Baggrund
Læsetid: 7 min.

Historien om Ronaldos magt over Juventus begynder, da en syditaliener i joggingtøj kom i audiens på stjernens luksusyacht

Fra en placering i bunden af Serie A forsøger Juventus nu at genopbygge sig selv efter et eventyr med superstjernen Cristiano Ronaldo, der begyndte med store forventninger og endte i skuffelse
Fra en placering i bunden af Serie A forsøger Juventus nu at genopbygge sig selv efter et eventyr med superstjernen Cristiano Ronaldo, der begyndte med store forventninger og endte i skuffelse

Marco Bertorello

Moderne Tider
25. september 2021

Hvis der nogensinde var nogen, der tvivlede på, hvem der havde magten i forholdet mellem Cristiano Ronaldo og Juventus, så blev den tvivl bortvejret en sommerdag for to år siden, da den portugisiske superstjerne mødtes med holdets nyudnævnte træner Maurizio Sarri for at diskutere trænerens planer for holdet i den kommende sæson.

Mødet fandt nemlig sted på Ronaldos hjemmebane – nærmere bestemt en luksusyacht, der lå for anker på havet ud for kysten ved Cannes. Den respekterede italienske fodboldjournalist Aurelio Capaldi har beskrevet, hvordan den portugisiske stjerne som en renæssancefyrste omgivet af rådgivere tog imod den napolitanskfødte træner, der ankom til de opulente omgivelser for at anmode om en audiens.

I overensstemmelse med sin fodboldfilosofi ønskede Sarri nemlig at konvertere Ronaldo fra kantspiller til falsk 9’er i stil med den rolle, belgiske Dries Mertens havde spillet på Sarris succesfulde Napoli-mandskab.

Det ville give Sarri mulighed for at konvertere Juventus til det 4-3-3-system, han var mest komfortabel med – og som han i øvrigt netop havde brugt til at føre Chelsea til Europa League-trofæet.

Ronaldo brød sig imidlertid ikke om den nye træners tanker.

»Det er vigtigt for mig, at Juventus vinder trofæer, og i den forbindelse betyder det ikke så meget for mig personligt, om jeg spiller til højre eller til venstre eller i midten,« sagde han med udsøgt venlighed, før slangehugget kom i form af en bemærkning om, at han gennem sin karriere »hovedsageligt havde spillet på venstrekanten« og ville foretrække, at tingene vedblev med at være på den måde.

Og med de ord døde Sarris forhåbninger. Ronaldo havde talt.

Sponsorkontrakt med gashåndtag

Episoden mellem Sarri og Ronaldo på lystyachten illustrerer de problematikker, der må tages med i enhver diskussion om, hvorvidt Ronaldos ophold i Juventus skal betragtes som en succes eller en fiasko.

På den ene side gav den femdobbelte Ballon d’Or-vinder rigtig meget værdi til klubben alene ved sin tilstedeværelse.

Men på den anden side skete det også helt konsekvent på hans præmisser.

Hvis man skal se på sagen fra portugiserens side, er der ingen tvivl om, at Ronaldo på mange måder løftede Torino-klubbens globale brand og gjorde den langt mere attraktiv for sponsorerne.

Således havde den italienske mesterklub kun 49 millioner følgere på sine sociale mediekanaler før portugiserens ankomst. De tal blev mere end fordoblet til 112,7 millioner følgere, da Ronaldo trak i den zebrastribede trøje. Og denne udvikling gjorde det selvsagt muligt for klubbens sponsoransvarlige at skrue på gashåndtaget i forhandlingerne med Adidas og Jeep.

Således indgik Juventus i 2019 en forlængelse af sin sponsorkontrakt med Adidas, der havde en værdi på over det dobbelte af den tidligere kontrakt mellem parterne. Og Jeep kom også til at betale næsten tre gange så meget som hidtil for retten til at hæfte sit navn på klubbens kamptrøjer.

Og eftersom en af Juventus-ledelsens strategiske målsætninger med akkvisitionen af Ronaldo netop var at udvikle klubben fra et regionalt til et globalt sportsbrand, så kan man sige, at portugiseren på de parametre leverede varen.

En forbandet post

Mere mudret bliver billedet, når man kigger på de sportslige resultater i de tre år, Ronaldo slog sine folder i Torino. Og skal man trække tråde tilbage til samtalen mellem Sarri og Ronaldo på luksusyachten i Sydfrankrig, kan man i hvert fald sige, at portugiseren ikke gjorde det let at være træner.

Faktisk har trænerposten i Torino-klubben under Ronaldo mest af alt mindet om posten som lærer i Forsvar mod Mørkets Kræfter på Hogwarts: Ingen overlever mere end et år.

Først røg Massimiliano Allegri, der ellers havde ført klubben til fem Serie A-mesterskaber i træk, fordi klubben ønskede en mere offensiv tilgang til kampene.

Året efter var det farvel til Sarri. Den simple syditaliener med hang til joggingtøj og cigaretter klikkede aldrig med Ronaldo, hverken på eller uden for banen.

Og ved afslutningen af sidste sæson var det farvel til klublegenden Andrea Pirlo. Den tidligere midtbanedirigent blev straffet for de zebrastribedes skuffende fjerdeplads i ligaen.

Udskiftningerne på trænerbænken har altså været legio – og som Albus Dumbledore også måtte konstatere på Hogwarts, så er det svært at opnå kontinuitet og ro i geledderne, hvis man hele tiden må ud på markedet og rekvirere en ny kandidat til en forbandet post.

Tilbagegang for juvelen

Det er imidlertid ikke kun trænerne, der har kæmpet med at tilpasse sig den portugisiske megastjerne. Det samme har hans holdkammerater. Og de største skadevirkninger er nok blevet betalt af den aktør, der blandt Torino-klubbens fans nyder kælenavnet »La Joya« (juvelen, red.).

Paulo Dybala hedder han, og han har været i Juventus, siden klubben hentede ham som et ungt talent i Palermo.

I 2017 meldte han for alvor sin ankomst på den store scene, da han ene mand ekspederede Barcelona ud af Champions League med to mål i kvartfinalen på Juventus Stadium. Og i italienske fodboldkredse tolkede man denne præstation som en markering af, at den sydamerikanske kreatør endelig var klar til at udfolde det talent, der i hans hjemland Argentina for længst havde udstyret ham med betegnelsen som »den næste Messi«.

Året efter ankom Ronaldo imidlertid til Juventus, og siden da er det kun gået tilbage for Dybala og dét, som amerikanske sportsanalytikere ville kalde hans stats – altså de statistiske oversigter over hans præstationer på grønsværen.

Hvor Dybala i sæsonen inden Ronaldos ankomstlavede 26 mål og syv assists var disse tal sidste år faldet til fem mål og tre assists.

En del af dette fald skyldes ganske vist en skade, men det er dog også ubetvivleligt, at den argentinske angriber er blevet mast af Ronaldos tilstedeværelse i frontkæden. Dybala er blevet degraderet fra offensivens omdrejningspunkt til en supportfunktion, hvor han – for at tilpasse sig portugiserens krav om plads – er blevet rykket længere tilbage på banen og dermed længere væk fra de zoner, hvor målene og de målgivende afleveringer produceres.

Og Dybala er ikke den eneste, der er visnet under portugiserens massive skygge. Det samme gælder klubbens øvrige offensive aktører, hvilket afslører sig ved et blik på klubbens samlede leverancer på scoringsfronten i de seneste år. I sportspressen – og ikke mindst blandt Ronaldos klakører på de sociale medier – er der blevet gjort meget ud af, at portugiseren scorede 101 mål i den zebrastribede trøje i løbet af sine tre sæsoner. Hvad der er blevet nævnt knap så hyppigt er, at Juventus faktisk lavede 86 mål i Serie A i den sidste sæson, inden Ronaldo kom til, mens holdet i portugiserens tre sæsoner på intet tidspunkt nåede over 77 mål i den bedste italienske række.

Ja, faktisk landede holdet som helhed i portugiserens første sæson helt nede på 70 scoringer.

Om man ligefrem kan sige, at Ronaldo trak scoringskraft ud af mandskabet, er nok en smagssag. Men man kan i hvert fald konstatere, at portugiseren ikke tilføjede ekstra ildkraft til de zebrastribede. Snarere kannibaliserede han på en scoringsmaskine, der i forvejen fungerede aldeles glimrende.

Invaliderende omkostning

Derudover blev de økonomiske konsekvenser af at have en skikkelse som Ronaldo på regnskabsbøgerne også mere og mere tydelige for klubledelsen i Torino.

Man købte den portugisiske megastjerne for at vinde Champions League og tage det sidste skridt op i toppen af den europæiske elite, men måtte konstatere, at han i realiteten holdt holdet tilbage. Det skyldes ganske enkelt, at omkostningerne ved at have ham i truppen var invaliderende for bestræbelserne på at udvikle resten af mandskabet.

Således brugte Juventus 2,5 milliarder kroner på transferudgifter og lønninger til Ronaldo i hele hans periode i Torino – hvilket er en kæmpe sum for en klub, der samtidig er blevet ramt særdeles hårdt af konsekvenserne af coronapandemien. Konsekvensen har været, at Juventus ikke har kunnet hente nogle af de øvrige spillere, som de også gerne ville have fat i.

For eksempel måtte de i sommer opgive at byde på midtbaneaktørerne Paul Pogba og Sergej Milinkovic-Savic, da de ellers blev falbudt på markedet af deres agenter; ligesom de måtte se magtesløst til, mens Milans målmandstalent Gianluigi Donnarumma skiftede til Paris Saint-Germain, selv om Donnarumma selv havde gjort det klart, at han foretrak et skifte til Juventus.

Nu er det Dybalas Juventus

På den måde endte Ronaldo med at blive et obstruerende led for virkeliggørelsen af den målsætning, han blev hentet til Torino for at opfylde. Og af samme grund udbrød der ikke panik på ledelsesgangen i Torino-klubben, da portugiseren i løbet af sommeren begyndte at antyde, at han gerne ville væk.

Ja, faktisk faciliterede de italienske fodboldbosser aktivt hans skifte tilbage til England. Og nu står de zebrastribede i genopbygningens år – eller År 0 efter Ronaldo, om man vil.

Starten er blevet lidt gyngende – for nu at udtrykke det diplomatisk. Fem point i de første fem kampe har sendt de mangedobbelte vindere af Serie A ned i den nederste halvdel af ligaen. Det er bestemt ikke et sted, hvor de synes, at det er særligt sjovt at være.

Men foreløbig holder klubledelsen fast i tilbagevendte Allegri, og derudover fæster man sin lid til, at det vil lykkes Paulo Dybala at finde tilbage til den form, han havde, før Ronaldo maste ham ud af startelleveren.

»Ronaldo er fortiden, nu er det Dybalas Juventus,« sagde forsvarsveteranen Giorgio Chiellini for nylig.

De kommende måneder vil vise, om den argentinske juvel kan skinne igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her