Sociale medier
Læsetid: 4 min.

Kig ind i en lampe ved sengetid, og hold fast i den hadske tone: Sådan får du Facebook-oplevelsen uden Facebook

Måske er det på tide at forlade Facebook? Det behøver ikke føles som et afsavn

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
23. oktober 2021

Efter offentliggørelsen af interne undersøgelser er kritikken af Facebook taget til. Firmaet tjener penge på at splitte borgere og skade demokratier, siger en whistleblower. Måske er det på tide at forlade Facebook?

Det behøver ikke føles som et afsavn: Her er en vejledning til, hvordan du kan tage alle de gode ting fra derfra med over i den virkelige verden.

Hold kontakten med dine 650 nærmeste

Et liv uden Facebook vil for de fleste være en tilværelse med mere tid, ikke mindst om aftenen. Man sidder bare der i sofaen og triller tommelfingre – bogstaveligt talt, for netop tommelfingrene vil ikke have noget at tage sig til.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Herlig satire.

ANBEFALET, DIN SKØNNE JOURNALIST!

(Latterhulkende og/eller kyssende emojier)

Hanne Ribens, Alvin Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Denne artikel genetablerede min tro på, at Facebook er det mindst ringe alternativ i en socialt hyperforbunden verden :)

Jeg har i øvrigt opdaget, at man kan undlade at engagere sig i negative tråde ved at undlade at skrive på dem og kun melde sig ind i positive, kulturelle og vidensfokuserede grupper :) :)

Hanne Ribens, David Zennaro, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Kenneth Krabat anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Mit indtryk af Facebook er, at det er en fantastisk platform for manipulerende sælgere, der blokerer, censurerer og lefler sig vej til næste salg af et produkt. Et produkt der, fordi de ved, det sælger, altid får en god, historie med på vejen ang. dets tilblivelse. Det virker som en slags paradis for ekstroverte mennesker, der "skaber et rum" til at være så selvoptagede som muligt, men selvfølgelig kalder de det noget andet, måske endog empati.

Jeg er ikke fan med andre ord.

Hanne Ribens, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Facebook er for moderne borgere, hvad papirpressen var for Oplysningstidens.

Carsten Hansen

Man kunne tage kopier af alle familiefotos. Man kunne skrifligt beskrive sine holdninger og dybt personlige forhold. Dybe hemmeligher, alvorlige sygdomme og utroskab. Man kunne beskrive hvor man har ondt og tage et billede af konen og hunden-

Det hele skal man så kopiere i tusindvis og udlevere til alle passagerer i s-toget og folk på Rådhuspladsen. Mens man udleverer det, kan man lige skubbe lidt til folk og fortælle om ens problemer. Hvis folk bliver sure, kan man indlede en kraftig ukontrolleret diskussion, hvor man gør brug af grove øgenavne, fordomme, had trusler og racisme, krydret med synlig vrede.

Så kan man nemli tage en slapper fra Facebook når man kommer hjem.

Alvin Jensen, Mikael Højgaard, Rune Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Nej nej nej nej nej. Jeg vil ikke være med til, at det fine, fine kommunikationsredskab bliver svinet sådan til.

Facebook er stedet, hvor man både kan sælge sig selv OG have det dårligt med det. Men så kan man da begynde jagten på "likes", der udløser noget rødt bling bling bling tingeling, som hjernen guffer i sig med et næsten hørbart nammenammenam, og det koster kun store dele af ens liv, som man slet, slet ikke kan bruge på anden vis. Heldigvis kan man dog også bruge tid på længere "debatter" derinde, hvor man dog kan opleve at få slettet alt, hvad man har skrevet, fordi nogen, ofte den der har startet debatten, er løbet tør for argumenter og derfor tyr til det store digitale viskelæder. Men så har man da prøvet det og vil helt sikkert lære noget om ydmyghed og respekt overfor andre på en måske kryptisk måde, men det er også godt, det ER det altså. Man skal bare huske noget med at tilføje et billede af sig selv til hver ytring man kommer med, fordi det stimulerer algoritmerne på en eller anden herresej måde, og vupti, inden man har set sig om, så er man "den sejeste på hele efterskolen" med lots and lots of følgere, der følger en med overvågningens og selvovervågningens helårlige julelys i øjnene, der tænder og slukker, tænder og slukker. Selv på gaden kan man følge med via sin "smartphone" og bare lige undgå dem, der kommer imod en. Oplevelsen kan få et omfang, der gør, at man har oplevelsen af mest af alt at bevæge sig rundt i en simuleret virkelighed, hvor Facebook er det faste holdepunkt, altid klar til at blive scrollet igennem som en slags up-to-date papyrusrulle med katte og kager til. Og med blot en smule øvelse kan man gøre et kraftigt indhug på både koncentrationsevne, det gamle skidt, og selvværd, så det at blive "valideret" i at man eksisterer hvert andet øjeblik bliver ens anden natur.

Facebook! Billigere end cigaretter. Prøv det før din nabo. Eller, nej det er nok for sent. :)

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

Vi har sagt farvel til Facebook for flere år siden, og det er ikke savnet overhovedet. Kan virkelig anbefales. Og nej,vi blev ikke amish og blæser petroleumslampe ud mens vi hylder ilden

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Rune Rasmussen

Facebook er også en "enestående" chance til at vise, at man har en vis aversion overfor det at være privat uden at kunne forklare det nærmere, ud over et fuldstændig menneskeligt behov for kontakt som Facebook ikke kan dække. Når man så har forsøgt på det, hvis man har, så finder man, måske, ud af at det er en fælde, ikke en chance. Eller også deler man en masse om, hvor svært det er blevet at være i de følelser, som før var private og derfor mindre overvågede, og så er man "for alvor i gang" med at dokumentere, at man godt "tør" at være i de følelser, man ikke førhen havde brug for at dele offentligt med alt og alle. Og ikke usandsynligt kan kampen for at "virke autentisk" så begynde, så ingen skal tro, at man fremstår på en utroværdig måde, når man rapporterer fra ens kronisk selvovervågede liv. Men måske kan man ad den vej få solgt en selvhjælpsbog, der handler mest om, hvordan man bruger de "sociale" medier på den bedste måde, så man ikke føler sig forkert eller lignende. Det der også er vigtigt i den sammenhæng er at vise, at man har overraskende meget overskud til at dele alt muligt om, hvor lidt overskud man egentlig har til det, men at det er VIGTIGT for alle.