De floder, Vesten har lidt nederlag på gennem historien, minder om hinanden: Congofloden i kolonitiden, Mekongfloden under Vietnamkrigen og senest Helmandfloden i Afghanistan.

Wakil Kohsar

Moderne Tider
4. september 2021

For de fleste vil det, der er foregået i Afghanistan i den seneste tid, forekomme vanvittigt. Efter 20 års krig mellem USA og dets allierede på den ene side og Taleban på den anden og alle de omkostninger, krigen har medført, er vi nu tilbage, hvor vi begyndte med Taleban siddende på magten.

Noget tyder endda på, at Taleban er det moderate alternativ i Afghanistan, hvor også ISIS har indfundet sig. Hvad det så end er, der er foregået i Afghanistan under den seneste vestlige invasion, så er det noget tættere på vanvid end fornuft.

Og lige netop det, synes om noget at være lektien. At fornuft blev til vanvid.

I tiden efter 11. september 2001 var den vestlige offentlighed domineret af en stærk trang til at fremstå som fornuftens stemme. Det store intellektuelle mantra på det tidspunkt lød: »Ironiens tidsalder er forbi.« Nu var det ikke længere passende at stille sig distanceret og ironiserende over for sin egen kulturkreds, moderniteten og den vestlige civilisations fremskridt. Denne tendens samlede endda tidligere filosofiske arvefjender som Derrida og Habermas.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

der har på intet tidspunkt været nogen fornuft i militære "indgreb", med den ene undtagelse at når en galning drømmer om at erobre verden med militære midler er det eneste mulige svar af militær karakter, i alle andre situationer er militære "løsninger" de værst tænkelige.