VM i qatar
Læsetid: 4 min.

Børneargumentet og fire andre undskyldninger: Sådan ser du VM, selv om du mener, det skal boykottes

Du er venstreorienteret. Du går ind for menneskerettigheder. Men du vil også gerne se VM i Qatar. Information guider
Du er venstreorienteret. Du går ind for menneskerettigheder. Men du vil også gerne se VM i Qatar. Information guider

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
16. oktober 2021

Danmark har som et af de første lande kvalificeret sig til VM i herrefodbold i Qatar. Stemmer på venstrefløjen opfordrer imidlertid til en boykot af VM, fordi Qatar ikke overholder menneskerettighederne, og flere tusinde asiatiske gæstearbejdere har mistet livet under opførelsen af de stadions, kampene skal spilles på. »Fans bør slukke fjernsynet,« har Information skrevet på lederplads, og der er ingen tvivl om, at det ville være det rigtige at gøre.

Men hører du til den del af venstrefløjen, som er enig i kritikken, men også meget nødig vil gå glip af et VM med det bedste danske landshold i årtier, har vi her fem bud på veje ud af den moralske kattepine.
 

1. Køb menneskeretskompensation

Ligesom man kan købe CO2-kompensation, når man flyver på charterferie, og dermed sikre, at der bliver plantet nogle træer, kan du simpelthen vælge at kompensere for dine landskampe ved at yde økonomisk støtte til organisationer, der kæmper for menneskerettigheder.

Løsningen skal præsenteres på den helt rigtige måde over for venner og familie. Øv dig på at sige sætningen: »Jeg har valgt at se VM, men jeg køber menneskeretskompensation for hver kamp,« hurtigt og uden pause inden ledsætningen. Det hele skal præsenteres som en samlet løsning.

En slutrundekamp i Qatar kan passende fastsættes til 500 kroner, som kan gå til en menneskeretsorganisation efter eget valg. Husk, at der er halv pris, hvis du er studerende.
 

2. Tag til Qatar, og demonstrer

Her får du hele pakken: et VM med god samvittighed og adgang til at se kampene live. Opskriften er simpel: Du tager til Qatar og laver et papskilt, hvor der står »Protect human rights« på den ene side og »Fisse, kusse, Schmeichel er en mur« på den anden. Inden kampen stiller du dig foran stadion og holder den side med »Protect human rights« frem.

Når kampen begynder, går du med ind. Det kan virke selvmodsigende at deltage i en begivenhed, som man boykotter, men hvis de andre aktivister undrer sig, siger du bare, at det er for at tage protesten til det yderste – og at du vil vise skiltet til hele verden, når kameraet zoomer ind på din tribune. Nu er du en endnu større helt!

At du så kommer til at vende skiltet forkert inde på stadion, er en ærlig sag. Desuden er det de færreste i et internationalt aktivistmiljø, der overhovedet forstår dansk, så det bliver næppe opdaget.
 

3. Børneargumentet

Børn kan bruges til meget, og hvis du er så heldig at ligge inde med et eller flere af slagsen, er det oplagt at skubbe dem foran dig i denne sammenhæng. Sig til dine venner og kolleger, at du naturligvis går ind for en boykot, men at du ikke vil tage den oplevelse, som en VM-slutrunde er, fra dine børn.

Du husker selv VM i 1986 – som du så sammen med dine egne forældre – som en stor og ligefrem identitetsskabende begivenhed. Hvem vil snyde sine børn for det? Det ville jo nærmest være dobbeltmoralsk!

Grundfiguren kendes allerede fra debatten om privatskoler, hvor mange på venstrefløjen i princippet bakker op om folkeskolen, men alligevel vælger den fra, fordi deres børn ikke skal gå forrest i en skolepolitisk kamp. Præcis det samme gælder ved VM i Qatar: Menneskerettigheder i en fjern diktaturstat er ikke dine børns ansvar! Måske vil du ligefrem selv tro på argumentationen.

Med denne løsning det vigtigt, at dine børn rent faktisk ser kampene. Hvis interessen daler lidt i løbet af anden halvleg, henter du flere popcorn.
 

4. Tør den af på DBU

I klimadebatten er der altid nogen, der fremfører argumentet om, at det ikke er den enkelte borger og forbruger, der skal efterlades med ansvaret, men at det er staterne, der skal træde i karakter og træffe de svære beslutninger på borgernes vegne. Præcis det samme argument kan benyttes i forhold til VM i Qatar.

Så selv om du naturligvis er tilhænger af en boykot, kan du ikke forventes at leve op til dine egne idealer, så længe DBU og det danske landshold ikke boykotter VM. Og ærligt talt: En enkelt tv-seer fra eller til er jo blot en dråbe i havet.
 

5. Til kamp for hjulmandismen

Kasper Hjulmand er mere end bare en landstræner, han er også en fodbold- og livsfilosof. En reformator, som med klart kommunikerede og altid positive læresætninger er med til at gøre verden til et bedre sted. Hvad Atatürk var for Tyrkiet, er Kasper Hjulmand for fodboldverdenen.

Med hjulmandismen som argument kan du både svinge dig op på den store, principielle klinge og samtidig argumentere for, at VM ikke skal boykottes. For hvordan skulle vi kunne udbrede Kasper Hjulmands filosofi til de dele af verden, hvor man stadig lever i et undertrykkende mørke, hvis man boykotter VM i netop sådan et land? Tværtimod er der grund til at bakke fuldt og helt op om landsholdet!

Hvis du kommer på usikker grund i diskussionen med dine venstrefløjsvenner, kan du eventuelt henvise til, at Amnesty International heller ikke går ind for en boykot, netop fordi man håber, at VM vil være med til at gøre Qatar til et bedre sted. Kasper Hjulmand-argumentet ligger i lige forlængelse af Amnestys argument.

Rigtig godt VM!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Bundgaard

Jeg vil rigtig gerne se VM i fodbold, men der findes ingen undskyldning, der kan retfærdiggøre de slavelignene forhold, hvor op mod 15.000 mennesker har mistet livet for at tilfredsstille folkets trang til bold, sammenhold og korrupt kapitalisme.
Jeg boykotter. Der er ingen anden udvej. Informations ringe forslag om, hvordan du kan lukke øjnene for realiteterne, er useriøse, og vidner om en kynisme, jeg har det svært med.

Vagn Buch-Pedersen, Dylan Storm, Hanne Munk og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Måske ville det være befriende, hvis en boykot-tilhænger vil fortælle os, hvor i verden danske sportsfolk med god samvittighed kan kaste sig ud i internationale konkurrencer.
I Kina? I Rusland? I Israel? I Tyrkiet? I USA? I Brasilien? Hvor?

Carl Brodersen

“Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer” - enten boykotter man eller også gør man ikke! Troede lige at det var Rokokoposten jeg var kommet ind på.

Michael Slotsted

Det er altid herligt, når ens manglende fodboldinteresse kan finde praktisk anvendelse: Jeg ville ikke have set VM, om så det blev afholdt i Jylland på en biodynamisk plæne skabt af Gud til formålet og plejet af engle med verdens bedste overenskomst.

Men det er klart, at det udadtil vil hedde sig, at jeg boykotter - og lider afsavn i stort set samme omfang som slavearbejderne i Qatar. Billige point er også point.

Inger Pedersen

Tjae - Den, der kun ta'r spøg for spøg og alvor kun alvorligt...

Jeppe Bundgaard

Steder, hvor der ikke er brugt slaver til at opføre nye stadions, Finn Jakobsen.
Slaver, der får frataget deres pas, så de ikke kan rejse væk/ flygte fra de kummerlige forhold, der har dræbt 15.000 af deres kolleger.
Det sker, mig bekendt, ikke i de lande du nævner, selv om der er mange andre problemer i disse.

Bent Nørgaard

Det må jeg sige. Humor og Information har altid været to uforenelige størrelser - men den dag skulle også komme, hvor den sorte humor indfandt sig. Må den forresten kaldes sort i disse krænkelses tider?

Morten Balling

For mange år siden var det ilde set at drikke Coca Cola i Ungdomshuset, fordi apartheid i Sydafrika. Det samme gjaldt ikke Hof og Tuborg, fordi øl.

Det er i virkeligheden dem som tror på moral som er hykleriske, fordi de stædigt holder fast i troen. Længe leve de hykleriske.

Jeppe Bundgaard: hvis du retter fokus på Israels optræden i Gaza og på Vestbredden, Brasiliens behandling af Amazonas-indianerne, Putins eskapader i Rusland og Ukraine, Kinas politik overfor HongKong, Tibet og landets mindretal, bare for at tage et par eksempler: kan vi så sende spotsfolk til konkurrencer i disse lande?

Bjarne Jørgensen

Inden du kommer så langt, skal du lige vide, at det såkaldte "danske" landholds kampe vises på en kanal, som ikke alle danskere har adgang til. Medmindre de er villige til at betale for endnu en kanal, de ellers aldrig ville have brug for.

Peter Andersen

Finn Jakobsen: Jeg skal gøre et forsøg.

Jeg kommer ikke til at se et minut fra VM, fordi alt omkring den slutrunde er galt. Og det handler både om storpolitik og fodboldpolitik.

Der har før været store sportsbegivenheder i undertrykkende diktaturstater, du nævner selv Kina som eksempel, og du har helt ret i, at man nærmest kunne sætte alle lande på boykotlisten. Danmark var såmænd også vært for internationale stævner, mens vi var deltager i en ulovlig krig. I dette tilfælde er sammenhængen bare så direkte: Importerede slavearbejdere har bygget (og er blevet slået ihjel i tusindtal) de stadions, der skal spilles på.

Det kunne være nok i sig selv, men der er meget mere:
- Qatar bestak sig til slutrunden. Det er reelt bevist, og ellers havde de aldrig fået den.
- De nye stadions er bygget alene til den lejlighed og vil være overflødige efter slutrunden. Uanset om de pilles ned igen og ombygges til anden anvendelse: What a waste.
- Qatar er en olienation, og stadions er airkonditionerede, fordi der selv i november/december er sindssygt varmt. Samlet set er det bare totalt forkert signal at sende.
- Pga varmen er Qatar er dybest set et land, der er uegnet at spille fodbold i på højt plan. Da det gik op for FIFA fik man gennemtrumfet at lave hele fodboldkalenderen om og flytte slutrunden fra sommer til vinter. Ikke af bekymring for spillerne, men af frygt for en boykot, og fordi det ikke ville se godt ud, hvis det så ud som om, man ikke bekymrede sig for spillerne.
- Qatar har ingen fodboldtradition, hverken spillemæssigt eller tilskuermæssigt, og får det heller aldrig, fordi landet som nævnt er for varmt til den sport. Man afvikler jo heller ikke VM i rugby i Danmark. Fodboldslutrunder bør afvikles i lande med eksisterende stadions, eksisterende tilhængere og en eksisterende fodboldkultur.

Vibeke Olsen, Jeppe Bundgaard og Dylan Storm anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Bjarne Jørgensen:
TV2 overtager TV-rettighederne fra årsskiftet

kjeld hougaard

Enhver dansker ved at det med ”frihed, demokrati og menneskerettigheder” er politiske slogans. Intet med virkeligheden at gøre. Jeg venter nu kun på at Information bringer en karikatur af Kasper Schmiechel elegant griber en bloddryppende bold – vi har vel humor og ytringsfrihed eller?

"En slutrundekamp i Qatar kan passende fastsættes til 500 kroner,"

Det ville jeg gerne støtte, men det kræver at de offentlige ydelser kommer meget længere op og hvor flyver de fleste penge hen, ikke til træer, men til lønninger.

Men hvad med vores egen måde at behandle udenlandske arbejdere på?
Vi hører om at de bor i kolde stalde, lav løn, 12 timers arbejde ect., så måske skulle vi se lidt på vores egen måde at håndtere udenlandske arbejdere på og MF/kapitalen vil jo meget gerne have flere af dem til landet :-(
Godt nok dør de ikke i Danmark, men ser man bort fra det, så er de danske arbejdsgivere ikke meget bedre.

Den eneste måde at stoppe slaveriet i Qutar og lande som dem, er at boycotte VM og få de store fodbold lande med.
Vi har haft denne s´diskusion flere gange, senest under VM i håndbold og intet sker.

Kapitalen har skubbet den moralske anstændighed ad helvede til, skriver den filosof i Politiken: https://finnjanning.com/2021/05/12/at-spille-pa-graensen/

Men Finn Jakobsen har også en pointe i at vi måske burde boykotte mange andre lande ... Håber Info åbner for en mere seriøs debat af denne problematik.

Jeppe Bundgaard

I princippet nej, Finn Jakobsen.
Men det kan være konflikter, der er svære at gøre noget ved som enkeltperson. Jeg kan nok ikke gøre så meget ved Israel - Palæstina konflikten ud over at lade være med at købe israelske appelsiner, avokado osv. Det skal komme fra et højere politisk sted.
Med VM i Qatar og FIFA's korruption, som efter min mening tilhører underholdningsbranchen, siger jeg personligt fra.
Ligesom jeg ville gøre uanset hvor, så mange tusinde var døde for at skabe underholdning.

Jeg er fløjtende ligeglad med fodbold, men ikke med menneskerettigheder! - Problem solved

jens peter hansen

Amnesty boycotter ikke Qatar. Der har man jo også travlt med at en bedre seksualundervisning i folkeskolen. Forstå den prioritering hvem der kan.

Thomas Mortensen

VM i blodbold i Qatar. Det bliver en fest.

Arne Albatros Olsen

Jeg tror ikke på Qatar, men jeg tror på Hjulemanden.

Flemming Olsen

6. Vi er ikke bedre selv - argumentet.

Vi er ikke bedre end Qatar med deres slavelignende forhold for gæstearbejdere. Danmark har som bekendt også haft slaver i Vestindien og tjent penge på slavehandel i det 17. og 18. århundrede. Derfor ville det være utroligt hyklerisk og en fornægtelse af fortiden og historien, hvis jeg blev hjemme. Ved at tage til Qatar og heppe på drengene udviser jeg en moderne postkolonialistisk ansvarsbevidsthed.

Niels-Simon Larsen

Professionel sport er en uting.

Anne-Marie Esmann

Ja ja ja. Jeg hører til dem der betaler ved kasse langt over 1000 kr. Om året. Og jeg tror på menneskerettigheder og er humanist til døden. Men proffessionel fodbold går jo ikke væk fordi jeg ser det. Men jeg kan forstå, at det kan jeg ikke for jeg har ikke den kanal der skal til. Så ingen panik her. Jeg tror nu godt at i stadig på sige sort humor. Sorte mennesker er i øvrigt selv udstyret med en god portion sort humor. Nå bare til info.

Men hykleriet vil da ingen ende tage. Vi behøver ikke gå tilbage til slaveriet. Omend at de fleste fine palæer i Kjøbenhavn er bygget med den slags arbejdskraft. Og så er der lige de ulovlige krige, mennesker der arbejder under slavelignende forhold i lille Dænemark. Pigtråd med barblade sendes til grænsehandel i EU. Vi gør intet for at hjælpe flygtninge. Vi lader dem dø i Middelhavet og jeg kunne sku da blive hele dagen. Dobbeltmoral en og hykleriet vil ingen tage. Og køber vesten måske ikke olie af Quatar?????
Hav en dejlig weekend

Anne-Marie Esmann

Ikke grænsehandel men grænselande