Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Det giver ofte god mening at sætte sin egen nation først. Bare ikke når det gælder pandemibekæmpelse

En ny rapport fra et særligt udvalg under WHO og Verdensbanken slog i denne uge fast, hvad vi måske havde på fornemmelsen. Klodens politiske ledere har stadig ikke forstået, at vi er fælles om denne pandemi – og det har den danske regering tydeligvis heller ikke
»Når man er statsminister, så er ens første ansvar ens egen befolkning,« sagde Mette Frederiksen (S), da hun var på besøg i Indien.

»Når man er statsminister, så er ens første ansvar ens egen befolkning,« sagde Mette Frederiksen (S), da hun var på besøg i Indien.

Mads Claus Rasmussen

Moderne Tider
30. oktober 2021

For nylig var statsminister Mette Frederiksen (S) på officielt besøg i Indien. Her skulle hun især tale om grønt lederskab og klimamålene for et dansk-indisk samarbejde, men på et pressemøde hos en klimatænketank ødelagde en lokal journalist den gode stemning med et kritisk spørgsmål til Danmarks vaccinepolitik. Journalisten ville vide, hvorfor et land som Danmark ikke i højere grad havde delt ud af sine vacciner til resten af verden.

Det kunne man måske synes var lidt off topic, men det ville være forkert, for grundlæggende handler de to ting, klima og corona, om den samme erkendelse: at denne klode svæver ensomt i galaksen, og at vi alle sammen er ét. Det skal vi forstå på et helt fundamentalt plan, hvis vores klimakamp og pandemiberedskab skal fungere, og det demonstrerede Mette Frederiksen så med sit direkte og modige svar, at hun til stadighed ikke har forstået:

»Jeg vil svare ærligt. Selv om jeg ikke er sikker på, at I vil være glade for svaret,« begyndte Mette Frederiksen forsigtigt smilende.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her