Interview
Læsetid: 11 min.

Fem afghanere fortæller om den første måned under Taleban: »Der har været folk med våben ved vores bolig for at spørge efter mig«

Det er en måned siden, at Taleban tog magten i Afghanistan. De ville skabe sikkerhed, respektere kvinders rettigheder og undlade at hævne sig på tidligere regeringsansatte, lød det fra bevægelsen. Vi har talt med fem afghanere, som tegner et noget anderledes billede af hverdagen under de nye magthavere
Mange afghanske kvinder bærer burka, men ledsages ikke nødvendigvis af et mandligt familiemedlem, sådan som loven påbød, sidst Taleban havde magten.

Mange afghanske kvinder bærer burka, men ledsages ikke nødvendigvis af et mandligt familiemedlem, sådan som loven påbød, sidst Taleban havde magten.

Jim Huylebroek

Moderne Tider
18. september 2021

En er på flugt.

En anden er blevet opsøgt af Taleban og har forladt sit hjem.

En tredje har ikke fået udbetalt pension, mens en fjerde ikke længere tør høre Enrique Iglesias i sin bil. Flere har mistet deres arbejde og er ramt af det økonomiske kollaps i landet. 

Siden den militante islamistiske bevægelse Taleban for en måned siden tog magten i Afghanistan, er hverdagen for landets indbyggere forandret. En talsmand sagde på et pressemøde kort efter magtovertagelsen i midten af august, at bevægelsen vil være mere moderat end tidligere, men siden har den dannet en regering bestående af en række hardlinere fra det gamle Taleban. En regering uden kvinder. Samtidig har bevægelsen flere gange i løbet af den seneste måned slået hårdt ned på dens modstandere.

Flere eksperter har siden sagt om Taleban: Lyt ikke til, hvad de siger – se på, hvad de gør. Så hvad har Taleban gjort? Hvordan har bevægelsen forandret hverdagen i Afghanistan?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

hæ, et teokrati, der skulle respektere kvinder, det ville da være første gang. Selv i et relativt udviklet samfund som det amerikanske, går det helt galt, når de religiøse får magt, se bare i Texas.

Daniel Joelsen, Rikke Nielsen, David Zennaro, erik pedersen, Josephine Kaldan, Peter Mikkelsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar