Essay
Læsetid: 21 min.

Sådan kaprede USA’s fjender Amerikas udenrigspolitik og kastede landet ud i en endeløs krig mod terror

To årtiers massivt fokus på krigen mod terror har skævvredet USA’s prioriteter og stjålet opmærksomhed fra alvorligere trusler som klimaforandringer og Kinas opstigen, mens det hjemlige demokrati er forvitret. Nu prøver Biden at udstikke en ny kurs, men den amerikanske statsmagt vil ikke kunne gøre op med evighedskrige, så længe den er bygget til at udkæmpe dem, skriver tidligere Obama-rådgiver Ben Rhodes i dette essay

World Trade Center i New York den 11. september 2001.

Richard Drew

Moderne Tider
11. september 2021

Ingen anden begivenhed i det 21. århundrede har formet USA og dets rolle i verden så gennemgribende som den 11. september 2001.

De spektakulære terrorangreb smadrede den selvtilfredshed, der prægede årtiet efter afslutningen på Den Kolde Krig. Og de ødelagde illusionen om, at historien havde nået sit endemål med den amerikanskledede globalisering. Det amerikanske modsvar blev så radikalt, at det ændrede USA’s regeringsførelse, udenrigspolitik og samfund på måder, som stadig skaber efterskælv.

Skal amerikanerne forstå, hvad 11. september gjorde deres land til, og hvor det er på vej hen, er der brug for en dyb selvransagelse over overdrivelserne i dette modsvar.

Det er svært at overvurdere – og faktisk let at undervurdere – 11. septembers betydning. Efter alle målestokke blev ’krigen mod terror’ det største projekt i den periode med amerikansk hegemoni, der begyndte med Murens fald og nu er gået på hæld.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

“ Naturligvis var det al-Qaeda, der udløste krigen mod terror.”

Og var det USA’ iver, for at udbrede den vestlige model, der udløste modstanden, der tog form af terror.

Så tegner artiklens konklusionen mere produktiv .

“ For at erstatte krigen mod terror med et bedre generationsprojekt skal amerikanerne være drevet af, hvad de er for – ikke hvad de er imod.”

Ib Christensen, Alvin Jensen, Inger Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Rhodes har mange interessante ting på hjerte, og han ved meget qua sin hyppige position som førstehåndsvidne og aktør i amerikansk toppolitik.

Det var Rhodes, som fortalte verden at Obama ikke angreb det syriske styre i 2013, fordi bevisbyrden manglede og fordi Merkel frarådede Obama det.

Det var Rhodes, som ufrivilligt fortalte verden at Obama-administrationen tvang Snowden til at gøre sin mellemlanding i Rusland permanent, fordi Cuba efter pres og trusler fra Rhodes et al. annulerede landets tilsagn om hjælp til Snowdens videre færd mod Equador.

Og det er Rhodes, som nu gentager at en million muslimer er internerede i kinesiske kz-lejre, selvom der intet bevis foreligger for denne påstand ... og det er Rhodes, som på mirakuløs vis får sagt dette:
"Selv om intet i USA’s modsvar på 11. september i omfang tåler sammenligning med KKP’s undertrykkelse, var Trumps udtalelser langtfra den eneste rygdækning, som KKP skulle finde i tiden efter 11. september."

Fakta er at krigen mod terror og dennes enorme følgevirkninger har kostet langt over en million døde, destabiliseringer af hele regioner, dronedrab verden over, flygtningekriser i gigantskala og ødelæggelser af kulturarv, infrastruktur og natur i et rystende omfang. USAs modsvar på 9/11, som end ikke er klarlagt kriminalteknisk og videnskabeligt - og som har store problemer med at fælde dom over de mistænkte ansvarlige, er langt mere omfattende og intensive end KKP's ligeledes voldsomme og indgribende reaktioner på flere terrorangreb i Xinjiang.

Ib Christensen, Karen Grue, Jens Thaarup Nyberg, Torben Skov, John Andersen, Daniel Joelsen, Jan Jensen, kjeld hougaard, Flemming Berger og Michael Helm anbefalede denne kommentar

Undskyld mig, men respektløst billede...

Jacob Johansen, Jens Christensen, Daniel Joelsen, Olaf Tehrani, Anker Nielsen, Randi Seeberg Løbger, Kim Houmøller og Mette Bulloch anbefalede denne kommentar
Claus Kjærsgaard

Jeg synes det virker som et partsindlæg, der skal stive Biden af efter en forfejlet operation: "Forlad Afghanistan over hals og hoved". Ja det giver sig selv, at Kina står stærkere efter den manøvre, men som tidligere Obamarådgiver, synes jeg nu nok at Ben Rhodes springer let hen over optakten, til at Kina overhovedet har fået sin styrke. Så hellere en gang Trumpbashing til at lægge røg ud i landskabet, og så kan man hive den med menneskerettighederne op af hatten. Den virker hver gang, så hvorfor ikke hævde at det er Bidens egentlige motivation. Ja og så demokratiet og uligheden og den med racismen, så er Biden vist ved at være tilbage som den gamle mediedarling, efter han blev trukket gennem møllen oven på Afghanistan. Så må vi se hvor længe det varer denne gang, inden virkelighedens skarpe lys igen fejer ind over udueligheden og korruptionen i en sådan grad, at det når frem til det, der en gang var vores fremmeste medier.

Bortset fra det, ville det da være interessant med en egentlig analyse af forholdene i Mellemøsten, og hvordan de forskellige aktører nu stiller sig. Jeg mener, der er en helt helt anden situation i dag, hvor Israel står centralt, måske oven i købet har en rolle som protektor for den arabiske verden, over for et Iran der sandsynligvis står til at skaffe sig atomvåben, og som er nabo til Afghanistan, som hermed får to atommagter som naboer.

Nu hvor Bidens USA er løbet sin vej, så er Mellemøsten pludselig blevet til Europas baghave, og så må vi se om murbyggeriets og Lidegaards renæssance kan forhindre, at vi selv bliver til nogens baghave. Jo jo kom ikke og sig, at der ikke er masser af interessante vinkler for uhildet og opsøgende analyse.

Jens Thaarup Nyberg, Torben Skov og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Kubilay Karahan

Det er noget værre noget. USA skylder hele verden en undskyldning , først og fremmest Afghanistan, hvis intervention bidrog til forlængelsen af det politiske liv for det rædselsfulde Taliban regime. US vil gøre klogt i at trække sig tilbage til sit af naturligt velbeskyttede kontinent, holde sig langt væk fra konflikter i Mellemøsten, Nordafrika og Det Østlige Middelhav hvor den forsøger at erobre Lille Asien udefra såvel som indefra. Dets sidste mislykkede forsøg om at erobre Tyrkiet indefra var i Juli 2016 via den Islamistiske Gülen bevægelsen, selvom missionen var allerede halv-lykket ad den såkaldte "moderat" islamiske regime af AKP. Det er et kæmpe paradoks at AKP, som samarbejdede med Gülen såvel som PKK i håb om at vinde Vestens gunst og støtte, og dermed at konsolidere sin magt er stadig væk er ved magten. Det kan kun tilskrives Oppositionens uduelighed, fejhed og ind filtrering af organisationen af CIA og diverse nedbrydende elementer. Der skal nærmest en ny befrielseskrig og revolution for at befri landet fra Imperialismen, neo-Liberalismen og et ultra-light Taliban regime som har hersket over Tyrkiet siden 2001.

@Kubilay Karahan, Va mæ’ den danske kroniske uskyld? Vi skyder i dagene mennesker i Afrika, hvem stemte for det?

War on Communism, War on Gangs, War on Crime, War in Drugs. Om der er såkaldt konservative neocons eller liberale i det Hvide Hus. Krig, krig, krig. Amerikansk politik er så militaristisk, at da olieboreplatformen Deepwater Horizon lækkede olie ud i den Mexikanske Golf, var det naturlige svar for CNN 'to kill it'!!

Hunter S. Thompson skrev følgende blot en uge efter 9/11.

"We are At War now, according to President Bush, and I take him at his word. He also says this War might last for "a very long time.

Generals and military scholars will tell you that eight or 10 years is actually not such a long time in the span of human history -- which is no doubt true -- but history also tells us that 10 years of martial law and a war-time economy are going to feel like a Lifetime to people who are in their twenties today. The poor bastards of what will forever be known as Generation Z are doomed to be the first generation of Americans who will grow up with a lower standard of living than their parents enjoyed.

That is extremely heavy news, and it will take a while for it to sink in. The 22 babies born in New York City while the World Trade Center burned will never know what they missed. The last half of the 20th century will seem like a wild party for rich kids, compared to what's coming now. The party's over, folks. The time has come for loyal Americans to Sacrifice. ... Sacrifice. ... Sacrifice. That is the new buzz-word in Washington"

Ib Christensen, Torben Skov, John Johansen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Vis dog den nu afdøde lidt respekt og brug et andet billede!

Obama, med eller uden rådgiver, var en af de dårligste præsidenter for resten af verden. Vi forventede så meget mere - yes, we did!

Stella Lystlund

G. Gustafdottir skriver, ikke Stella.

Jeg kan ikke holde dette billede ud. Da jeg gik i 2 G så faldt vore pedel ned på gaden fra taget af en 5 etages bygning og faldt ned foran vores vinduer og ned på en kantsten. Vi så ham alle på vej ned. Han døde på stedet.

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver, ikke Stella.

Rettelse. Da jeg gik i 2 G så faldt vores

Kubilay Karahan

@kjeld hougaard

Jeg beklager, jeg forstår ikke rigtig din kommentar. Den kroniske danske uskyld er noget værre fup, det så vi under Muhammedkrisen , Afghanistan og Irak krigene hvor dansken troede at den var uovervindelig og velbeskyttet fordi den lagde sin ryg/numsehul fuldstændigt åbent overfor en såkaldt superpower. Det er FEJT og FARLIGT.

slettet slettet

Ikke desto mindre sidder vi her og udtaler os frit imod alt det der har sikret fred i Europa i 70 år.
Vi har ikke andre muligheder end alliance med USA, fordi vi ikke vil opbygge militære kapaciteter til selvforsvar af Europa. Så må vi nøjes med det næstbedste, nemlig at føje dem der giver os beskyttelsen.
Det værste der kunne ske er dog, at skribenterne her på information fik magt som de har agt. Så ville det være endegyldigt slut for Danmark som nation.

Og hvorfor er billedet respektløst? Vi har alle set det hundredevis af gange de sidste 20 år.