Stambord
Læsetid: 4 min.

Der er gang i cideriet i Danmark. Sådan kommer du med på vognen

I stedet for at stå i råddenskab til anklerne i baghaven kan du bruge frugten fra dine eller vennernes æbletræer til at lave sprudlende cider. Og det er faktisk nogenlunde nemt, hvis du vasker dine hænder og har en stor spand (og et par andre ting)
I stedet for at stå i råddenskab til anklerne i baghaven kan du bruge frugten fra dine eller vennernes æbletræer til at lave sprudlende cider. Og det er faktisk nogenlunde nemt, hvis du vasker dine hænder og har en stor spand (og et par andre ting)

Mia Mottelson

Moderne Tider
2. oktober 2021

Danske villahaver i efterårsmånederne ender alt for ofte med at blive til store, semiklamme plamager af rådden nedfaldsfrugt og dertilhørende hvepsefester. De mest pernitne matrikelejere får måske lige revet råddenskaben sammen og smidt i en kompost eller – hej boomer! – skraldespanden.

Der er selvfølgelig også grænser for, hvor mange æbler man kan gnave sig igennem i løbet af efteråret og vinteren, uden at det påvirker tarm og tandemalje. Og det er jo kun de første par æbletærter, der emmer af romantisk selvforsyning og gamle dage, hvilket i sagens natur er problematisk, når store blomme-, pærer- og æbletræer nemt kaster langt over 100 kg frugt af sig.

Men glem alt om grød, chutney (1980’erne vil have sin mad tilbage), tærter og andre solide æbleforædlinger. Du skal lave cider! Eller rettere, først skal du jo lave æblemost, og så vil tiden og naturen selv lave det om til æblevin. Men mere om det senere.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her