Brevkassen: It’s my party, og jeg serverer uvegansk, hvis jeg vil

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet problem er for lille – intet for stort

Mia Mottelson

Moderne Tider
2. oktober 2021

Jeg skal holde min 70-årsdag for et selskab på 50 mennesker. For at få råd til at invitere så mange laver vi maden selv med min datter som køkkenchef. Menuen er østers, stor grill med buffet af passende tilbehør og chokoladekage til dessert – udelukkende ting, jeg hver for sig og til hver en tid kunne spise mig mæt i. Det er jo min dag – så jeg bestemmer.

Eller rettere, det gør jeg så ikke. For nu forlanger min datter, at jeg også tilbyder vegetariske, veganske og glutenfri alternativer til dem, der ikke deler mine spisevaner. Gu’ vil jeg ej, tænker jeg umiddelbart, men hun insisterer på, at sådan er det nu om stunder, og jeg vil fremstå hensynsløs, hvis ikke jeg er med på den.

Hvad mener min grønne og fornuftige avis om sagen?

Årgang 51

Svar I:

Først: Tillykke med de 70! Dernæst: Lad være med at opføre dig som en på syv. Det er da ikke ’din dag’, hvor du derfor må bestemme. Du er vært for et gæstebud og har derved påtaget dig det ansvarstunge hverv at sørge for, at alle deltagere får en dejlig aften – ikke noget nymodens snowflake-pjank, men Emma Gad – samt at alle føler sig præcis lige velkomne. Også dem, der har en velbegrundet kritisk indstilling til industrilandbrugets behandling af andre arter end os selv og ikke evner at undertrykke den viden som os andre. Eller er så uheldige at slæbe rundt på en allergi. Heldigvis er det ikke så svært: En svampetoast med revet trøffel til forret og en separat grill med marinerede grøntsager og grillet ost. Og du er med ét en fremragende vært på hele 70 år. Hurra!

– Anna von Sperling

Svar II:

Jeg er træt af vegansk mad. »Man tænker slet ikke over, at der ikke er kød og mælkeprodukter i,« siger folk. Nå. Jeg tænker ikke over andet.

For nylig var jeg på et medarbejderseminar i forbindelse med mit arbejde på et mindre dansk dagblad. Vi havde lejet os ind i nogle meget kreative lokaler ude på Refshaleøen, og frokosten var inkluderet. Vi fik ’Chili sin carne’ – en ret, som burde forbydes alene på grund af navnet. »Så kan I alle sammen spise med,« sagde den i øvrigt søde værtinde. Men jeg kunne faktisk næsten ikke spise med. Det smagte af indkogt tomatpuré. Jeg savnede kød. Kød og cremefraiche. Vegetarer og veganere har traditionelt beklaget sig over, at de har svært ved at vælge kød, ost, æg med videre fra. I visse dele af befolkningen – og i hvert fald mange steder, hvor jeg færdes – er det i dag ofte svært at vælge de samme produkter til.

Og så til spørgsmålet: Jeg synes så afgjort, at de gæster, som ønsker det, skal have mulighed for at blive mætte uden at spise østers og grillet kød (det lyder som en god fest). Det er træls at blive påduttet andre menneskers madvaner.

– Kristian Villesen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg vil sagtens kunne nyde din menu. Men tænker også, at du ikke selv ville nyde din fest, hvis halvdelen af dine gæster ikke får noget at spise. Det ville blive en dårlig oplevelse for dig også. Derfor skal du selvfølgelig ikke hoppe over i den anden grøft - det er jo din fest, som du siger. Men suppler med noget tilbehør, der kan spises af alle - nogle gode og kraftige salater, gode brød, frugt som supplement til desserten etc. Så dine veganske gæster også går mætte fra bordet.

Rune Kjær Rasmussen

Ja, det er da en hurtig måde at vise, at døde dyr på menuen er vigtigere end at vise respekt for sine "venner".

Til gengæld kan jeg sige, at det er meget populært aldrig at tage hensyn til veganere (som jeg har været i snart ti år). Der er ting som voksenmobning, at fortælle at man i hvert fald aldrig kunne leve uden kød fra andre dyr, at forlade bordet hvis nogen sammeligner grise og hunde eller påpeger andre tilfældige forskelle imellem, hvem nogen spiser eller ej og konstant omtale af, hvordan visse af de dyr nogen spiser er blevet behandlet meget mere udbredt. Jeg oplevede f.eks. engang en, der nærmest hysterisk, grinende, fortalte om hvordan de på et slagteri, han engang havde arbejdet, havde kastet med afskårne grisehoveder til hinanden.

Man kan også opleve, at man bliver "tilbudt" diverse ting, som ikke er plantebaserede (med et forkert ord "veganske", da det er etisk baseret og dermed umuligt på trods af dets udbredelse) med en eller anden undertone af, at "det pjat må da snart gå over". Med andre ord opfattes veganisme, som værende en slags egoistisk idé, selvom det er det omvendte. Det bygger på en respekt for liv, der rækker længere end tilfældige ideer om "kæledyr" og "slagtedyr", og hvad mennesker ellers har fundet på at kalde andre dyr for at ophøje eller helt reducere dem.

Hvis jeg blev inviteret til en fest, hvor jeg vidste, at der kun ville blive serveret en menu med døde dyr, så ville jeg, selvfølgelig, melde afbud og i det hele taget kraftigt overveje, om det er en relation, jeg har lyst til at være i ang. "værten". Jeg har fået nok af folks diskriminerende adfærd på det punkt. En adfærd der tydeligvis bunder i, at hvis du ikke kan komme op med et godt argument imod noget, så kan du altid forsøge at latterliggøre eller udelukke andre under påskud af, at "it's your party".

Søren Cramer Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Rune Rasmussen, undskyld mig, men du lyder en smule paranoid. Du taler som om, at det er et personligt angreb på dig, hvis alle andre ikke gør, som du vil have det. Jeg synes faktisk, at du selv præsenterer den gode løsning for dig selv. At blive væk.

Sune Sørensen, Jan Kauffmann, Claus Nielsen og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Du kender mig ikke, og eftersom emnet ikke er mig, så har jeg ingen interesse i at svare på det, du skriver. Men så fik du da puttet "mig" ned i en boks på en ret diskriminerende og ubehagelig måde.

Rune Rasmussen, hæ, hvis det jeg skriver kan opfattes som diskriminerende, så er barren for krænkethed godt nok lav. Jeg giver dig jo såda nset fuldstændig ret i i din konklusion Find nogle andre venner. Dem du har vil aldrig være gode nok til dig.

Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Jeg synes, du lyder paranoid, og som om alt, hvad du oplever, er et personligt angreb på dig. Få dig nogle nye venner for dem du har vil aldrig være gode nok til dig.

Hihihi, hvis det kan opfattes som diskriminerende.

Rune Rasmussen, du må jo bare selv få styr på dit shit. God fornøjelse.

Rune Kjær Rasmussen

Rikke Nielsen, du må jo bare selv få styr på dit shit. God fornøjelse.

Rune Kjær Rasmussen

Men tak for at understøtte min pointe om "personangreb".

Michael Slotsted

For satan, er du decideret 7 år, Rune?

Rune Kjær Rasmussen

@Michael Slotsted

Latterlig kommentar.

Igen: Emnet er ikke "mig". Prøv at holde fokus på emnet i stedet for at bekræfte min pointe om "personangreb". Hvis du kan.

Rune Kjær Rasmussen

Nå men, jeg har et forslag til alle dem, der åbenbart er enige i, at veganere, og lignende, bare skal fucke af, når der skal holdes fest eller medbringe deres egen mad og i øvrigt holde deres kæft, hvis ikke de vil kaldes for paranoide, barnagtige e.l.

Forslaget går ud på, at alle, der lever på en lidt anderledes måde end den leverpostejfarvede masse med normativt farvede klinker i badeværelset, skal udelukkes på enhver måde, men, selvfølgelig, dybt inspireret af denne tråd, have at vide, at de opfører sig som ofre, hvis de påpeger dette eller taler om at have et andet standpunkt end andre.

På den måde kan man både få luget ud i sine påståede venner, fordi de ikke ligner en selv, men samtidig skyde skylden på dem, fordi de ikke opfører sig som tjenere. Og i øvrigt også miste venner løbende i takt med, at de ændrer opfattelse af, hvad de vil eller ej, hvilket mange mennesker, der ikke er kørt helt fast i et tanketrummerum holdt godt fast af indoktrinering, rent faktisk gør.

Og til sidst kan man så sidde sammen med nogen, der ligner kloner af en selv på de fleste niveauer, men stadig, pudsigt nok, tale om "de andre", der skal udskammes, udelukkes og mest af alt holde deres kæft, fordi meningen åbenbart er, at "ytringsfrihed ikke er for alle". Man kan evt. bare begynde at tale med sit eget spejlbillede på "bedste" apartheidagtige vis.

Rune Kjær Rasmussen

Men dog ikke så "farligt" som at være et dyr i en industri, hvor man med sikkerhed er ejet af andre, som hovedregel lever et dårligt liv, og bliver slået ihjel, som regel lang tid før man ellers ville dø.

Et faktum som, selvfølgelig, ofte undgås, fordi "det sælger ikke så godt". Det gør absurd ordsminke så som "human slagtning", altså en venligsindet slagtning, til gengæld. Dyremishandling er bare svært at sælge.

Gert Romme
"Til gengæld griller vi hver aften på gasgrillen i vores højisolerede udestue, og det vi griller er meget sjældent kød."
Nu er du her stadigvæk, så det gør du sikkert, men pas på kultilten...

Jeg vil gerne bakke Rune Rasmussen op. Selv har jeg levet overvejende vegansk siden 1982 (ca?) Det har været en udfordring på mange måder, er blevet latterliggjort, har fået serveret måltider hvor kødet lå gemt eller var fjernet efter tilberedning. Blandt andet .
Det er egentlig først indenfor de seneste par år, kolleger og venner accepterer uden at skulle fremhæve kødets velsignelse. Og; årsagen ligger formentlig i, at jeg har “ændret” min begrundelse, fra etik og dyrevelfærd, til helbredsmæssige årsager.
Jeg kan forøvrigt høre genboens grise skrige af frygt når de skal læsses i den fire etager store lastbil der kører dem til slagtning. Formentlig en lang og frygtfyldt rejse.

Mvh Hanne Pedersen

Hanne Pedersen, jeg tror også tiderne er ved at ændre sig og at accepten af en mere balanceret kost er ved at indfinde sig. På et tidspunkt kommer vi også til at spise insekter om end dette nok ikke er noget for de vegansk orienterede. Men vigtigt i en overbefolket verden.

Personligt er jeg ikke den stor kødelsker., men er ikke fanatisk hverken for eller imod.

Jeg forsøger i sociale sammenhænge at navigere mellem dem, der i høj grad er og dem, der slet ikke er. De ekstremistiske på begge sider har jeg dog ikke meget respekt for. De vil kun fjendskabet og konflikten.

Faktum er dog at vores måde at leve og spise på, vil ændre sig i de næste dekader. Om det så bliver udelukkende vegansk tvivler jeg på, men i højere grad. Der vil ske meget teknologisk udvikling i samme periode., som vil bringe andre spiseformer med sig end dem, vi kender lige nu. På linje med insekterne.

Rikke Nielsen jeg tror også at tiderne er i langsom forandring - håber det i hvert tilfælde.
Jeg bakker stadig Rune op; dels fordi jeg selv har været der, dels fordi nogen skal tale dyrenes sag. Nogen skal tale naturens sag. Nogen skal tale flygtningens dag . Nogen skal tale de udstødtes sag . Nogen skal tale for dem der ikke selv har en røst.
Som jeg skrev, kan jeg høre grisene skrige og hvis ikke det var for min alder (57) og distancen, tror jeg at jeg kunne komme på forsiden af EB . Jeg kan ikke forstå at det er lovligt i et oplyst samfund som vores, at behandle levende væsner på den måde.
Mvh Hanne Pedersen

Ruth Sørensen, Rune Kjær Rasmussen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar

Hanne Pedersen. dyremishandling er ikke ok, og derfor er det selvfølgelig vigtigt at købe sit kød steder, hvor man ved, at dyrene har haft et godt liv. Dette kan godt være svært - endnu, men de gode steder findes.

Heldigvis er der også en begyndende forståelse for dette blandt både dele af landbruget og forbrugerne. På trods af lobbyismens kæmpe indflydelse og politikernes beskyttelse, er jeg sikker på, at den industrielle dyreproduktion har en kort levetid foran sig. Køberne vil stille og roligt finde andre steder.

Ja, enig, man skal tale de udstødtes sag - i det øjeblik man bliver ekstremistisk har man dog tabt. Respektfuld kommunikation er central i at udbrede et budskab og skabe forandring.

Christine Nordentoft

Selvfølgelig skal gæster blive væk, hvis de ikke bryder sig om menuen - respekt for det. Men samtidig må værtsfolkene have lov til at servere, hvad de synes hører sig til ved en god fest - respekt begge veje!❤️

Gitte Runge, Claus Nielsen, Henning Kjær og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Kalder du det, du skrev til mig tidligere for respektfuld kommunikation?

Rune Kjær Rasmussen

@Christine Nordentoft

Eftersom veganisme er et etisk standpunkt, hvor man forsøger at leve på en måde, der skader andre dyr så lidt som muligt, så er det at insistere på udelukkende at servere retter med kød til alle det samme som at sige, at veganere skal blive væk. Det har ikke noget med respekt begge veje at gøre.

Rikke man kunne jo kalde det idealisme - ekstremisme lyder; i mine ører, ret negativt

Mvh Hanne

Rune Kjær Rasmussen

Jeg synes så, at det f.eks. er ret ekstremt at gå ind for at slå en tyrekalv ihjel med en boltpistol, så mennesker kan få den mælk, koen ellers producerer på grund af den.

Hanne Pedersen, der er absolut intet galt med at være idealist. Idealister har jeg intet problem med. De har typisk så meget situationsfornemmelse, at de godt kan respektere andre mennesker for deres holdininger. Problemet opstår først, når et menneske ser sig så ophøjet på andres vegne, at den rette tro skal prædikes. Så bliver det for ekstremt for mig. For religiøst. Og ikke acceptabelt i min optik - heller ikke ved mit bord, for at blive ved emnet.

Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Nu har veganisme så intet med tro at gøre. Dyr findes, så hvad er din pointe?

Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Hvis du kræver respektfuld kommunikation, så er det en god idé at møde andre med det samme frem for at kalde andre for paranoide, eller at de opfatter alt som et angreb efter at vedkommende har delt visse oplevelser af ubehagelig karakter, i dette tilfælde i forbindelse med veganisme eller lade som om, andre ikke eksisterer.

Men nej, der er ingen, der kan lide, at nogen prædiker om noget, der ikke er blevet bedt om. Den underlige oplevelse ang. veganisme er så i min erfaring, at det som oftest er folk, der ikke er veganere (endnu), der bringer emnet på bane. Enten i form af et eller andet angreb eller af reel interesse. Sandsynligvis fordi de fleste mennesker er imod dyremishandling og drab på dyr og derfor, i hvert fald teoretisk, er langt tættere på veganisme som værdigrundlag, end de selv umiddelbart tror. Jeg bringer faktisk stort set aldrig emnet på bane, fordi for mig er det bare hverdag, en del af noget helt almindeligt, som jeg ofte ellers ikke tænker på.

Hanne, der er kun 2 etager på transport med slagtegrise. dem med 4 etager er smågrise, der sikkert bliver eksporteret til videre opfedning, de skal ud på en lang rejse.

Rune Kjær Rasmussen

"Slagtegrise". Det er noget af et skæbnestempel. Så er man virkelig blevet til en ting med kød på.

Benjamin Bjerre

@Christine Nordentoft
Mener du virkeligt at det er respektfuldt at invitere folk til fest og så servere dem en menu du udmærket godt ved de ikke vil spise?

Jeg ville opfatte det som en bevidst fornærmelse. Hvis du ikke gider at jeg kommer, så lad dog være med at invitere mig overhovedet. Ikke noget med at sammenflikke et eller andet latterligt påskud, så du kan lade om om det er min skyld at jeg ikke dukker op.

En danskers madvaner/ etik er der ingen der skal forsøge at rokke.
Man kan da godt kalde det et holdningsspørgsmål, der er dog forbundet så ekstrem megen planlagt mishandling og lidelse med dette, at det ikke burde reduceres til et såkaldt “holdningsspørgsmål”.
Mvh Hanne Pedersen

Ruth Sørensen og Rune Kjær Rasmussen anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

Indimellem er der dog nogen, der opdager, at de ikke lever i overensstemmelse med, hvad de reelt synes. For ikke så længe siden mødte jeg en kvinde, der fortalte mig, at hun var holdt op med at spise kød, fordi hun havde kigget på sin hund, samtidig med at hun var i gang med at spise noget med oksekød og pludselig tænkt, at det lige så godt kunne være ham, hun var i gang med.

Rune Kjær Rasmussen

@Hanne Pedersen

Jeg kan huske, da jeg selv blev veganer i januar 2012 fra den ene dag til den anden efter at have set et klip med en kalv, der blev skudt med en boltpistol og derefter begyndte at undersøge for alvor, hvordan tingene foregår i den såkaldte kødindustri. Det er et mildest talt ufatteligt voldeligt område at beskæftige sit sind med. Dybt ubehageligt. Og af præcis samme grund bruges der ufatteligt megen ordsminke på at forsøge at lette forbrugeres samvitighed, når de (helt unødvendligt) køber produkter, som den industri står bag. Jeg husker blandt andet, da jeg læste, med total vantro først, at alle hanekyllinger bliver kværnet eller gasset, fordi de betragtes som ubrugelige. På det område synes jeg, at jeg medlem af en sindssyg art.

Men det helt absurde så som mærkatet "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" på pakker med oksekød e.l. har sneget sig ind selv i stand up comedy, hvor Anders Matthesen meget enkelt kalder det for perverst. Og jeg tænker, eller rettere håber på, at det vel er begrænset, hvor længe en mur af fortrængning kan holde.

At omlægge landbrug til dyrkning af planteføde direkte til mennesker, frem for som foder til dyr, der så bliver spist, er en fremragende løsning på mange af de livstruende klimaforandringer, vi ikke står overfor, som nogen kalder det, men er midt i. Det er MINDBLOWING, at så mange alligevel vælger at holde fast i gamle vaner med ideer om, at "ingen skal bestemme over mig" i forhold til et valg, der handler om netop at bestemme over andre væseners liv fra fødsel til død (drab). Men måske er arten Homo sapiens samlet set en ret uintelligent art på det område.

Lise Lotte Rahbek

Det er i grunden et sjovt spørgsmål.
Hvis man inviterer 50 gæster til fest, kender man vel også deres mad-præferencer.
Der kan sagtens være både diabetikere, glutenallergikere og veganere blandet sammen... holdnukæft en lortefest det kunne blive, hvis alle bare smed mad og skældsord og moralkedekser og kogebøger i hovedet på hinanden og i øvrigt gik derfra med både skrammer, sår og tomme maver.
Hold 2 fester:
1. for dem som kommer for at holde fest for de 70 år
2. for dem som egentlig kommer mest for at blive sure på de andre og på maden.

I øvrig indeholder menuen 'passende tilbehør' til grillen. Man kan håbe på brød, salat og enelleranden slags tilberedte kornsorter. Så kunne det vel nok gå. Men det er da også fedt at skælde ud på hinanden, hvis festen er lidt sløj. Og musikke: Der må sgu da også være nogen som kan blive krænkede over musikken og evt. festsanges indhold. Og talerne.. :-o

Jeg er glad for ikke at være inviteret. Det kan kun gå galt.

Lise Lotte Rahbek

Her er mit forslag til en sang til festen.
Så godt som kan føle sig krænkede, det være sig københavnere, feminister, LGBTQ, alkohol-afholdende, veganere og pacifister:

Kræn Pærsen var fra Børglum sogn,
en lystig gammel vendelbo
Folk sag' om ham at han var dovn,
selv sag' han han blot tog den med ro,
nu var Kræn nå'd af en tørstig sjæl,
og for at få søvnen ud af sin krop,
så tog han sig hver morn' en pægl af sin bedste bjæsk når han stod op
[omkvæd]
hej kom faldera grib om madammen, ud på gulvet en-to-tre
vi åd og vi drak og vi slåssed sammen,
jo Kræns begravels' var der nåed ved.

En morn' havde Kræn været skidefuld
og hans hoved' gjorde frygtli' ondt
så da han stod op faldt han omkuld og drejed hove't en omgang rundt
og doktorn' kom og så til Kræn
men Kræn var gået hjem til Gud,
så hans kone gjor' ham ren og pæn
og sendte til familien bud.
[omkvæd]

Hans venner mødte alle op
og enken bød på saltet flæsk og gule ærter og en kop eller fler af Kræns den bedste bjæsk,
Så sagd' Maren, naboens viv, "Hvor ær'ed synd for stakkels Kræn, a haj sku gå hen og mist' si liv"
"Åh hold nu kæft" sagd Marens mand
[omkvæd]

"Såså, sårnt si'r man intj til en begravls'" sagde Niels fra nabogården
"Det var satans", sagde smedens Jørgn', "Der' vist nåed gal med din begavls"
og så sprang Niels og Jørgn på hinanden
og pludslig sloges alle mand
én fik en flaske midt i pand'n
og Maren hun misted sin sidste tand
[omkvæd]

En flaske bjæsk røg gennem rummet
og pludslig blev der ro igen
al skrål og larm var helt forstummet
da flasken lander ovn' på Kræn
Hans skjorte den blev våd og klam
og hans næse får den gamle glød
han sagd " hvem fan smider rundt med mine drammer, skal de ødes væk bar' fordi jeg'e død!"
[omkvæd]
Og nu skal der festes: FOR KRÆN!
(De gyldne løver, frit efter 'Finnegans Wake')
https://www.youtube.com/watch?v=qR_K3fkhINY

Hvis man bestiller maden udefra er der vel ikke rigtig noget ekstra arbejde for værten i at bestille en vegansk/vegetarisk/glutenfri kuvert, hvilket de fleste steder jo har på menuen. Så kan jeg virkelig ikke se problemet.

Nu ved jeg dog også selv hvor stresset jeg kan blive over at skulle afholde et større selskab, og har man oven i købet selv stået og svedt over en del af maden, synes jeg, at man fint kan bede gæsterne om at medbringe deres egen mad, hvis de har specielle ønsker eller behov. Man bør også som gæst respektere, at værtens formåen måske ikke altid rækker til at tilgodese alles ønsker.

Rune Kjær Rasmussen

Hvis man serverer planteføde som udgangspunkt, så er der muligvis kun et hensyn, glutenfrit, der skal tages.

Jeg fik engang et mindre chok, da jeg hørte en, i øvrigt altædende (næsten), mand, foreslå, at der i den SFO, jeg var i praktik, og andre institutioner burde være planteføde som udgangspunkt, netop fordi alle kan spise det. Tænk engang. Så enkelt kunne det være. Frem for at insistere på alt muligt, som, utvetydigt, udelukker andre fra at deltage.

Jeg synes, det er rystende, når jeg hører, hvor mange besværligheder, nogle mennesker skal igennem i visse institutioner i forhold til, at deres barn spiser planteføde.

Måske man skulle blive bedre til at skille skæg fra snot i denne debat.

At frastå fra at spise kød med baggrund i dyrets lidelser, må nødvendigvis handle om, hvordan vores industrielle dyreproduktion er optimeret til ekstremer, til store skade for dyrene, hvilket også er et kæmpe problem. Som vi, som forbrugere, skal kræve endnu mere fokus på. Og i den kontekst giver det fuldstændig mening.

I modsætning til dyr i frilandsbrug, hvor der er fokus på at sikre dyrene et værdigt liv. Inden de bliver til foder. Og at det skal være denne form for dyrehold, der skal være fremtidens dyrehold i højere grad end nu. Og at man i den situation fravælger at spise kød af andre årsager end dyrets lidelser.

At give dyrene bedre forhold, vil kræve mere plads og mere tid, hvorfor mængden af kød vil blive mindre - kvaliteten formentlig bedre og priserne højere. Og godt hjulpet på vej af klimahåndteringen, vil plantebaseret føde vinde yderligere frem. Sammen med andre former for foder, som f.eks. insekter, etc. I fremtiden er det dog nok givet, at en større del af menneskefoder være plantebaseret end tilfældet er nu.

I vores nuværende situation ser det ud som den naturlige udvikling.

Historisk set er mennesket et altædende (omnivore) dyr, og det giver os en kæmpe fordel ift. at tilpasse os ændrede ydre omstændigheder. Også nu, hvor klimaet banker på for, at vi finder en løsning. Men faktum er, at vi hverken er det ene eller det andet. Vi tilpasser os. Sådan har det altid været og sådan vil det formentlig blive ved med at være, medmindre der indtræffer en pludselig mutation, der gør, at vi ikke længere kan tåle at spise plantebaseret føde.

At beskylde kødædere for noget grimt og planteædere for noget andet grimt, giver derfor slet ikke mening. Vi er bygget til begge fødekilder allesammen. Og det handler om at optimere chancen for overlevelse.

Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

At afstå fra at spise kød, og andet, fra andre dyr, som veganer, handler om at påføre så lidt lidelse som muligt med udgangspunkt i, at andre dyr også er levende, bevidste, sansende væsener på deres egen måde. Deres liv er uvurderligt vigtigt for dem selv. Og hele ideen om at mennesker ejer andre dyr, er den første, og mest grundlæggende man kan stille spørgsmålstegn ved i den forbindelse, da det er en menneskeskabt lov, der kan fjernes igen.

Rent sundhedsmæssigt så betyder det at afstå fra at spise kød, at man undgår animalsk fedt og kolesterol, hvilket f.eks. er godt for hjertet, det forhindrer forhøjet blodtryk, og impotens m.m. Det kan man også læse om på utallige sites, bl.a. her:
"An evidence- based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates." (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19562864/) eller her: https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits

Med hensyn til klima og miljø så er det at gå over til planteføde en af de vigtigste faktorer, der igen og igen fremhæves. https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-da...

Så med andre ord er det sundt og lækkert at gå over til planteføde. Jeg vil garantere enhver, der prøver, at de får det bedre, end de har haft det før. Jeg kender en del, der har fortalt om, at de netop har fået det bedre af det skift. Og eftersom det også er betydeligt bedre for miljø og klima, så er det en win-win-situation.

Rune Kjær Rasmussen

Her er en masse information om veganism, som enhver kan gå ind og kigge på. Sitet undgår ubehagelige billeder. http://www.evolvecampaigns.org.uk/evolve/default.aspx

Rune Kjær Rasmussen

plus e. :)

For og imod kød eller plantebaseret kost er de priviligeredes debat. For dem, der har ressourcer til at vælge og vrage. Et emne man kan rase over, mens man sidder på cafén og drikker sin caffe latte (med rismælk), eller føler sig berettiget til at ødelægge familiefesten.

En debat der vil forstumme i samme øjeblik fattigdommen indtræffer, og det ikke længere er muligt at have hellige principper. Heller ikke på andres vegne. I det øjeblik mad bliver det muliges kunst og et spørgsmål om at overleve. Præcis de forhold som store dele af verden rent faktisk lever under.

Rune Kjær Rasmussen

@Rikke Nielsen

Det er det rene vrøvl, du skriver. Jeg er på ressourceforløbsydelse, svarende til kontanthjælp. Du famler i tåge efter et argument, der ikke findes.

Slut herfra. Det er unødvendigt at tilføje mere her.

Rikke Nielsen jeg er på sygedagpenge. Det er et prioriteringsspørgsmål . Og det er muligt at leve bæredygtigt for få midler.

Mvh Hanne Pedersen

Rune Kjær Rasmussen

En afsluttende bemærkning her: Det er generelt billigere at leve af planteføde.

Sune Sørensen

Din fest, dine regler og du kan nemt fixe det så dem der er veganske ikke sidder sultne tilbage. Når det nu alligevel er en buffet, så er det meget nemt at tilføje nok grønt og så er der mad til alle - også dem der ikke spiser kød.

Der findes jo faktisk nogle mennesker der ikke kan tåle gluten, peanuts osv, så en fin lille måde at omgå det på er at spørge om der er nogen der er allergiske overfor bestemte fødevarer.

Vælger man at være vegetar, så er man forhåbentlig så fornuftig at man også kan respektere at andre ikke har valgt det samme. Det er DIN 70 års dag, så du bestemmer menuen.

Er man veganer eller lignende og vil holde en rund fødselsdag, så skal man da bare servere en vegansk menu for sine gæster. Gæster har absolut ikke krav på at der er kød eller animalske fødevarer på menuen.