Køn
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min datter havde glædet sig til ’tøsefest’ – men skolen vil ikke have kønsopdelte fødselsdage

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
16. oktober 2021

Min datter skal holde sin tiårs børnefødselsdag for klassekammeraterne på hendes nye skole i København. På den gamle skole på Fyn var traditionen, at pigerne inviterede alle pigerne og drengene alle drengene fra klassen med, så ingen skulle føle sig uden for ved ikke at være inviteret – og man som forældre ikke hang på en hel skoleklasse, hver gang der var fødselsdag. Det har min datter regnet med og glædet sig til – hun kan godt lide ’tøsefesterne’, som vi kalder dem.

Men den nye skole synes ikke, det er en god idé. Det er at dele efter køn på en »uhensigtsmæssig måde«, som de siger, og de ønsker ikke at reproducere fastlåste kønsforestillinger, har hendes klasselærer fortalt mig.

På det rent principielle plan er jeg enig med skolens ræsonnement, men helt ærligt: De går i fjerde klasse – er der ikke en nedre grænse for, hvor små børn vi skal inddrage kampen mod »fastlåste kønsforestillinger«?

— Martin, København

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Denise Ellefsen

Jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor man vil gøre børn til intetkøn i ligestillingens navn. Lad dog drenge være drenge og piger være piger hvis de selv vil. Hvis piger vil gå i blåt og lege med biler – fint med det. Og hvis drenge vil gå i lyserødt og lege med dukker – fint med det. Men lad dog børnene selv bestemme.
Gad vide om den omtalte lærer aldrig har holdt en venindekomsammen---
Hvis hun forbeholder sig ret til det, ser jeg noget dobbeltmoral der!!!
Og hvad med den sjove dag en kommende brud og brudgom har dagen før deres bryllup. Den er da stadig helt legitimt kønsopdelt. Gad vide om klasselæreren osse har en fordom mod det.
I øvrigt synes jeg ikke han/hun skal blande sig i hvad folk gør i deres eget hjem.

Sune Sørensen

Jeg bor også i København og her er beslutningen om fødselsdage taget f forældrene på et fælles møde. Det er i vores klasselære ikke noget skolen vil diktere heldigvis.

Reglen er så at man inviterer enten alle piger eller alle drenge, eller både piger og drenge. Det er ikke tilladt at man holder bestemte børn udenfor. Havde der været et barn i klassen der ikke lige havde passet ind, så havde vi nok også fundet en løsning, der tilgodeså det barn.