Et liv er forbi
Læsetid: 4 min.

Asta Lund Pedersen snød Gestapo

Asta Lund Pedersen var både risikovillig og fuld af tillid til fremtiden. På den måde blev hun både modstandskvinde og succesfuld forretningsdrivende
Hele sit liv var Asta Lund Pedersen en kvinde, der handlede og traf beslutninger i nuet og ikke bekymrede sig synderligt for fremtiden.

Hele sit liv var Asta Lund Pedersen en kvinde, der handlede og traf beslutninger i nuet og ikke bekymrede sig synderligt for fremtiden.

Privatfoto

Moderne Tider
16. oktober 2021

Da Asta Lund Pedersen en dag i 1945 stod bag receptionen i forældrenes hotel i Nørre Bork, kom en af Gestapos mænd ind ad døren. Han var klædt i uniform og spurgte den 19-årige kvinde om vej til en nærliggende villa.

Asta Lund Pedersen vidste, at Jørgen Damgaard, som boede i villaen var leder af en lokal modstandsgruppe, og at han i villaen skjulte flere modstandsfolk, men hun vidste også, at det ikke nyttede noget at lede Gestapo på afveje. Hun beskrev vejen derud for manden, men så snart han forlod butikken, greb hun telefonen og ringede til Jørgen Damgaard.

Fordi man på telefoncentralen kunne lytte med på opkaldet, kunne Asta Lund Pedersen ikke åbenlyst stikke Gestapo. Hun måtte vælge sine ord med omhu.

»Der kommer nogen,« sagde hun i røret.

»Og de vil jer ikke noget godt.«

Da Gestapo nåede frem til villaen, var modstandsfolkene væk.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her