Noter fra en pandemi
Læsetid: 3 min.

Vi mangler indblik i medicinalgiganternes coronakontrakter. Det, der er kommet frem, ser ikke kønt ud

I denne uge gav en rapport et indblik i nogle af de hemmelige aftaler, medicinalgiganten Pfizer har indgået med forskellige lande – og det er den slags historier, tillidskatastrofer er lavet af. Uden folkelig tillid til videnskaben kommer verden aldrig ud af pandemien
I kontrakter med en række lande har Pfizer blandt andet selv fået lov til at flytte på deadlines og tilbageholde doser eller give dem til andre lande, ligesom firmaet tilsyneladende i udbredt grad har fraskrevet sig ansvaret for bivirkninger og utilsigtede virkninger.

I kontrakter med en række lande har Pfizer blandt andet selv fået lov til at flytte på deadlines og tilbageholde doser eller give dem til andre lande, ligesom firmaet tilsyneladende i udbredt grad har fraskrevet sig ansvaret for bivirkninger og utilsigtede virkninger.

Marie Elisabet Lind-Thomsen

Moderne Tider
23. oktober 2021

Vejen ud af pandemien har været brolagt med videnskabelige mirakler. Medicinalindustriens klogeste hoveder har med milliarder af statskroner i ryggen taget syvmileskridt på rekordtid, hvilket blandt andet betyder, at vi i dette land næsten lever en helt almindelig tilværelse efter halvandet års undtagelsestilstand med millioner af dødsfald verden over og 100 gange flere syge. Det er et mirakel, og for det står vi alle sammen i evig taknemmelighedsgæld.

At vi her i Danmark lever uden restriktioner kan alene tilskrives den store vaccineopbakning. Men der er en lang række lande, hvor opbakningen er dårligere, og hvor det ser meget værre ud. Rusland gennemlever i øjeblikket landets værste periode i hele pandemien, og det samme gør stater som Litauen og Rumænien.

For vacciner redder som bekendt ingen – det gør vaccinationer. Hvis du ikke kan overbevise folk om at tage din medicin, er det ligegyldigt, hvor dygtig du har været til at udvikle den. Det handler udelukkende om tillid, så fundamentet og forudsætningen for vaccinesuccesen er altså befolkningens tiltro. Det ansvar kunne firmaerne bag vaccinerne godt lægge over på distributørerne – altså de enkelte landes ledere og organisationer som WHO – men det ville være at løbe fra den store indflydelse, som de samme firmaer har fået i kraft af deres uundværlige produkter.

Manglende gennemsigtighed

Det er både naturligt og sundt, at en befolkning skeptisk interesserer sig for, hvem der redder dem, og hvad de får ud af det. Specielt i en situation som denne, hvor hele kloden har været sat i stå, og hvor interessen for at få den i gang igen har været så voldsom, at mange lande de facto har indført vaccinetvang – i hvert fald hvis man skulle have lyst til at genoptage en almindelig social omgang, bevare sit arbejde, gå ud, rejse rundt i verden og den slags.

Den situation har gjort det muligt at høste enorme økonomiske gevinster, og det er ingen hemmelighed, at firmaer som Pfizer og Moderna, der har udviklet de to mest succesfulde vacciner, allerede har tjent styrtende med penge på dem. Og det er heller ingen hemmelighed, at de kommer til at tjene mange flere. Det er dem vel undt, og det bør ingen tage fra dem, men hvis vi skal bevare tilliden til dem, er det vigtigt, at der er en maksimal grad af gennemsigtighed i deres indtjeningsgrundlag – og her har det haltet gevaldigt.

Begge firmaer har indgået aftaler og kontrakter med stater, som offentligheden ikke har kunnet få noget som helst indblik i, fordi det ville gå ud over angivelige forretningshemmeligheder. Man må formode, at regeringsledere og forhandlere har villet gå meget langt for hurtigt at få fingre i deres produkt, men forhandlingerne er foregået bag hermetisk lukkede døre.

Forsvindende få ved, hvad de enkelte lande er gået med til, hvad prisen har været, og hvilket forhandlingsmæssigt spillerum en medicinalgigant som Pfizer har haft. Vi ved blot, at de indtil videre har solgt mere end 3,5 milliarder doser af deres vidundermiddel.

To af dem er skudt ind i min krop.

Pfizer tryner

I denne uge fik vi imidlertid en smule mere at vide om, hvad det er lykkedes Pfizer at få gennemtrumfet i nogle få af de kontrakter, vaccineproducenten har indgået – og det er ikke ligefrem viden, der skaber tillid mellem producenter og befolkning.

Af lækkede oplysninger til den amerikanske forbrugerorganisation Public Citizen fremgår det, at Pfizer har »udnyttet sin magt til at kunne sikre sig minimale risici og maksimere sin profit« og »vedvarende sat sine egne interesser over befolkningens sundhed«, som det beskrives i The Washington Post.

I kontrakter med en række lande har Pfizer blandt andet selv fået lov til at flytte på deadlines og tilbageholde doser eller give dem til andre lande, ligesom firmaet tilsyneladende i udbredt grad har fraskrevet sig ansvaret for bivirkninger og utilsigtede virkninger.

En anonym statslig forhandler citeres i rapporten for, at Pfizer har opført sig direkte »trynende«, (»bullying«), og at vi »om fem år, når disse fortrolighedsklausuler er udløbet, vil kunne se, hvad der i virkeligheden er foregået under disse forhandlinger«.

Vi må håbe for tilliden, fremtidige pandemier og verdenssundheden, at firmaerne generelt har opført sig mere ansvarligt, end de lækkede oplysninger antyder. Det modsatte ville faktisk ikke kun være dårligt for folkesundheden, men også dårligt købmandskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Al magt til privatkapitalismen og dens markedsvelsignelser - og tillykke til staternes 'ledere'. I sandhed har vi demokratiske tilstande (folket styrer) og retssamfund (enhver er lige for loven) - men selvfølgelig er der liiiige nogle smårettelser, før det hele kører perfekt.

Alvin Jensen, Rolf Andersen, Torben Arendal, Anne-Marie Esmann, John Andersen, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar

"firmaer som Pfizer og Moderna, der har udviklet de to mest succesfulde vacciner"

Nu er det altså ikke Pfizer, der har udviklet den omtalte Corona-vaccine, men derimod BioNTech

Alvin Jensen, Anne-Marie Esmann, Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Esther Needham

"Medicinalindustriens klogeste hoveder har med milliarder af statskroner i ryggen taget syvmileskridt på rekordtid, hvilket blandt andet betyder, at vi i dette land næsten lever en helt almindelig tilværelse efter halvandet års undtagelsestilstand med millioner af dødsfald verden over og 100 gange flere syge. Det er et mirakel, og for det står vi alle sammen i evig taknemmelighedsgæld."
Det er jo lige netop ikke medicinalindustrien klogeste hoveder, vi skal takke. Det er universiteternes klogeste hoveder, vi skal takke, hvis vi skal takke nogen. Og derudover har de jo fået enorm støtte fra staterne. Så mere taknemmelige behøver vi vist heller ikke være.

Alvin Jensen, Rolf Andersen, Inger Pedersen, Ruth Sørensen, Anne-Marie Esmann, Jan Nielsen, Ervin Lazar, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Hvorfor skal vi takke nogen for at de bliver styrtende rige på samfundets bekostning?

Alvin Jensen, Claus Aaen, Jette Steensen, Ib Christensen, Anne-Marie Esmann, John Andersen, Poul Simonsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Rune Schleimann

Bare for tallenes skyld: Så er der ikke 100 gange flere syge end døde på verdensplan indtil videre. Ifølge WHO d. 21/10 kl 17:45 CEST, er smittetallet 242.348.657 og dødstallet 4.927.723 personer på verdensplan, ergo lige omkring 2% af de syge omkommer = ca. 50 gange flere syge i forhold til syge med dødsfald. I danmark er billedet selvfølgelig noget anderledes = lidt over 0,7% ud fra 370.159 smittetilfælde da der har været 2690 dødsfald, registreret op til Tirs. d. 19/10 kl 14:00. Et stykke over 100 gange flere syge end døde, men på verdensplan er det tal et godt stykke under, eller rettere, halveret. Måske der er blevet brugt andre kilder, og/eller jeg er dårlig til at regne, eller, argh, ta'r fejl, og ingen af disse dele er umulige. God dag til alle, ca. ; ).

Derfor skal vi have en dansk udviklet og styret vaccine, samt et stående vaccine allround beredskab hvor staten har det sidste ord, men gerne i samarbejde med en privat ekspertise.

Else Marie Arevad, Alvin Jensen, Torben Arendal og Anne-Marie Esmann anbefalede denne kommentar
Christina Petterson

Artiklen undlader at nævne at Pfizer-Biontek krævede pant i statslige aktiver i deres forhandlinger med Argentina og Brazilien. Begge lande endte med ikke at gå med på de betingelser.
https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2021-02-23/held-to-ransom-...

Det var en sen medieankomst til kampen. I 2020 samlede Europa-Parlamentets grønne gruppe - inkl. Margrete Auken på dansk - borgerunderskrifter ind som protest mod vaccineaftalernes lukkethed.

jens christian jacobsen

Vi skal hverken 'takke' forskere eller medicinalindustri. Forskere (i medicinalindustrien) har tidligt i pandemiforløbet accepteret, at deres forskning blev gjort til varer, kun på baggrund af preprints og inden deres forskning var fagfællebedømt. Nok skulle det gå stærkt. Men nu ser vi resultatet af, at industri og stater ikke samarbejdede i stedet for at komme først ud på markedet. Og fagfællebedømmelsen kunne have forhindret vaccineskader og udbredelsen af vacciner af ringe standard.
Hvor er i øvrigt de nogle-og-tyve vacciner, der iflg. WHO er i gennem fase 3? Hvorfor er de ikke sluppet ud på markedet, som Pfizer og Johnson& Johnson blev det i samme situation? Nå jo. Flere af dem kommer fra lande uden for USA og Europa.

Alvin Jensen, Jette Steensen, Ib Christensen og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Peter Hottenroth

“Hvis du ikke kan overbevise folk om at tage din medicin, er det ligegyldigt, hvor dygtig du har været til at udvikle den.”

Har ikke på noget tidspunkt udviklet en medicin endsige forsøgt at få nogen til at tage “min” medicin.