Stambord
Læsetid: 6 min.

Kartoflen er meget mere end den barndomsven, du ikke længere vil ses med

Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige
Den har været dømt ude et utal af gange, som grisefoder og som usund stivelse, men som det evige comeback kid forbliver kartoflen en af verdens mest dyrkede afgrøder – og en af de mest bæredygtige og klimavenlige

Jesse Jacob

Moderne Tider
9. oktober 2021

For nogle år siden havde jeg en tjans som spytspandstømmer til en smagning af økologiske champagner på førstesalen i Kunsthal Charlottenborg på Kongens Nytorv. Smagningen blev afholdt på betingelse af, at der ikke var farvede væsker i glassene, da gulvene i kunsthallens førstesal ikke kunne tåle det. Ikke engang kaffe.

Heldigvis er champagne en overvejende lys drik, som sjældent efterlader sig spor, og derfor er den også det oplagte valg til fejringer og lignende anledninger, hvor adrenalinet løber tykt i årerne, og hænderne ryster.

Nogen tid efter slog det mig, at der fandtes mindst endnu et farveløst levnedsmiddel, der fortjente en smagning i de hæderkronede rammer på Charlottenborg, nemlig kartoflen. En smagning med ti, 20, måske 50 kartoffelavlere, der hver især havde medbragt et par grebfulde af de fem kartoffelsorter, de satte størst pris på, ligger stadig på hylden med endnu urealiserede ideer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ingeborg Hesselager

Det er en sejlivet myte, at det var kartoffeltyskerne, der tog kartoflen med til DK. Jeg citerer fra et googleopslag "De første år skulle kolonisterne dyrke rug- og boghvede, i mindre omfang byg, havre og kløver. Det gik ikke. Noget måtte gøres. Den initiativrige Dr.Erichsen, fik så ideen til kartoffelavl. Dr. Erichsen var en norsk læge, født i Halle i Tyskland! Han blev i 1760 udsendt af den danske konge til Alheden - for at sikre produktion af salpeter - og produktion af teglsten. Han blev imidlertid så engageret i Alhedens opdyrkning, at han overtalte rentekammeret (datidens finansministerium) til at indkøbe læggekartofler hos blandt andet provst provst Phillip Ernst Lüders i Glücksburg ." Betegnelsen "kartoffeltyskerne" skulle angiveligt være opstået ved , at de på markedet i Viborg altid stod det samme sted.Peter V.Johansen

Rune Kjær Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

Kartofler er jordens aldrig helt ens snebolde, der bliver formet af, for mennesker, uforståelige, indfald. De har en underjordisk kvalitet over sig, som underbevidstheden kan forstå mere umiddelbart, end dagsbevidstheden er i stand til. At spise kartofler kan få en til at føle sig mere rodfæstet i en livsstabilitet, som kun spisning af kartofler kan klare. En god og kraftig kartoffelsuppe, gerne med pastinakker, knoldselleri, løg og bønner, kogt på grøntsagsbouillon og krydret med rød karrypasta og andre krydderier efter lyst, evt. tilsat en dåse kokosmælk, er med til at fore både krop og sjæl i de kolde vintermåneder, eller andre tider hvor en kraftig suppe af den type er tiltrængt. Kartofler kan være som et kram fra en gammel ven, man endelig møder igen, og når de først er tilbage i varmen, så lukker man dem sjældent ud igen. Kartofler er en sikker vinder.