Stambord
Læsetid: 6 min.

Det urtebaserede køkken er mere end en pincetdrevet storbytrend for gastrofolket

Sankning – indsamling af planter, urter og bær i naturen – er kommet i høj kurs, og urterne vinder i stigende grad indpas uden for Michelinrestauranterne. Det handler både om nye smagsoplevelser og et nyt natursyn
Sankning – indsamling af planter, urter og bær i naturen – er kommet i høj kurs, og urterne vinder i stigende grad indpas uden for Michelinrestauranterne. Det handler både om nye smagsoplevelser og et nyt natursyn

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
25. september 2021

Jeg står midt i Vestskoven i Brøndby med en gul nettopose i hånden.

Posen er fyldt med mit eget bræk.

25 mennesker er lige trådt ud af en varm bus og står nu i den frodige skovbund – 20 kilometer uden for København – hvor en ivrig naturvejleder skal til at fortælle os, hvordan vi genkender ramsløg, og hvor vi kan finde planten. Året er 2013. Jeg har gevaldige tømmermænd. Og i den sommervarme bus på vej mod skoven, hvor vi fik serveret øl fra Herslev Bryghus, har min daværende kæreste og min mor lige mødt hinanden for første gang.

Jeg ved, at der er mange, der har plukket urter – eller sanket, som det hedder – før mig. Men for mig, og for min mor, er det helt nyt land. Selv samme kæreste grinte på vej hen til bussen, der hentede os på Islands Brygge, da jeg sagde, hvor vildt det var at smage løgkarse. Det lyder sært, når man er vokset op tæt på jyske skove og ikke i Herlevs dvaske betonbyggerier, som jeg selv er.

At vi var en del af en større trend, vidste jeg ikke dér, og at sankning har været omfattet af juridiske regler i Danmark siden middelalderen, vidste jeg heller ikke.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er ikke nyt at samle urter, bær og svampe.
Heller ikke at bruge dem på restauranter. I mine 42 år som kok, har jeg arbejdet med disse ting i samtlige de restauranter jeg har arbejdet i.
Så det er ikke sådan at brugen af vilde urter, bær og svampe er "Eksploderet" på restauranter.
yngre generationer har blot fået øje på noget de troede var nyt og som nogen restauranter har udbasuneret som noget de har fundet på fornylig
Sådan er det ikke.

Lise Lotte Rahbek

Det er fint og en glimrende ide at sanke.
Men man skal lige huske detder med at begrænse sig, så der også er urter til den næste og den næste, som er ude og sanke. Og så skal man også lige huske detder med at efterlade naturen i nogenlunde samme stand som før man gik igang. Og lad nu (for helvede) være at tage jeres hunde uden snor med!