Brevkassen: Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?

Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet
Har du en nød, du ikke kan knække, så skriv til Brevkassen – vi giver ikke op, før vi har prøvet

Mia Mottelson

Moderne Tider
30. oktober 2021

For nylig opdagede jeg, at det, jeg først troede var en pinlig stavefejl hos Spotify, faktisk var konsekvensen af, at den britiske digter og rapper tidligere kendt som Kate Tempest nu identificerer sig som nonbinær og har skiftet fornavn til Kae.

Det burde selvfølgelig være mig inderligt ligegyldigt, men det var det ikke. Tværtimod irriterede det mig grænseløst. Ligesom det irriterede mig, da sangerne Demi Lovato og Sam Smith sprang ud som nonbinære. Jeg føler mig som verdens største boomer, og jeg fatter ikke selv, hvor min modstand kommer fra. Rationelt er jeg helt for inklusion, transrettigheder og et generelt opgør med den heteronormative verdensorden.

Er det bare den gamle verden, der taler i mig? Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?

— Venstrefløjseren, KBH

Svar I:

Nu har jeg rodet rundt i min mørke sjæls kasse af fordomme og idiosynkratisk irritation, og der er masser, men altså ikke – og beklager min frelsthed – snask at hente om nonbinære, særligt ikke om den blotte eksistens af flere offentligt kendte nonbinære.

Måske skyldes det, at jeg har vænnet mig til, at de findes (de nonbinære og pronominet i ental), og at jeg ved, hvor få år jeg skal rejse tilbage i tid, før jeg ville irritere andre eller det, der er værre, blot ved at være homoseksuel. Tak til dem, der sprang ud dengang.

Men jeg har det også fint med dig, for du vil ikke have verden til at tilpasse sig din uklare mavefornemmelse, du vil forstå den (verden og fornemmelsen). Måske troede du lige, at du var nået til bunds i listen over subgrupper, du skulle favne, også i sproget? Måske føles kategorien fortænkt for dig – eller flygtig? Jeg siger: Giv det tid, venstrefløjser. Tid læger megen irritation. Og skulle nonbinaritet, mod min forventning, være et modefænomen, så har tiden det jo også med at gøre kål på den slags. Hør Kae Tempest, og lad tiden være din ven.

— Katrine Hornstrup Yde

Svar II:

Nu er jeg jo en ciskønnet, temmelig hvid og binær mand i 40’erne og derfor muligvis den helt forkerte at spørge. Muligvis den helt rigtige. I hvert ville jeg ud fra tidens sociale koder ønske, jeg ikke kunne forstå dig, men det kan jeg.

Hvis du er lige så åben, venstreorienteret og inklusiv, som du selv skriver (tommelfingerreglen er ellers, at du ikke er det, hvis du har behov for at skrive det, men lad os se forbi det), så tror jeg, din vrede kommer fra en uretfærdighedsfølelse og en til en vis grad berettiget kapitalismekritik. Det er den begrundede mistanke om, at disse millionærkunstnere, du nævner, finder det økonomisk og socialt opportunt at kalde sig selv nonbinær, selv om de dybest set er bedøvende ligeglade med enhver form for minoritet. Det er irriterende og helt legitimt at føle vrede over, på samme måde som man tidligere blev irriteret på Sting og Bono over deres store brandtaler på Davos.

Men pas på. For den vrede er ikke alene forudsigelig, den er også ekstremt svær at stå på mål for, så lad den for Guds skyld ikke komme ud. Gem den inde i dig selv som en lille sort bold, smil med tænder, og glæd dig i stedet over, at de trods alt bruger deres platform til at forsvare en minoritet.

— Lasse Lavrsen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

henrik poulsen

"Hvorfor er det så irriterende, når kendte pludselig vil omtales som ’de’ og ’dem’?"

Fordi ordene i forvejen betyder noget andet.

Jeg forstår godt, hvis nogen gerne vil omtales som noget andet end "han" eller "hun", men ville det så ikke være smart at finde ord, som ikke allerede er i brug og har en anden betydning? "De" og "dem" er simpelthen meningsforstyrrende,når de bruges på enkeltpersoner.Jeg har prøvet at læse en tekst,hvor disse ord bruges således, og det var meget forvirrende, for hvad stod der lige?

Bjørn Pedersen, Halfdan Illum, Maria Bjerregaard, Jan Fritsbøger, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

tjah den slags småproblemer kan nemt løses, simpelthen ved slet ikke at læse om nogen kendte binære eller non.

Det er skide irriterende fordi de forventer at andre mennesker nu pludseligt skal andre deres perspektiv på tilværelsen. Det er en lidt ufølsom måde at forcere sin egen identitetsændring ned over hovedet på andre, ved at forlange at man nu skal omtale dem anderledes end man hidtil har gjort.

Tiderne ændrer sig, men man kan ikke forlange af andre mennesker at de nødvendigvis skal følge med. Det er i dag naturligt at man er dus med folk man møder, men ikke kender. Dog kan de fleste høflige mennesker godt svinge sig op til at være dis når man møder en nydelig ældre dame eller herre og typen af interaktion lidt signalerer at man er dis.

I det hele taget så kan den overdrevne fokus på hvorledes vi omtaler hinanden gøre mere skade end gavn, da frygten for at komme til at sige noget forkert skaber berøringsangst i stedet for dialog.

Eksempler er det forfærdelige og næsten uddøde udtryk, "personer med anden etnisk oprindelse end dansk", som jo er skabt til at tungen slår knuder og som aldrig er er blevet brugt i en eneste naturlig samtale i det virkelige liv hvor folk interagerer på kryds og tværs. Det er vanvittigt distancerende.