Interview
Læsetid: 12 min.

Cancel culture er ikke nyt, siger Noam Chomsky: »Forskellen i dag er, at det er venstrefløjen, der gør det«

I en alder af 92 er Noam Chomsky stadig en stålsat modstander: af USA’s optræden på verdensscenen, af Det Republikanske Partis excesser – og af venstrefløjens tendens til at overtage højrefløjens gamle kampmidler og forsøge at lukke munden på politiske modstandere
»I mange år måtte jeg bogstavelig talt have politibeskyttelse på campus, når jeg talte om bestemte emner,« fortæller Noam Chomsky.

»I mange år måtte jeg bogstavelig talt have politibeskyttelse på campus, når jeg talte om bestemte emner,« fortæller Noam Chomsky.

Graeme Robertson

Moderne Tider
30. oktober 2021

Noam Chomsky er en institution på den amerikanske venstrefløj. Gennem årtier har han kritiseret USA’s fremfærd i verden, fra Vietnam, Laos og Cambodja til Serbien, Irak og Afghanistan, alt imens han har opretholdt et virke som en af verdens mest indflydelsesrige – og omdiskuterede – lingvister.

Men selv om den nu 92-årige forfatter, forsker og aktivist gennem et helt liv har kæmpet venstrefløjens kampe og været en slags intellektuel dissident i sit eget land, ser han lige nu med en vis bekymring på de metoder, der har vundet frem blandt USA’s progressive. Det gælder navnlig den såkaldte cancel culture – altså det fænomen, at forfattere, journalister, skuespillere og andre mediepersonligheder forsøges fyret eller på anden vis sanktioneret offentligt på grund af ytringer, som nogle finder stødende.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Nielsen

Super god artikel med Chomsky,- ja tak til mere. Så gerne han kom på listen til "langsomme samtaler" med Lykkeberg.

Annette Chronstedt, Anders Olesen, Søren Kristensen, Niels Bønding, Erik Winberg, Lotte Tvede, ingemaje lange, erik pedersen, Anne Søgaard, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, John Olsen , Henrik Ilskov-Jensen, Jes Balle Hansen , Steen K Petersen, Inger Pedersen, Jonas Krøner, Olaf Tehrani, David Zennaro, Michael Schilling, Morten Balling, Vartovkollegiet Vartovkollegiet, Morten Voss, Mikkel Lambert, Kenneth Graakjær, Chris Erichsen, jens christian jacobsen, Jan Fjellerup, David Lindhardt, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Maria Ulsig og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

virkelig god artikel. MEN hvad f.... er det for noget uorden at bringe en artikel dateret 30 oktober allerede om morgenen den 28 (og måske endog endnu tidligere, men jeg opdagede den om morgenen)??? Troede faktisk et øjeblik, at det var en artikel fra et tidligere år der pludselig var dukket op igen.
Et er at I ofte lægger morgendagens avis på tidligt aftenen før (allerede det er en uskik), men ligefrem to dage før er noget rod. Det kunne være dejligt med en forklaring?

Erik Vindbjerg

Sapere aude! Chomsky har et fascinerende intellekt, der skinner igennem endnu trods alderen, og som han igennem tiden har bevist stort mod til at betjene sig af. Kontroversiel, ja, men jeg tror ikke han indtager det ledige standpunkt mhp. at skabe opmærksomhed omkring sig selv, men mere som en konsekvens af at han sætter sig grundigere ind i tingene end de fleste, herunder forfølger kildehenvisninger, også på fremmedsprog, og så memorerer dem for evigt.

René Arestrup

Det kræver ikke en skarpsindig hjerne som Comskys at gennemskue cancel-kulturens autoritære understrømme.

ulrik mortensen, Jeppe Bundgaard og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Enhver politisk koncept med 'cancel culture' i værktøjskassen er dømt til en megafascistisk transformation, medmindre det evige, tavse flertal omsider begynder at vende det døve øre til såvel shitstorme, som Den Fjerde Statsmagt, til fals for for 'tredive sølvpenge' [clickbait's], i bytte for hæmningsløst at fyre op under dem.

Jeg finder 'cancel culture' lige så modbydelig, infantil, historieløs og frastødende, som jeg finder dennes udøvere.

Jeg er 'venstrefløj'!

Annette Chronstedt

Hér får man mandens skarpe beskrivelse af kapitalismens konsekvenser, efterfulgt af lytterspørgsmål, - for blot 2 uger siden:

https://youtu.be/y8UciV-Frr8

Annette Chronstedt

PS: Hans fremragende tale varer 53 min., og derefter besvarer han spørgsmål, så man efter ialt halvanden time sidder tilbage med lys over så godt som samtlige kriser i vores aktuelle verden. Det er storslået.