Interview
Læsetid: 12 min.

Merkel tømte det tyske demokrati for konflikt og debat

Jan-Werner Müller, aktuel med bogen ’Demokratiet styrer’, forklarer her, hvordan det tyske demokrati under Angela Merkel forfaldt til en forestilling uden store politiske alternativer, hvordan kansleren svigtede, og hvorfor klima er et særligt problem for demokratiet

Jesse Jacob

Moderne Tider
25. september 2021

Algerierne var rasende, tilskuerne skuffede, og fodboldfans følte sig snydt, men det betød ikke noget for tyskerne, som fik det, de kom efter, og fortsatte fremad.

I den afsluttende kamp i gruppespillet ved verdensmesterskaberne i 1982 spillede Vesttyskland, som det hed dengang, mod Østrig. Sensationelt havde de tabt deres første kamp mod Algeriet, og de skulle vinde over Østrig for ikke at ryge ud. Hvis de vandt med mere end to mål, ville Østrig være sendt ud af turneringen. Og Algeriet ville gå videre. 

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"»Demokratierne har virkelig haft svært ved at håndtere de konflikter, som er blevet skabt af klimaforandringerne."

De samme demokratier har undladt at reagere på fagkundskabens talrige advarsler, demonstrationer og provokationer gennem adskillige årtier - og samme demokratier har også hjemlet og beskyttet de produktions- og samfundslivsformer som har medvirket til at eskalere vore miljø- og klimadestruktioner. Én af hovedårsagerne til dette er at disse demokratier mestendels er demokratier af navn - og ikke af gavn. De er kendetegnet ved at nogle formelle demokratiske dyder (fri presse, ytringsfrihed, fri opposition, frie valg) holdes i en vis hævd - men den demokratiske deltagelse og den demokratiske proces har det uhyre vanskeligt, og stedse mere vanskeligt under indtryk af neoliberalisme og monetarisme, som har været den altdominerende linje i de seneste årtiers politikker. Og med til neoliberalisme og monetarisme hører governance; den stærke leder som med fornuftens og købmandsskabets kølige kræfter kan give indtryk af at der tages ansvar og handles hensigtsmæssigt. En surrogat-mor; en Mutti alle kan se håbefuldt til.

Rolf Andersen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen og johnny volke anbefalede denne kommentar

Min læsning fører frem til flg:
En dygtig ledende gruppe af politikere, (evt med en navngivet formel leder) danner regering for en periode bestemt af statens konstitution. MEN den skal sammensætte regeringsgruppen således at der er visioner og energi tilbage i en opposition, der kan give en passende modstand og evt kan vinde næste valg. Man kan lægge flere “ting” i “passende modstand”: potentiale til et reelt respektabelt alternativ osv.

Den tyske 'vane' med at insistere på flertalsregeringer er skadelig for den demokratiske debat.

Hvis en mindretalsregering skulle 'kæmpe' sig frem, fra emne til emne for at skabe et flertal for deres politik, ville den politiske debat blive mere frugtbar.