Identitet
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
30. oktober 2021

For nylig opdagede jeg, at det, jeg først troede var en pinlig stavefejl hos Spotify, faktisk var konsekvensen af, at den britiske digter og rapper tidligere kendt som Kate Tempest nu identificerer sig som nonbinær og har skiftet fornavn til Kae.

Det burde selvfølgelig være mig inderligt ligegyldigt, men det var det ikke. Tværtimod irriterede det mig grænseløst. Ligesom det irriterede mig, da sangerne Demi Lovato og Sam Smith sprang ud som nonbinære. Jeg føler mig som verdens største boomer, og jeg fatter ikke selv, hvor min modstand kommer fra. Rationelt er jeg helt for inklusion, transrettigheder og et generelt opgør med den heteronormative verdensorden.

Er det bare den gamle verden, der taler i mig? Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?

— Venstrefløjseren, KBH

Svar I:

Nu har jeg rodet rundt i min mørke sjæls kasse af fordomme og idiosynkratisk irritation, og der er masser, men altså ikke – og beklager min frelsthed – snask at hente om nonbinære, særligt ikke om den blotte eksistens af flere offentligt kendte nonbinære.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

henrik poulsen

"Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?"

Fordi ordene i forvejen betyder noget andet.

Jeg forstår godt, hvis nogen gerne vil omtales som noget andet end "han" eller "hun", men ville det så ikke være smart at finde ord, som ikke allerede er i brug og har en anden betydning? "De" og "dem" er simpelthen meningsforstyrrende,når de bruges på enkeltpersoner.Jeg har prøvet at læse en tekst,hvor disse ord bruges således, og det var meget forvirrende, for hvad stod der lige?

Bjørn Pedersen, Halfdan Illum, Ninna Maria Slott Andersen, Maria Bjerregaard, Jan Fritsbøger, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjah den slags småproblemer kan nemt løses, simpelthen ved slet ikke at læse om nogen kendte binære eller non.

Det er skide irriterende fordi de forventer at andre mennesker nu pludseligt skal andre deres perspektiv på tilværelsen. Det er en lidt ufølsom måde at forcere sin egen identitetsændring ned over hovedet på andre, ved at forlange at man nu skal omtale dem anderledes end man hidtil har gjort.

Tiderne ændrer sig, men man kan ikke forlange af andre mennesker at de nødvendigvis skal følge med. Det er i dag naturligt at man er dus med folk man møder, men ikke kender. Dog kan de fleste høflige mennesker godt svinge sig op til at være dis når man møder en nydelig ældre dame eller herre og typen af interaktion lidt signalerer at man er dis.

I det hele taget så kan den overdrevne fokus på hvorledes vi omtaler hinanden gøre mere skade end gavn, da frygten for at komme til at sige noget forkert skaber berøringsangst i stedet for dialog.

Eksempler er det forfærdelige og næsten uddøde udtryk, "personer med anden etnisk oprindelse end dansk", som jo er skabt til at tungen slår knuder og som aldrig er er blevet brugt i en eneste naturlig samtale i det virkelige liv hvor folk interagerer på kryds og tværs. Det er vanvittigt distancerende.