tavshed
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Poesi og paranoia

Hvad er værre end ikke at få svar på sin besked? At blive bombarderet med beskeder, man ikke ved, hvad man skal svare på
Moderne Tider
25. september 2021
Man kan godt læse et paranoidt element ind i Ausonius’ breve til Paulinus, men det er nok hans gamle ven og elev, der er den egentligt paranoide.

Man kan godt læse et paranoidt element ind i Ausonius’ breve til Paulinus, men det er nok hans gamle ven og elev, der er den egentligt paranoide.

Bilwissedition/Alamy/Ritzau Scanpix

Hvis man vil vide noget om paranoia, er det ikke nogen dårlig idé at se på kristendommens historie. I det fjerde århundrede gik Romerriget fra at forfølge kristne, til at kristendommen blev til en form for statsreligion.

Det interessante er dog, at det, der skete, da kristendommen kom til magten i Romerriget, ikke var, at forfølgelserne af kristne ophørte. Tværtimod. Samtidig med at man ved dekretet fra Thessaloniki i 380 gjorde nikæansk kristendom (efter konciliet i Nikæa) til den officielle statsreligion i Romerriget, fordømte man ariansk kristendom (efter præsten Arius) som kættersk og autoriserede forfølgelsen af arianske kristne.

Med andre ord: I samme øjeblik kristendommen satte sig på tronen i Romerriget, begyndte den at opføre sig temmelig paranoidt – ikke bare over for gamle hedenske skikke, som man måske kunne forvente, men også over enhver form for kristendom, der ikke fulgte de fastlagte dogmer.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her