Lilli Flensborg var blevet fortalt, at kvinder ikke kunne trække tænder ud. Det sørgede hun for at modbevise

Lilli Flensborg blev uddannet tandlæge på et tidspunkt, hvor der kun var få kvinder i faget. Hun følte livet igennem, at hun skulle bevise noget ekstra
Moderne Tider
6. oktober 2021
Lilli Flensborg blev uddannet tandlæge på et tidspunkt, hvor der kun var få kvinder i faget. Hun følte livet igennem, at hun skulle bevise noget ekstra

Privatfoto

Den 4. maj 1945 fandt to markante begivenheder sted i Lilli Flensborgs liv. Danmark blev befriet fra de tyske tropper, og hun blev færdiguddannet tandlæge.

Tidligt havde det stået klart, at Lilli Flensborg var kvik. Hun klarede sig godt i skolen, og kom som den eneste af sine søskende i gymnasiet. Her blev hun som én ud af to kvinder matematisk student i 1940. Lilli Flensborg vidste, hvad hun ville. Hun spildte ikke tiden på sniksnak og skar igennem, når der skulle tages en beslutning.

»Man snakker ikke om det, man gør noget ved det,« som hun sagde.

Skulle bevise noget

Det kom som en overraskelse for mange, da Lilli Flensborg blev født i 1922. På daværende tidspunkt var hendes forældre nemlig i 40’erne, og hendes storesøster var 16 år. Forældrene havde mistet en anden datter, inden Lilli blev født. Men det var aldrig noget, der blev talt højt om. Sådan var det med mange ting i den familie.

Lilli Flensborgs far var købmand og drev en engroshandel, hvor han solgte øl, vin og spiritus. Familien klarede sig godt og boede i en lejlighed nær Kronborg i Helsingør. Der var altid gang i hjemmet, og venner og forretningsforbindelser bankede på døren på alle tider af døgnet. Storesøsteren kaldte Lilli en prinsesse, og som efternøler blev hun måske også lidt ekstra forkælet.

Lilli Tove Westenbeck Flensborg

  • Født Nielsen den 14. marts 1922 i Helsingør.
  • Uddannet tandlæge.
  • Død den 6. maj 2021 i Fredericia.
  • Efterlader sig to døtre, svigerbørn og børnebørn.

Efter gymnasiet skulle Lilli Flensborg have været på cykeltur rundt i Europa, men så kom krigen, og hun begyndte i stedet på husholdningsskole. Senere flyttede hun til Christianshavn, hvor hun lejede et værelse, mens hun studerede til tandlæge. Hun var ikke personligt engageret i modstandsbevægelsen, men blandede sig med studentermiljøet i København og var blandt andet venner med modstandsmanden og forfatteren Leif Panduro. 

Da Lilli Flensborg var færdiguddannet tandlæge, flyttede hun til Aalborg, hvor hun var blevet tilbudt en stilling som assistent. Som kvinde var det ikke nemt at finde arbejde som tandlæge, og hun følte hele livet igennem, at hun på grund af sit køn skulle bevise noget ekstra. Kvinder kan ikke trække tænder ud, havde hun blandt andet fået vide – men det sørgede hun hurtigt for at modbevise.

Ingen ros

En dag i 1948 fik Lilli Flensborg en patient, som ikke havde ret gode tænder. Men derudover var han ganske flot og meget charmerende. Manden hed Svend, og han inviterede Lilli med til et foredrag om krigsforbrydelser samme aften. To år senere blev de gift og flyttede til Fredericia, hvor Lilli havde købt sin egen tandlægepraksis.

I 1955 fik de datteren Pernille, og tre år senere kom datteren Birgitte. På visse områder var Lilli Flensborg dog en fraværende mor. Hun arbejdede meget og talte aldrig åbent om sine følelser. På et tidspunkt spurgte Birgitte moren, hvorfor hun ikke roste sine døtre.

»Det har jeg aldrig lært,« svarede Lilli.

Hun var ikke selv blevet rost af sin mor.

Lilli og Svend Flensborg arbejdede fra morgen til aften og havde en ung pige i huset, som passede på pigerne og sørgede for det praktiske. Selv om Lilli ofte var træt, når hun kom hjem fra arbejde, kunne hun ikke lade være med at fortælle pigen i huset en ting eller to om madlavning. Alt skulle gøres ordentligt.

Svend Flensborg fik sommetider at vide, at »det var konen, det tjente pengene i huset«. Men det lod han til at acceptere. På et tidspunkt købte parret et husmandssted i Nørup, hvor de tilbragte weekenderne. De anlagde en fantastisk blomstereng og lavede en skov med fyrretræer. De var også gode til at invitere til fest. Særligt i deres unge dage havde de venner til cocktails og bossanova. Så blev gulvtæppet skubbet til side, så der kunne danses.

Senere købte de en lejlighed i Lugano i Schweiz, som de kørte til hver sommer. Lilli var 87 år, da hun kørte turen sidste gang. Hun kunne godt lide at komme ud og opleve ting, blandt andet elskede hun opera og slæbte altid døtrene med i Det Kongelige Teater, når familien var i København. På madfronten kunne Lilli også godt lide at prøve noget nyt. Hun gad ikke at spise dansk mad på restauranter, men nød at eksperimentere med forskellige køkkener og var særligt glad for det franske og det italienske.

Til sidst fik Lilli Flensborg svært ved at høre og se, men hun nægtede at flytte på plejehjem. Hun ville klare sig selv og insisterede på, at fryseren skulle være fyldt, selv om hun fik mad bragt udefra. Til sidst ville hun ikke leve mere. I en alder af 99 år og to måneder sov Lilli Flensborg stille ind i sit hjem i Fredericia. 

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Retten til at være et individ, var kun noget som og for mænd, for deres ambitioner, drømme var jo naturlige og rigtige, og ligeledes retten til at søge dem indfriet i samfundet for et godt liv.

- Ikke for kvinder.

- Det hedder samfundets kønsracisme!