Interview
Læsetid: 3 min.

Vi står i en global forsyningskrise: »Akut risiko for, at ikke alle kan få de ønskede julegaver«

En forsyningskrise har ramt verdenshandlen. Alene i USA og Asien venter 427 containerskibe fyldt med varer på at kunne komme i havn. Det kan i værste fald ende med en recession, siger bankanalytiker Mathias Dollerup Sproegel
»Hvis vi skal kigge lidt indad, tror jeg ikke, vi er klar til at betale den regning, det ville koste at producere eksempelvis en fladskærm i Tyskland,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

»Hvis vi skal kigge lidt indad, tror jeg ikke, vi er klar til at betale den regning, det ville koste at producere eksempelvis en fladskærm i Tyskland,« siger Mathias Dollerup Sproegel.

Privatfoto

Moderne Tider
2. oktober 2021

– Vi er havnet i en global forsyningskrise. Hvorfor?

»Under corona har vi ikke kunnet rejse eller tage ud at spise, og derfor har vi brugt alle vores penge på elektronik og tøj, særligt fra Asien. Det har skabt den perfekte storm: Efterspørgslen er gået amok, samtidig med at udbuddet er blevet ekstremt skrøbeligt. Det skyldes især, at der i Asien er en nultolerancepolitik over for corona. Bliver et smittetilfælde opdaget, lukker hele havne og fabrikker ned, og så går forsyningskæderne i stå.«

– Skal man i gang med at købe julegaver nu, hvis man vil være sikker på at kunne skaffe ting?

»Ja! I USA frygter man, at der ikke vil være nok varer til Black Friday, og derfor kommer vi til at se et problem med hamstring. Det skaber akut risiko for, at ikke alle kan få de julegaver, de ønsker sig.«

Mathias Dollerup Sproegel

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jammen dog - hvor mange er det lige som har voldsomt brug for julegaver og diverse indkøb til sort fredag !
Nu har vi virkelig chancen for at se hvor meget vi sagtens kan undvære ! Kloden vil takke os for det
Se det ville være en glædelig jul :-)

Naja Abelsen, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Ole Svendsen, Maarten Bijl, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen, Iver Schelde, Vibeke Olsen, Christian Mondrup, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Lillian Larsen, Peter Hansen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, Henning Andersen, jørgen djørup, Hans Larsen, Kirstine Knudsen, David Zennaro, Jørgen M. Mollerup, Marianne Borgvardt, Kent Bajer, Asiya Andersen, erik pedersen og Henrik Frederiksen anbefalede denne kommentar
Gunilla Funder Brockdorff

"Det skaber akut risiko for, at ikke alle kan få de julegaver, de ønsker sig." Hihi

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Maarten Bijl, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Torben Skov, Peter Hansen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

Det er til at græde over - af glæde!

Naja Abelsen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Peter Beck-Lauritzen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Hvorfor overhovedet forsøge at løse den "forsyningskrise". Klimaet har bedre af, at den krise blir permanent!

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Peter Beck-Lauritzen, Hans Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Simpelt klynkeri fra erhvervslivet, der "tager" konsumenterne som deres gisler.

Problemet er størst for virksomhederne, der vil sælge deres produkter til forbrugerne. Til gengæld klarer forbrugerne nok dette luksusproblem.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Lone Hansen, Torben Arendal, erik pedersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Peter Hansen, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, John Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

...Og som med alle andre kriser, er der en lille gruppe, der tjener styrtende med penge på denne forsynings knaphed.
Prisen på at leje en containere og få den fragtet er eksploderet.

I alle butikker er der en del tomme hylder, og det bliver kun værre.
Måske, det var en dårlig beslutning at udlicitere produktionen til Asien.
Flyt produktionen tilbage, gør den bæredygtig og betal arbejderne en ordenlig løn, der gør varene dyrere. Så forbruger vi mindre og vi vil kræve af firmaerne, at deres varer holder længere end til garantien lige er udløbet. -lige som den gode gamle Nilfisk støvsuger, der kunne holde i evigheder.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Lone Hansen, Vibeke Olsen, Torben Arendal, erik pedersen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Torben Skov, Thomas Petersen, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Jan Fritsbøger, Per Torbensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Altid klynk fra erhvervslivet, som ikke formår at klare sig i et kapitalistisk regelsæt, hvorfor samfundet skal træde til med chauffør-uddannelse, havnebyggerier, veje osv. Rend og hop!
Optimer produktionen, hvor den skal bruges og sæt prisen op, så forbruget falder til udbuddet. Udvis respekt for jordens resourcer.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Lone Hansen, Iver Schelde, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inge Lehmann og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

klynk og yng er blevet erhvervslivets mantra, er der stor arbejdsløshed er det et problem, er der lav beskæftigelse, så i stedet for at glædes, så gøres det gud hjælpe mig også i dag til kæmpe problem i medierne, samtidigt med at man så oven i prøver at sætte den normale udbuds og efterspørgsels mekanisme ud af spil.

Lønmodtagerne skal da i hvertfald ikke have lov til at glædes og kunne vælge og vrage i mellem arbejdsgiverne, hvorimod den omvendte situation helst skal være permanent og til lavest mulige udenlandske lønniveau!

Hvornår skal vi lønmodtagere, ledige, syge, med andre ikke stresse og bekymre os, hvornår kommer tiden hvor vi får lov til at glædes bare lidt over at det egentligt går godt?

Ps. Der er en grund til at flere og flere bliver psykisk syge ovenstående konstante pres og utilfredhed med tingenes tilstande fra medier, politikere, erhvervsliv med flere, er en kæmpe faktor i denne konstruktion, perspektivering og fortælling om virkeligheden!

Naja Abelsen, Lone Hansen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Torben Skov, Thomas Petersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

En pakke med dagligvarer, som kan holde sig, er en udmærket gave, og så behøver man ikke fare rundt i en masse butikker. Man slipper også for det tomrum, der opstår, når nogen spørger "hvad ønsker du dig til jul?"

Naja Abelsen, Lone Hansen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Så kommer regningen for at vi har organiseret verden i et neoliberalt globaliseret system, hvor varen partout skal fremstilles hvor det er marginalt billigst, for så at blive transporteret med fossil energi til hele veren. Det her kommer ikke til at gå over, systemet har spillet fallit. Lad os komme videre: Fremstil varerne tæt på hvor de skal bruges (eventuelt med 3D printing, brug sejlskibe med solceller (ja, sgu!) til de få varer der er nødt til at blive transporteret globalt. Det er tid at tænke om, og hvis det nuværende system ikke kan klare det, så drop systemet.

Naja Abelsen, Ole Svendsen, Lone Hansen, Vibeke Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Peter Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her er et forslag :

I stedet for at velhavende folk bryder deres hjerner for at finde på julegaver fra Fjernøsten til dem der i forvejen har alt, så donér pengene til de, der slet ikke har råd til at holde jul, fordi de lever under fattigdomsgrænsen.

Der er rigeligt med mennesker at betænke:

"Der er ikke en regeringsgodkendt definition på økonomisk fattigdom i Danmark. 

Danmarks Statistik følger udviklingen i antallet af fattige i Danmark til brug for indrapportering til FN i forhold til opfyldelsen af verdensmålet om afskaffelse af fattigdom.

I den opgørelse er man økonomisk fattig, hvis ens indkomst er mindre end 50 pct. af medianindkomsten, og man ikke er studerende eller har formue. Ifølge den definition lever 250.532 mennesker i fattigdom i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik. Af dem er 61.185 børn. Antallet er steget voldsomt siden 2015, hvor den daværende regering genindførte fattigdomsydelserne.

Fattigdomsydelserne dækker over kontanthjælpsloft, 225-timers-regel, integrationsydelse (nu selvforsørgelse- og hjemsendelsesydelse) og uddannelseshjælp – sidstnævnte blev aldrig afskaffet."

https://www.udsatte.dk/indsatsomrader/fattigdom/

Man bliver så glad af at give.
Ikke?

Vagn Bro, Naja Abelsen, Lillian Larsen, Peter Hansen, Ole Svendsen, Maarten Bijl, Gert Romme, Lone Hansen og erik pedersen anbefalede denne kommentar