Grønt dilemma
Læsetid: 15 min.

Europa risikerer at skulle vælge mellem menneskerettigheder og solceller

Flere af verdens førende solcelleproducenter er under mistanke for at bruge tvangsarbejdere i Xinjiang-provinsen. Kinas centrale rolle på markedet kan tvinge EU og USA til at vælge, hvad man vægter højest: hensynet til menneskerettighederne eller den grønne omstilling
Kina tegner sig for omkring 78 procent af verdens solcelleproduktion. Hverken Dansk Energi eller brancheforeningen Dansk Solkraft har dog tal på, hvor mange solceller eller komponenter herhjemme, der stammer fra Xinjiang eller Kina. På billedet ser vi Kallerup Renseanlæg i Høje Taastrup.

Kina tegner sig for omkring 78 procent af verdens solcelleproduktion. Hverken Dansk Energi eller brancheforeningen Dansk Solkraft har dog tal på, hvor mange solceller eller komponenter herhjemme, der stammer fra Xinjiang eller Kina. På billedet ser vi Kallerup Renseanlæg i Høje Taastrup.

Magnus Hove Johansson

Moderne Tider
9. oktober 2021

For at begrænse klimakrisen bliver vi nødt til at udskifte vores energikilder. Ud med kul og olie, ind med vind og sol. Det er de fleste efterhånden enige om. Men hvad gør man, hvis de menneskelige konsekvenser ved den grønne omstilling bliver for store?

Gennem foråret har flere videnskabelige rapporter og journalistiske afsløringer vist, at både de europæiske og amerikanske solcelleindustrier er afhængige af underleverandører, der er under stærk mistanke for at bruge tvangsarbejde udført af den undertrykte muslimske minoritet, uighurerne, i den kinesiske Xinjiang-provins.

Sagerne har rejst spørgsmålet om, hvorvidt politikerne bør komme på banen og eksempelvis forbyde import af særlige varer fra Xinjiang. Et værktøj, der lige nu tales varmt for i EU, og som USA allerede har taget i brug.

»Der er et momentum for at indføre den type forbud lige nu,« siger leder af ngo’en Human Rights Watchs Kina-afdeling i Washington, Sophie Richardson, og understreger: »Det er jo forbrydelser mod menneskeheden, vi taler om her.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Børge Jacobsen

Hvorfor bliver de her solceller ikke produceret i EU? Fordi de her solcelle parker bliver opført af private investorer, som udelukkende ser på den billigste pris. Menneskerettigheder, slaveri og diktaturstyre er de ligeglade med. Kun maksimal profit tæller. En privatiseret infrastruktur er en katastrofe for landets borgere. Såvel i Danmark som resten af EU. Den går kun ud på at hive så mange penge op af folks lommer som muligt. Helt uden moral og etik - Det er ikke uden grund menneskeligheden stor over for en klima- og miljøkatastrofe. Den blev skabt, fordi det var den billigste og mest profitable vej at gå kortsigtet. Og det er kernen i kapitalismen og privatisering, maksimal profit på kortets mulige tid - Uanset konsekvenser.

Privatisering af infrastrukturen i Danmark er noget af det tåbeligste der politisk nogensinde er sket i Danmark. Her kan man med rette bruge ordet generationstyveri. Et tyveri, som først og fremmest Venstre stå til ansvar for. Så en stemme på Venstre & Co er en stemme på afgrunden.

Vi bliver bare ikke klogere. Ikke mindst fordi vi har et politisk setup, som hele tiden forsøger at manipulere befolkningen. Desvære ikke helt uden resultat.

Bjørn Pedersen, Naja Abelsen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Peter Høivang, Kim Houmøller, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Carsten Munk, Jens Severin, johnny volke, Klaus Schwab, Jacob Johansen, Steffen Gliese, Jeppe Bundgaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Der kan ligge en hel del sandhed i, at solceller - øvrigt som ganske meget andet, bliver fremstille af tvungen arbejdskraft i Kina, og vel og mærke "arbejdskraft" der er tvunget med brug af vold.

I hvert fald er prisen på solpaneler faldet dramatisk gennem de seneste 20 år. I starten af 2000-tallet købte vi de første 4 solpaneler, og prisen var 11.200 kroner - 2.900 kroner for hvert panel. Og de seneste vi har købt, var 24 paneler i bestilt i 2019 og leveret i 2021, og de kostede knaps 500 kroner pr. panel - altså kun en 6. del af tidligere pris.

Nu har vi en hel del solpaneler, og vores paneler er formentlig fremstillet i Kina. Men man ved det faktisk ikke, for i modsætning til mange andre produkter, er der ingen firmanavn på varen.

Men der bliver altså også fremstillet solpaneler i Europa. Både Sverige, Tyskland og Spanien har faktisk producenter - Forbundsrepublikken har i øvrigt flere. Og disse Europæiske producenter leverer faktisk til priser, der konkurrerer med alle andre landes paneler.

Og ved at satse på Europæiske paneler, kommer man ud over risikoen for at støtte et slavemarked. Og samtidig reducerer man transportens udledning af co2.

Naja Abelsen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Holger Nielsen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gert Romme, har du nogle beviser for din postand om tvangsarbejde i Kina??
Eller er du bare en af dem som læser nyhederne uden at forestille dig at der måske ligger motiver bag??
Vi skal alle hade Kina idag fordi USA siger det. Helt uden at bruge hovedet selv.
Vi skal hade Kina fordi USA ikke kan følge med og alle kneb gælder. Nyttige idioter i vestens presse følger trop uden at gide undersøge påstandene.
Og Gert du er tilsyneladende en af dem.

Torben Nielsen, Jan Fritsbøger og John Andersen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Det er farligt at gøre sig afhængig af Kina. Hvorfor fremstiller vi fx ikke vores egne solcelleanlæg her i Europa?

Naja Abelsen, Peter Høivang, Alvin Jensen, René Arestrup, Steffen Gliese, Holger Nielsen, Jacob Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@ Bo Rosenkilde,

Selvfølgelig har jeg ingen dokumentation for brug af slavearbejdere ved fremstilling af solceller i Kina. Og det har jeg i øvrigt heller ikke skrevet, men det har artiklen antydet.

Til gengæld er der efterhånden ret stor og dokumenteret viden om, at uighurer med flere tvinges til at udføre slavearbejde i tvangsarbejdslejre i Kina. Bl.a. gennem Amnesty og Danwatch.

Det jeg skrev, det var, at jeg i hvert fald ikke er sikker på, at vores solceller, som vi har købt i flere omgange over en årrække, ikke er fremstillet i tvangsarbejdslejre i Kina.

Nu har vi i alt 46 paneler på 2 huse, og skal ikke have flere til det formål. Men når vi udskifter campingvogne, lader vi de gamle paneler sidde på, da de direkte er limet fast til taget, og ikke kan afmonteres. Men når vi skal have ny campingvogn, køber vi 4 paneler. Og da vil jeg i hvert fald fremover købe direkte hos en europæisk producent.

.

Naja Abelsen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Peter Høivang, Kim Houmøller, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

den slags rygter og antydninger er med meget stor sandsynlighed en del af USAs nye kolde krig imod Kina,
men vi har jo en form for tvangsarbejde her i lille "frie" Danmark, og det samme har man i USA, når der intet sikkerhedsnet er til at sikre overlevelse kan man jo let tvinges til at arbejde på totalt urimelige vilkår,
og når det er en betingelse for en minimal forsørgelse (rent faktisk overlevelse) at man skal ! arbejde så er der da tale om tvang/slaveri,
har man et gigantisk propaganda-apparat kan "dokumentation" til en hver tid fabrikeres, hvilket vi jo faktisk ved der er tradition for i USA
( masseødelæggelsesvåben i irak mm. )
hmm, Gert og hvordan vil du sikre dig at den europæiske producent ikke har underleverandører uheldige steder, du tror da vel ikke at virksomheder er ærlige ?

den kloge lader være med at adoptere fjendebilleder som sandhed, og lader være med at viderebringe dem, men hvor kloge er danske/vestlige medier egentlig

https://janoberg.me/2021/09/29/danmark-og-vesten-kan-abenbart-ikke-leve-...

jens christian jacobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Else Marie Arevad;
"Det er farligt at gøre sig afhængig af Kina." ??? says who
det er til gengæld bombesikkert at gøre sig afhængig af USAs militarisme ikke sandt,
svar på spørgsmålet; fordi pengemagten har valgt at få alt fremstillet billigst muligt intet andet betyder noget som helst, penge er vigtigere end mennesker for dem.

Steffen Gliese

Det er sørgeligt, at en velbegrundet mistænksomhed overfor USA gang på gang udmønter sig i en ligeså naiv omfavnelse af erklærede diktaturer. Jeg forstår det ikke, vi behøver ikke at logre for hverken Rusland eller Kina. Der er meget lidt godt at sige om begge systemer.

Bjørn Pedersen, Jørgen Larsen, Torben Bruhn Andersen, Carsten Munk, Alvin Jensen, Peter Høivang, Kim Houmøller og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hvem omfavner diktaturer, og hvem logrer, jeg gør ikke men jeg spiser heller ikke fjerdebilled propaganda råt, faktisk er der intet godt at sige om nogen form for magt, og økonomisk magt er ikke bedre end politisk, eller militaristisk magt.
og hvis du mener at Jan Oberg omfavner eller logrer så har du læst alt for lidt af det han har skrevet.

jens christian jacobsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

fjendebilled øv hvor jeg savner mulighed for at rette.

kjeld hougaard

Som jeg forstår, er det at ”leve i et rent miljø” nu blevet en menneskeret. Så jeg foreslår at dansk-boende på tvangsarbejde producerer solceller til danskere???

Grimt. Nu har vi ellers vænnet os til at vælge olie og kul frem for menneskerettigheder.

Det er rigtigt at der også produceres solcelle moduler i Europa, men solar wafers og solceller produceres i Kina. Det samme kan siges om silicium, som før primært blev produceret i USA, Tyskland, Korea og Japan. Her er Kina også ved at tage over. Kina har "investeret" eller lånt trillioner af yuan fra bankerne fra at deres produktions kapacitet er vokset fra sølle 4-5 GW i 2000 til 200-300 GW i 2020. De udfordringer vi ser omkring stigende priser på produkter er en midlertidig stigning i de dele der indgår i produktionen af de færdige solceller. Især udvingen af silicium i den kvalitet der skal til. De fabrikker bygges i Kina nu og står klar i 2022 og 2023, og så vil spot prisen på råstoffet falde igen. Desuden indgår der aluminium, sølv og glas, og de er også steget. Europa og USA er håbløst bagud, teknikken udvikles på universiteter i EUROPA, man produktionen flyttes til Kina. Den nuværende energi krise med subsidierede priser på fossil energi, ses tydeligt i øjeblikket. Stigende olie, gas og kul priser. Strøm fra solceller og vindmøller er nu billigere, og dette vil accelerer udviklingen. Solceller kan falde yderligere 20-30% i pris de næste 4-5 år, så den udviklingen fortsættes. Indien har besluttet at være med og udvider deres produktions kapacitet fra 10GW til 55GW på 2-3 år. De er også afhængige af kinesiske solcelle moduler for at nå deres målsætning om mere vedvarende energi produktion i deres energimix. USA og Europa skal til at vågne op. Ingen produktion skaber afhængig og for hver dag man mister lukker produktion i Europa, flyttes der arbejdspladser til Asien.

jens christian jacobsen

Jan Fritsbøger - moralister interesserer sig ikke for dokumentation. De interesserer sig for personers og - gudhjælpemig - nationers moralske habitus. På den baggrund slynger de om sig med postulater og fordømmelser.
Hvad angår AI dokumentationsmetoder bruger de interviews med såkaldte 'primære' kilder. Her om uighurer og Han-kinesernernes 'overgreb.' Nogen gange 'kvalitetssikrer' de interviewene med forskere, der altid bekræfter, hvad der står i interviewene. Kritisk forskning inddrages sjældent. Læs deres yndlingsdokumentarist den tyske nykristne aktivist Adrian Zenz.

Jørgen Larsen

@Jens Christian Jacobsen - Nej, selvfølgelig kan 'man' da ikke tro på Amnesty International.

Deres påstande om Gulag og øvrige sovjetiske fangelejre var da også fuldstændigt misvisende . Til gengæld er Deres rapporter om Guanatanamo eller politivold i USA fuldstændig pålidelig.

Jan Fritsbøger

jens alene vide, alt om hvad der driver andre mennesker og alt om hvad der er sandt og hvad der er propaganda.
men læs lidt på lektien fra andre kilder, jeg kan anbefale "the transnational" og "jan oberg" så bliver verden muligvis mindre sort/hvid og der kommer i stedet måske nuancer på.
i et ekkokammer defineres "primære kilder" vistnok som alle som bakker op om det ønskede postulat.

Jan Fritsbøger

i øvrigt kan det ikke udelukkes at amnesty ikke er det samme i dag som det var, altså kan der i dag godt være en bias som ikke var der tidligere, jeg påstår ikke det er tilfældet men du kan vist ikke bare udelukke det.
husk at absolut objektivitet er en umulig utopi.

Jan Fritsbøger

vil da lige ønske Jørgen tillykke med det monumentale selvmål, der er jo i den grad lykkedes ham at beklikke sin egen troværdighed ved at digte nogen absurde holdninger hos andre som ingen har givet udtryk for, men det er faktisk en ofte set form for argumentation fra højrefløjen at opfinde absurde holdninger som deres man mener at modstandere har,
men de må jo være lidt naive hvis de tror at andre end andre af deres egne meningsfæller lader sig overbevise, i øvrigt er løgne særdeles udbredte når borgerligheden skal gøres stueren.

Jan Fritsbøger

der rettes til det, linie 1 , øvs

Jan Fritsbøger

ny rettelse "deres" flyttes til mellem "at" og "modstandere", skal måske skrive lidt langsommere, og læse korrektur mere grundigt. ;o)

Jan Fritsbøger

et andet aspekt som vist heller ikke bare kan ignoreres er at hvis AI konstaterer at der foregår tvangsarbejde et sted i verden, som et disciplinært middel for eksempel imod oprørere,
så vil det meget ofte blive til et postulat om at der foregår omfattende og systematisk udskrivning til tvangsarbejde af befolkningen på stedet, og med angivelse af AI som kilden (formuleret "ifølge AI")
at man lige har givet den en ekstra tand i forhold til det faktisk konstaterede handler om at der foregår en systematisk dæmoniseringskampagne som skal skabe de ønskede fjendebilleder,
at en sådan kampagne faktisk er i gang er vist svært at ignorere når det gælder Kina,

men klinger det ikke lidt hult når USA bakker op om Israels politik i forhold til palæstinenserne, det synes jeg,
og der er masser af eksempler på den salgs hykleri i verden, hvor er kritikken af undertrykkelsen i visse arabiske lande som USA er "venner" med,
og mon ikke USA fodrer AI med hints om alle kritisable forhold i Kina de har kendskab til,
og skulle nogen være i tvivl så er jeg absolut ikke tilhænger af nogen form for undertrykkelse noget sted,
men jeg er absolut heller ikke tilhænger af dæmonisering og fjendebilleder og jeg forsøger derfor at skabe en nuanceret forståelse af hvad der foregår som en modvægt til propagandaens ensidighed.

Jan Fritsbøger

hæhæ har muligvis lige opdaget årsagen til panikken,
som åbenbart har medført at Atomkraft er blevet vældig populært i visse kredse,
nemlig udsigten til stigende energipriser, et uhyggeligt perspektiv at vi måske snart ikke længere har råd til så meget energifråds,
men jeg synes faktisk det er en god nyhed, for når nu vores politikere ikke vil indføre en co2 afgift er det da fantastisk hvis efterspørgslen efter energi alligevel bliver begrænset af andre grunde,
og nu skal vi så høre at det slet ikke handler om egoisme, nej nej det handler da om bekymring for de fattige,
at de fattige nærmest slet ikke er købere på energimarkedet gør så at hykleriet bliver tydeligt.